15 Δεκεμβρίου 2015

Σοκολατένια σνακ και οι ονομασίες τους: Τι σημαίνουν τα δύο Μ στα Μ&Μs και πώς προέκυψε η ονομασία του Kit Kat;

Mars, Milky Way, Snickers, M&Ms, Kit Kat. Είναι πασίγνωστες μάρκες σοκολάτας με παγκόσμια απήχηση, καθώς παρασκευάζονται από πολυεθνικές με μεγάλη εμπορική δύναμη. Όλοι λίγο πολύ τις έχουμε δοκιμάσει έστω μία φορά και πάντως τα ονόματά τους σίγουρα δεν μας είναι άγνωστα. Τι όμως αντιπροσωπεύουν πραγματικά τα ονόματα αυτά; Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους παρασκευαστές τους;

Όσοι γνωρίζουν αγγλικά, ξέρουν ότι "Mars" είναι η ονομασία του πλανήτη Άρη. Για την ακρίβεια, βέβαια, η λέξη είναι λατινική και σημαίνει ακριβώς τη λατινική εκδοχή του αρχαίου ολύμπιου θεού, το όνομα του οποίου δανείστηκαν οι αστρονόμοι για να ονομάσουν τον κοντινό μας πλανήτη. Το θέμα είναι ότι η σοκολάτα Mars δεν οφείλει την ονομασία της ούτε στον αρχαίο θεό του πολέμου ούτε στον πλανήτη, αλλά πολύ απλούστερα στον Φράνκλιν Μαρς, τον ιδρυτή της εταιρίας, που εξελίχθηκε σε παγκόσμια οικονομική δύναμη στο χώρο των τροφίμων.

Η σοκολάτα Mars ξεκίνησε να παρασκευάζεται το 1932, όμως δεν ήταν η πρώτη σοκολάτα που εμπορευόταν η ιδρυθείσα το 1911 επιχείρηση της οικογένειας. Το πρώτο προϊόν που παρασκεύασε η εταιρία το έτος 1923 ήταν το Milky Way, το όνομα του οποίου επίσης παραπέμπει στο σύμπαν (Milkyway = γαλαξίας στα αγγλικά), όμως στην πραγματικότητα η έμπνευση προέκυψε από ένα...μιλκσέικ.

Ένα από τα προϊόντα που η εταιρία Μαρς εμπορεύεται από το 1930 είναι και το γνωστό έως σήμερα Snickers. Αν ανοίξετε ένα αγγλοελληνικό λεξικό, θα διαβάσετε ότι η λέξη σημαίνει "ειρωνικά γελάκια" (πληθυντικός του "snicker"). Ωστόσο, η οικογένεια Μαρς δεν εμπνεύστηκε την ονομασία από κάποιον γελαστό τύπο, αλλά από ένα άλογο. Συγκεκριμένα, Σνίκερς ονομαζόταν το αγαπημένο άλογο της Έθελ Μαρς (η δεύτερη σύζυγος του Φράνκλιν, που κατά σύμπτωση είχε το ίδιο ακριβώς όνομα με την πρώτη του σύζυγο), που μάλιστα έπαιρνε μέρος και σε ιπποδρομίες.

Αρκετά μεταγενέστερο προϊόν της ίδιας εταιρίας είναι και τα πολύ δημοφιλή M&Ms. Αν σκέφτεστε ότι το ένα από τα δύο Μ οφείλεται στο επίθετο της οικογένειας Μαρς, που άλλωστε συνήθιζε να αντλεί τα ονόματα των προϊόντων από τα του οίκου της, είστε σε πολύ καλό δρόμο. Τι σημαίνει όμως  το δεύτερο Μ; Αντιπροσωπεύει τον Μπρους Μούρι, ο οποίος ήρθε σε συμφωνία με τον Φόρεστ Μαρς, το γιο του Φράνκλιν που εν τω μεταξύ (το 1934) είχε αποδημήσει εις Κύριον, ώστε το νέο προϊόν να παρασκευάζεται αποκλειστικά με σοκολάτα της πανίσχυρης - τότε - εταιρίας Hershey Chocolate, πρόεδρος της οποίας ήταν ο πατέρας του Μπρους, Ουίλιαμ Μούρι.

Κι επειδή σκοπός αυτού του αφιερώματος δεν είναι να διαφημίσει τα προϊόντα της Mars, τα οποία άλλωστε ουδέποτε μου άρεσαν, καθώς δεν είμαι φαν της καραμελωμένης σοκολάτας, ας περάσουμε και σ' ένα πολύ δημοφιλές προϊόν της ανταγωνιστικής Nestle, τη σοκολάτα σλόγκαν... Kit Kat. Από πού προέκυψε το παράξενο, όσο και αστείο αυτό όνομα;

Τον μακρινό 17ο αιώνα, ζούσε στο Λονδίνο ένας αρτοποιός, που άκουγε στο όνομα Κρίστοφερ Κέιτλινγκ. Αυτός προμήθευε με πίτες και τάρτες μια λέσχη ευγενών, αποτελούμενη από ήταν μέλη του κόμματος των Ουίγων, που με τον καιρό έγινε γνωστή ως Λέσχη Κιτ Κατ, προς τιμή του αρτοποιού. Εκτιμάται ότι από την ονομασία του συγκεκριμένου κλαμπ ευγενών εμπνεύστηκαν την ονομασία οι ιδιοκτήτες της λονδρέζικης Rowntree's, οι οποίοι πιθανόν ήταν από πολλές γενιές μέλη του, ώστε το 1911 κατοχύρωσαν την ονομασία "Kit Cat". Η πρώτη σοκολάτα με αυτήν την ονομασία λανσαρίστηκε, ωστόσο, μόλις στα 1920 χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και τελικά το προϊόν αποσύρθηκε. Η κατοχύρωση της ονομασίας όμως εξακολουθούσε να ισχύει. Αργότερα, το έτος 1935, η εταιρία παρουσίασε την "Τραγανή Σοκολάτα της Rowntree's", που δυο χρόνια μετά μετονομάστηκε στο πιο εύηχο "Kit Kat", που επιβιώνει μέχρι σήμερα!




Διαβάστε κι αυτό:
Χρόνια πολλά, Νουτέλα! Η ιστορία της κρέμας φουντουκιού, που δημιουργήθηκε εξ αιτίας του Β' παγκοσμίου πολέμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου