24 Ιουνίου 2012

ΠΟΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αριθμεί 193 κράτη μέλη, δηλαδή μιλάμε για 193 διαφορετικές σημαίες. Παράλληλα όμως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι υπάρχει και ένας ευρύτερος αριθμός σημαιών που ανήκουν είτε σε κράτη που δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από τη διεθνή κοινότητα είτε σε αυτόνομες περιφέρειες, ομόσπονδα κρατίδια κλπ (φανταστείτε ότι κάθε πολιτεία των ΗΠΑ έχει τη δική της σημαία) ανεβάζοντας τον αριθμό των σημαιών σε τεράστιο νούμερο. Πόσοι χρωματικοί συνδυασμοί να γίνουν, ώστε να αποφευχθούν οι συμπτώσεις; Δεν είναι κι εύκολο... Έτσι, λοιπόν, δεν πρέπει να μας προξενεί εντύπωση ότι υπάρχουν δύο σημαίες που μοιάζουν με τις δύο ελληνικές.  
Μα, έχουμε δύο σημαίες ως εθνικά σύμβολα; Επισήμως, όχι. Μέχρι το 1978, ως επίσημο εθνικό σύμβολο αναγνωριζόταν η λιτή σημαία που είχε  καθιερωθεί με την Α' Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου το 1822, ένας μεγάλος άσπρος σταυρός σε μπλε φόντο. Ωστόσο, στις 21 Δεκεμβρίου 1978, με νόμο που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο, ως εθνική σημαία της Ελλάδας ορίστηκε η μέχρι τότε σημαία του ναυτικού, αποτελούμενη από εννέα λωρίδες (πέντε γαλάζιες και τέσσερις λευκές) και ένα λευκό ισόκερο σταυρό μέσα σε γαλάζιο πλαίσιο στο πάνω αριστερό μέρος.
Αν και υπάρχουν πολλές θεωρίες ως προς το γιατί ο αριθμός των λωρίδων είναι εννέα, η μάλλον επικρατούσα είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι οι λωρίδες συμβολίζουν τις συλλαβές της φράσης "ελευθερία ή θάνατος", η οποία άλλωστε αποτελούσε ένα από τα συνθήματα της ελληνικής επανάστασης. Αντίστοιχα πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί για την επιλογή των χρωμάτων (γαλάζιο και λευκό), με επικρατέστερη την άποψη ότι συμβολίζουν το γαλανόλευκο της θάλασσας και του ουρανού, ενώ εξίσου πειστική είναι και η θεωρία ότι οι επαναστατημένοι Έλληνες ήθελαν να αποφύγουν χρώματα όπως το πράσινο και το κόκκινο, τα οποία ήταν συνδεδεμένα με τον ισλαμισμό και την οθωμανική αυτοκρατορία. 

Η σημαία τη Ουρουγουάης μοιάζει πολύ με την επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους, καθώς αποτελείται από εννέα γαλάζιες και λευκές λωρίδες, ενώ έχουν και τις ίδιες διαστάσεις (2:3). Η διαφορά τους είναι ότι - αντίθετα από την ελληνική - η ουρουγουανή σημαία έχει πέντε λευκές και τέσσερις γαλάζιες λωρίδες, ενώ αντί για σταυρό στο πάνω αριστερό μέρος είναι ζωγραφισμένος ο "Ήλιος του Μαΐου". Πρόκειται για ένα αρχαίο σύμβολο, με το οποίο οι Ίνκας αναπαριστούσαν τον θεό Ίντι, δηλαδή τον ήλιο. Το έμβλημα αυτό χρησιμοποιήθηκε  ως σύμβολο της Επανάστασης του Μαΐου (18-25 Μαΐου 1825), η οποία αποτέλεσε την απαρχή για την απελευθέρωση της χώρας από την ισπανική κυριαρχία. Όσον αφορά τον αριθμό των λωρίδων, αντιπροσωπεύει τις 9 επαρχίες της χώρας. Η σημαία χρησιμοποιείται από το 1828, αρχικά διέθετε 16 λωρίδες αντί για 9, ωστόσο πήρε τη σημερινή, τελική της μορφή τον Ιούλιο του 1830.




Με την αρχική εθνική μας σημαία μοιάζει αρκετά η σημαία του Κεμπέκ. Το Κεμπέκ βέβαια δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, αλλά επαρχία του νοτιοανατολικού Καναδά με γαλλόφωνο κυρίως πληθυσμό, που ουκ ολίγες φορές τέθηκε ενώπιον του διλήμματος της απόσχισης, αν και προς το παρόν μια τέτοια προοπτική μοιάζει εξαιρετικά απίθανη. Η σημαία του Κεμπέκ, γνωστή και ως Fleurdelisé, αποτελείται από έναν μεγάλο λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο, ενώ στα τέσσερα γαλάζια τετράγωνα είναι σχεδιασμένο από ένα λευκό κρίνο (fleur-de-lis στα γαλλικά, εξ ου και η ονομασία Fleurdelisé που αποδίδεται στο σύμβολο της επαρχίας). Ο λευκός σταυρός έλκει την καταγωγή του από τις παλιές βασιλικές σημαίες των Γάλλων μοναρχών, ενώ τα λευκά κρίνα αποτελούν τιμή προς την Παναγία. Πρόκειται για την πρώτη σημαία επαρχίας του Καναδά, ενώ χρησιμοποιείται από τις 21 Ιανουαρίου 1948. Αν αφαιρέσει κανείς τα τέσσερα κρίνα, η σημαία είναι ίδια με την πρώτη επίσημη σημαία του ελληνικού κράτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου