6 Φεβρουαρίου 2016

Τι καπνό αληθινά φουμάρουν οι ηθοποιοί, όταν γυρίζουν σκηνές με κάπνισμα;

Σε πόσες ταινίες δεν έχουμε δει τους ηθοποιούς να φουμάρουν ασύστολα, γιατί αυτό επιβάλλει ο ρόλος που υποδύονται ή η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κινηματογραφικός ήρωας. Πρέπει ένας ηθοποιός να είναι καπνιστής για να εισπνέει όλον αυτόν τον καπνό; Και τι γίνεται με τις ατέλειωτες ώρες προβών; Όσοι εργάζονται πίσω από τις κάμερες θα γίνουν παθητικοί καπνιστές; Και με τα ναρκωτικά; Είναι εντυπωσιακά ρεαλιστικές οι σκηνές, όπου ο ήρωας (ή η ηρωίδα) χτυπάει ενέσεις ή σνιφάρει ό,τι βρεθεί πρόχειρο, αλλά τι ακριβώς έχουν μπροστά τους οι ηθοποιοί; 

Ο Τζεφ Μπούτσερ έχει βρεθεί με διαφορετικές ιδιότητες στα πλατώ πολλών κινηματογραφικών ταινιών, όπως στο "Ρέκβιεμ για ένα όνειρο", όπου ο εθισμός σε ουσίες αποτελούσε τη ραχοκοκαλιά του σεναρίου, και σίγουρα έχει όλες τις απαντήσεις. Τις έδωσε μιλώντας στο Upvoted.

Όσον αφορά το θέμα του καπνού, εντυπωσιάζει η απάντησή του ότι μέχρι τη δεκαετία του '90 χρησιμοποιούνταν αληθινά τσιγάρα. Οι καπνοβιομηχανίες ήθελαν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους, η αμερικανική νομοθεσία δεν τους το απαγόρευε και όταν ένας παραγωγός χρειαζόταν τσιγάρα για κάποια ή κάποιες σκηνές, το μόνο που χρειαζόταν να κάνει, ήταν να τηλεφωνήσει σε μια καπνοβιομηχανία και σύντομα θα έφταναν δεκάδες πακέτα στο στούντιο. 

Αυτή η πρακτική σταμάτησε το 1998, οπότε απαγορεύτηκε η τοποθέτηση τσιγάρων ως προϊόντων διαφήμισης, ενώ γενικότερα το Χόλιγουντ άρχισε να ελαττώνει τον καπνό από τις ταινίες του. Εξάλλου, υπάρχουν και ηθοποιοί μη καπνιστές, αλλά και εκείνοι που μπορεί να καπνίζουν στην κοινωνική τους ζωή, όμως δεν θα ήθελαν να μολύνουν τα πνευμόνια τους με περιττές δόσεις νικοτίνης απλά για την τέχνη (ή και τη ματαιοδοξία) τους. Έτσι, αρκετά δημοφιλή είναι τα τσιγάρα από βότανα - και μην πάει το μυαλό σας στη μαριχουάνα, υπάρχουν κι άλλα φυτά που αποτελούν υλικό για κάπνισμα, χωρίς να εθίζουν τον οργανισμό (ή τουλάχιστον δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο μέχρι τώρα).

Για παράδειγμα, στην ταινία "Non-Stop" ο Λίαμ Νίσον, που έκοψε χρόνια πριν το τσιγάρο, κάπνιζε.... τσάι χαμομηλιού, το οποίο οι άνθρωποι του συνεργείου μετέτρεπαν σε τσιγάρο με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος. Εξάλλου, οι ηθοποιοί της τηλεοπτικής σειράς "Mad Men", που σχεδόν σε κάθε σκηνή είχαν κι από ένα τσιγάρο στο στόμα, κάπνιζαν τέτοια φυτικά τσιγάρα της εταιρίας Ecstacy Cigarettes. Υπάρχουν επίσης φυτικά τσιγάρα με διάφορα αρώματα (όπως φράουλα, βανίλια, μέλι κλπ.), που επίσης είναι αρκετά δημοφιλή στα κινηματογραφικά πλατώ.




Τι γίνεται όμως, όταν ένας ηθοποιός αρνείται ή δεν επιτρέπεται να καπνίσει, όπως π.χ. η δωδεκάχρονη Νάταλι Πόρτμαν στην ταινία "Léon: The Professional"; Η προφανής απάντηση είναι ότι απλά προσποιείται ότι εισπνέει ή εκπνέει καπνό, χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα, όμως πώς αντιμετωπίζεται το σκηνοθετικό πρόβλημα, ότι θα πρέπει το τσιγάρο να μικραίνει σε μέγεθος, όσο η σκηνή εξελίσσεται; Επιστρατεύονται ψαλίδια και ειδικά καθαριστικά που ρουφάνε τα αναμμένα τσιγάρα, ώστε όλα να είναι σκηνοθετικά τέλεια, και στη συνέχεια το τσιγάρο παραδίδεται στον ηθοποιό στο σωστό του μέγεθος! 

Και τι γίνεται με την κοκαΐνη; Πολλοί χρησιμοποιούν διάφορες λευκές σκόνες όπως μαγειρική σόδα, γάλα ή ζάχαρη σε μορφή σκόνης κλπ. Ο Μπούτσερ χρησιμοποιεί συνήθως ινοσιτόλη, η οποία βέβαια προκαλεί μια μικρή υπερδιέγερση. Ινοσιτόλη χρησιμοποίησε και ο Μίκι Ρουρκ στα γυρίσματα του "Παλαιστή", έχοντας στην αρχή πλήρη άγνοια για το τι ακριβώς σκόνη είχε μπροστά του, με αποτέλεσμα ο ηθοποιός να τρομάξει, όταν άρχισε να αισθάνεται κάπως "περίεργα". 

Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε τι γίνεται και στα ελληνικά πλατώ, όπως π.χ. πόση νικοτίνη έβαλε στον οργανισμό της η Εβελίνα Παπούλια όταν ως Μαρίνα Κουντουράτου προσπαθούσε να ξεχάσει τον Κωνσταντίνο Μαρκορά, μιας και ένα ελληνικό σίριαλ, που σέβεται τον εαυτό του (αλλά όχι τη δημόσια υγεία), επιβάλλεται να δείχνει πλάνα του ήρωα να πνίγεται στον καπνό και το αλκοόλ σε κάθε σκηνή χωρισμού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου