6 Φεβρουαρίου 2016

Πώς η εξάρτηση από ουσίες όπως η μεθαμφεταμίνη αντικατοπτρίζεται στο πρόσωπο του χρήστη. Η τρομακτική διαφορά ενός άνδρα σε διάστημα 14 ετών μέσα από 6 φωτογραφίες

Η κινέζικη παροιμία ότι "μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις" δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Η εικόνα αποτελεί πηγή φαντασίας, θετικής έμπνευσης για πιο δημιουργικές δραστηριότητες, αλλά καταδεικνύει και τα παραδείγματα προς αποφυγή, όταν απεικονίζεται η αποκρουστική όψη της ζωής. Ο λόγος για τον εθισμό σε ναρκωτικές ουσίες, όπως η μεθαμφεταμίνη. Έχουμε διαβάσει ή έχουμε ακούσει κηρύγματα για το πώς επηρεάζεται, πώς εκφυλίζεται ο εγκέφαλος του εθισμένου. Αυτός ο εκφυλισμός εκφράζεται και στην εικόνα, στο πρόσωπο του χρήστη που όχι απλά αλλοιώνεται φυσιογνωμικά - αυτό είναι ίσως το μικρότερο κακό, που αφορά ίσως μόνο τους ματαιόδοξους - αλλά αποτελεί καμβά έκφρασης της ψυχολογικής διαταραχής του ναρκομανή.

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Οι παρακάτω φωτογραφίες ενός νεαρού Αμερικανού, του Μάθιου Μέντλιν, ο οποίος συνελήφθη αρκετές φορές από την αστυνομία μέσα σε 14 χρόνια εξαιτίας της εγκληματικής του δραστηριότητας, που συνδέεται με την εξάρτησή του από τη μεθαμφεταμίνη.
Στην πρώτη φωτογραφία, που χρονολογείται το 2002, ο 18χρονος Μάθιου μοιάζει με μοντέλο.

Η συνέχεια αποτυπώνει την παρακμή. Το 2007 ο εθισμός του αποτυπώνεται σε μια σειρά από σημάδια στο πρόσωπό του.


Στην παρακάτω φωτογραφία του 2013 δεν υπάρχουν απλά σημάδια στο πρόσωπο, αλλά περίεργα τατουάζ, αποτέλεσμα της ψυχικής διαταραχής ως απόρροια του μακρόχρονου εθισμού. (Οι φωτογραφίες είναι από διαφορετικές συλλήψεις του άνδρα)



Το 2015 η εικόνα είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική


Όπως και η πιο πρόσφατη φωτογραφία, του 2016, όταν ο 29χρονος Μάθιου συνελήφθη για ακόμη μια φορά, δηλώνοντας ότι ήταν φτιαγμένος και ξύπνιος επί 26 ολόκληρες ώρες μετά τη χρήση.


Όσον αφορά το νεαρό άνδρα, αυτό που μου προκαλεί απορία είναι η αδιαφορία των αρχών, που όλα αυτά τα χρόνια απλά περιορίζονται να συλλαμβάνουν τον Μάθιου (όπως - φαντάζομαι - και άλλα εξαρτημένα άτομα, όπως αυτός), να του απαγγέλλουν κατηγορίες και να του επιβάλλουν ποινές, χωρίς να αναλαμβάνουν μια συγκροτημένη πρωτοβουλία θεραπείας του. Απλά τον βλέπουν να καταρρέει και αυτό τους αρκεί.

Όσον αφορά όλους εμάς, το θέμα δεν είναι να σταθούμε απλά με ανοικτό το στόμα στην συγκλονιστικά τρομακτική αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης του Μάθιου εξαιτίας του εθισμού του στη μεθαμφεταμίνη, αλλά να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από την περίπτωσή του, να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ναρκωτικές ουσίες καταστρέφουν το σώμα, το μυαλό και τελικά την ίδια την ψυχή του ανθρώπου, που απομένει κενός, χαμένος. Σε κανέναν άνθρωπο δεν αξίζει αυτό. Γιατί το επιτρέπουμε να συμβαίνει;




Κάτι παρόμοιο:
Η θλιβερή ιστορία του "Ωραίου Ζητιάνου" της Βραζιλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου