26 Απριλίου 2016

Πώς θα ετοιμάσετε τορίγιας, το πασχαλινό γλύκισμα των Ισπανών.

www.thelocal.es

Για ένα πασχαλινό δείπνο με εξωελλαδικές, πλην όμως μεσογειακές επιρροές, μια ενδιαφέρουσα, εναλλακτική ιδέα θα ήταν να προσθέσετε στο γιορτινό μενού το κατεξοχήν πασχαλινό γλύκισμα των Ισπανών, τις τορίγιας. Οι τορίγιας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις μεξικάνικες τορτίγιας, αλλά θυμίζουν αρκετά το "γαλλικό τοστ" - ή τις ελληνικές αβγόφετες - όμως υπάρχουν και αρκετές διαφορές, που κάνουν... τη διαφορά στη γεύση. Η παρακάτω συνταγή είναι μιας Ολλανδής food blogger που ζει στην Ισπανία και ονομάζεται Anneke Kooijmans.


ΥΛΙΚΑ (για δύο μερίδες)
250 ml. γάλα
ξύσμα ενός λεμονιού
1/4 ψωμιού (γαλλικού τύπου) κομμένο σε χοντρές φέτες
1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο σε ρηχό μπολ
ελαιόλαδο καλής ποιότητας
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζανιού νερό
1 κουταλιά της σούπας μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το γάλα με το ξύσμα λεμονιού και τη μισή ποσότητα της ζάχαρης (δηλ. 1/8 του φλιτζανιού) σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά. Όταν το γάλα πάρει μια βράση, κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για λίγα λεπτά. 
Υγραίνουμε τις φέτες ψωμιού με το γάλα. Θα πρέπει να απορροφήσουν αρκετό υγρό, όχι όμως ν' αρχίσουν να διαλύονται. Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για ένα λεπτό και να χάσουν λίγο από το υγρό που απορρόφησαν. 
Βουτάμε τις φέτες στο αβγό - και από τις δύο πλευρές του ψωμιού.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι, ώστε να καλυφθεί τελείως ο πάτος του σκεύους και στη συνέχεια το ζεσταίνουμε. Ψήνουμε τις φέτες ψωμιού και από τις δύο πλευρές μέχρι να γίνουν τραγανές. Στη συνέχεια, αφήνουμε τις φέτες σε κουζινόχαρτο, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι.
Ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (δηλ. το 1/8 του φλιτζανιού που μας περίσσεψε) με την κανέλα και καλύπτουμε τις φέτες. Ό,τι περισσέψει από το μείγμα της ζάχαρης, το χρησιμοποιούμε για να ετοιμάσουμε το σιρόπι ως εξής:
Προσθέτουμε το μείγμα σε μισό φλιτζάνι νερό, προσθέτουμε το μέλι και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.Το αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου για 20 λεπτά, προσέχοντας να μη γίνει πολύ παχύ. 
Τέλος, καλύπτουμε τις τορίγιας με το σιρόπι και τις αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο για μια ώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου