18 Μαΐου 2016

Η πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο το 1931 και ο πρώτος τίτλος της ΑΕΚ [φωτογραφικά στιγμιότυπα]

Το φθινόπωρο του 1931 διοργανώθηκε από την ΕΠΟ η πρώτη διοργάνωση Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανδρών. Συμμετείχαν 17 ομάδες. Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, Ένωση Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ), Εθνικός, Απόλλων, Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής (όλες της Εθνικής κατηγορίας) και από τις πρώτες κατηγορίες των πρωταθλημάτων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης οι: Γουδή, Ατρόμητος, Παλαιό Φάληρο (ΑΟΠΦ), Αστέρας, Άμυνα, Πειραϊκός, Μ. Αλέξανδρος, Θερμαϊκός και Μακεδονικός. Οι εκπλήξεις ήταν πολλές και ενώ όλοι περίμεναν ότι στον τελικό θα έφταναν ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό, οι δυο ομάδες υπέστησαν ήττες σοκ (οι αγώνες ήταν νοκ άουτ) κι έτσι στον τελικό έφτασαν τα κιτρινόμαυρα αουτσάιντερ: ΑΕΚ και Άρης, με την πρώτη να σηκώνει τελικά την κούπα και να κερδίζει τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της.
Αυτή ήταν η εξέλιξη της διοργάνωσης αγωνιστική προς αγωνιστική:

13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ: Οι ομάδες των τοπικών πρωταθλημάτων αναμετρήθηκαν μεταξύ τους και οι νικητές θα αγωνίζονταν με τις ομάδες της Εθνικής κατηγορίας.

Ατρόμητος - Αστήρ:  4 - 0  (δύο γκολ ανά ημίχρονο)
Στο γήπεδο του Απόλλωνα, ενώπιον χιλίων θεατών αναμετρήθηκαν οι ομάδες Ατρόμητος και Αστήρ με διαιτητή τον Σ. Ασπρογέρακα. Ρεπορτάζ της εφημερίδας Πατρίς έκανε λόγο για ένα παιχνίδι που "δεν είχε κανένα ρυθμό" και η ποιότητά του ήταν "αναξία των ομάδων".
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Κούκουλας, Μπουγιέσης, Σιστοβάρης, Βώκος, Παπανικολάου, Γλυκοφρύδης, Λαμπρόπουλος, Ρηγόπουλος, Βασιλείου, Καφετζής, Σταματόπουλος
ΑΣΤΗΡ: Βαβάκης, Απέρης, Καρώνης, Αντωνίου, Κώστογλου, Γεραμάνης, Κισαμιτάκης, Μακρής, Ψαριανός, Λούπης, Βαμβάκος.


Άμυνα - Παλαιό Φάληρο: 7 - 1
Το ματς διεξήχθη στο γήπεδο της ΑΕΚ με παρουσία λίγων θεατών. Διαιτητής ο Οικονομόπουλος.


Μελιτεύς - Μέγας Αλέξανδρος: 3 - 0
Η αναμέτρηση των θεσσαλονικιώτικων ομάδων πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Άρη. Αν και πρώτος στο τοπικό πρωτάθλημα, ο Μέγας Αλέξανδρος ηττήθηκε από το νεοφώτιστο Μελιτέα σταματώντας πρόωρα την παρουσία του στο πρώτο Κύπελλο Ελλάδος. Όπως έγραψαν την επομένη τα Μακεδονικά Νέα, "Ουδεμία συνεννόησις, καμμία σύνδεσις των γραμμών, έλλειψις σουτ και άσκοπος κατανάλωσις δυνάμεων ήσαν εκείνα τα οποία έβλεπε κανείς εις την άλλοτε μαχητικών ομάδα του Μ. Αλεξάνδρου. Αλλά και ο νικητής δεν παρουσίασε τίποτε το ικανοποιητικόν εκτός ενός ορμητικού και σκληρού παιγνιδιού".
Διαιτητής της συνάντησης ήταν ο Στεφόπουλος.


Την ίδια ημέρα είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί η αναμέτρηση Πειραϊκού - Γουδή, όμως λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων της τελευταίας ο αγώνας δεν διεξήχθη, αλλά η ΕΠΟ αποφάσισε κατ' αρχήν την αναβολή του αγώνα, για να οριστικοποιηθεί λίγες μέρες αργότερα η πρόκριση του Πειραϊκού στην επόμενη φάση .

20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Παναθηναϊκός - Άμυνα: 6 - 1
Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Απόλλωνα. Διαιτητής ήταν ο Παπαγιάννης.
Στο 24ο λεπτό, ο Ρόκκος Π. έστειλε με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα της Άμυνας. Ο ίδιος παίκτης πέτυχε δεύτερο τέρμα στο 34΄, για να ισοφαρίσει αμέσως η ομάδα της Άμυνας. Στο 42΄ ο Π. Μπαλτάσης έκανε το 3-1 με δυνατό γωνιακό σουτ από απόσταση 20 μέτρων (χαρακτηρίστηκε ως το 'ωραιότερο" γκολ του αγώνα), στο 51΄ ο Ι. Σουρμελής με κεφαλιά έστειλε για τέταρτη φορά την μπάλα στα δίχτυα της Άμυνας, ενώ τα άλλα δύο γκολ έβαλαν ο Ι. Πιερράκος στο 58΄ και ο Π. Ρόκος στο 87΄ με πλάγιο σουτ.
Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με τους: Κρίθαρης, Παραβατός, Βασιλείου, Υποφάντης, Μπαλτάσης Ι., Αντωνόπουλος,  Ρόκκος ΙΙ., Λυκογιάννης, Σουρμελής Ι., Μπαλτάσης Ι., Πιερράκος


Ολυμπιακός - Ατρόμητος: 4 - 1
Αν και ο Ατρόμητος άνοιξε το σκορ μόλις στο 7ο λεπτό με χτύπημα φάουλ από απόσταση 30 μέτρων. Με τον ίδιο τρόπο ο Ολυμπιακός ισοφάρισε στο 35΄ με γκολ του Βασίλη Ανδριανόπουλου. Τα άλλα τρία τέρματα σημειώθηκαν στο δεύτερο ημίχρονο από τους Λεκκό (στο 66΄), Ιβάν (80΄) και Ντίνο Ανδριανόπουλο (82΄).
Διαιτητής του αγώνα, που διεξήχθη στο γήπεδο του Ποδηλατοδρομίου, ήταν ο Ασπρογέρακας.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γραμματικόπουλος, Χρυσανθόπουλος, Σοφράς, Λεκκός, Πανόπουλος, Κορωναίος, Κορωναίος, Τερεζάκης, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Κωνσταντινίδης, Ιβάν.
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Μαρίνος, Σιστοβάρης, Μπουγιέσης, Βώκος, Ρηγόπουλος Ι., Γλυκοφρύδης ΙΙ., Καφετζής, Ρηγόπουλος Π., Σταματόπουλος, Λαμπρόπουλος, Γλυκοφρύδης Ι.



Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως - Πειραϊκός: 2 - 0
Τα δύο γκολ για την ΑΕΚ πέτυχε ο Ηλιάσκος, ένα σε κάθε ημίχρονο. Γενικά, ωστόσο, ο αγώνας κρίθηκε χωρίς ενδιαφέρον. Διαιτητής ο Οικονομόπουλος.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
ΈΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταησπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Χατζηπαντελής, Εμμανουηλίδης, Ηλιάσκος, Τζιραλίδης, Δεληκάρης  ΙΙ., Διαμαντάκος.
ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ: Θεοδωρίδης, Σταματάκης, Κουτσουνάρης, Αναγνωστόπουλος, Μητσόπουλος, Κατσελέκης, Κούφος, Μανιάτης, Θεοδώρου, Γιανναντωνάκης, Κουνέλης


27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ


Ολυμπιακός - Απόλλων: 0 - 1
Στο γήπεδο Ποδηλατοδρομίου Νέου Φαλήρου, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υπέστη ήττα σοκ από την όγδοη ομάδα του τελευταίου πρωταθλήματος και αποκλείστηκε από την επόμενη φάση του Κυπέλλου, παρότι υπερείχε αγωνιστικά. Ωστόσο, στο 20ο λεπτό του δεύτερου ημιχρόνου, η ομάδα του Απόλλωνα στάθηκε τυχερή και σημείωσε το μοναδικό γκολ του αγώνα, που την έστειλε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Έτσι περιέγραψε το γκολ η εφημερίδα Πατρίς:
"Έγινε μια κάθοδος από τα δεξιά και εστάλη μια σέντρα προς τα αριστερά. Ο έξω αριστερά του Απόλλωνος ήρχετο με δύναμιν και το σουτ θα ήταν επικίνδυνο. Ο Γραμματικόπουλος (σ.σ. ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού), φρονίμως ενεργών, εγκατέλειψε το τέρμα του και έπεσε στα πόδια του Αναγνωστόπουλου. Δεν βρήκε όμως την μπάλλα, γιατί ο αριστερός επρόλαβε και την ξανάστειλε προς τα δεξιά. Ο Μήλος με πλάγιο ταχύ σουτ εσημείωσε το τέρμα".
Διαιτητής ο Ασπρογέρακας.
Οι συνθέσεις των δυο ομάδων:
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γραμματικόπουλος, Κουράντης, Σούφρας, Λεκκός, Πανόπουλος, Κορωναίος, Τερεζάκης, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Βασίλης Ανδριανόπουλος, Κωνσταντινίδης, Λεωνίδας Ανδριανόπουλος.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Φρονιμίδης, Ράπτης, Χατζηβασίλης, Κοσματόπουλος, Γκίκας, Μαυρομμάτης, Παπαδπημητρίου, Μήλιος, Δεληγιάννης, Αναγνωστόπουλος

***
Η απροσδόκητη ήττα του Ολυμπιακού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση και πολλά σχόλια. Η Πατρίς απέδωσε την ήττα αυτή "κατά πρώτον λόγον εις τας ολίγας και ατελείς προπονήσεις, τας οποίας, από της επαναλήψεως της εφετεινής σαιζόν έκαμε η ομάς και εις την έλλειψιν πειθαρχίας, η οποία οφείλεται εις την έλλειψιν ικανού και ισχυρού αρχηγού, ο οποίος θα ημπορούσε να επιβάλη την τάξιν εις τους παίκτας του". Μάλιστα, η εφημερίδα ξεκίνησε αγώνα για την επιστροφή του Γιώργου Ανδριανόπουλου στην αρχηγία της ομάδας, απ' όπου είχε παραιτηθεί ένα μήνα νωρίτερα θέλοντας να απεμπλακεί σταδιακά από το ποδόσφαιρο, ώστε ν' ασχοληθεί αποκλειστικά με τη δικηγορική του καριέρα.
Η πίεση των φιλάθλων του Ολυμπιακού απέδωσε και ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, που λόγω των επαγγελματικών του υποχρεώσεων δεν είχε καν παρακολουθήσει τον αγώνα και την ήττα ου Ολυμπιακού από τον Απόλλωνα, πείστηκε να φορέσει και πάλι το περιβραχιόνιο της ομάδας. "Έχω βρη τον μπελά μου πραγματικώς. Όπου να βρεθώ και να σταθώ, το ίδιο πάντοτε τροπάρι ακούω. Μου λένε: "Γιώργο, είσαι υποχρεωμένος ν' αναλάβης την αρχηγία, γιατί αλλοιώς θα γίνης αίτιος της κακοτυχίας του Ολυμπιακού". Διαμαρτύρομαι γι' αυτές τις αντιλήψεις του κόσμου και δεν παύω να θεωρώ ισαξίους του φιλοτίμους και ευγενικούς παίκτας της ομάδος μας" εξομολογούταν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Πατρίς μετά την επιστροφή του στην ομάδα μέχρι να βρισκόταν ο αντικαταστάτης του.


Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως - Εθνικός: 4 - 0
Από την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ποδοσφαίρου αποκλείστηκε και η ομάδα του Εθνικού από την ΑΕΚ, η οποία έπαιζε εντός έδρας. Στο 25ο λεπτό ο Μούγγρας με κεφαλιά ύστερα από χτύπημα κόρνερ έβαλε το πρώτο γκολ, δέκα λεπτά αργότερα ο Τζιραλίδης διπλασίασε τα τέρματα με απευθείας σουτ, ο ίδιος παίκτης σημείωσε το 3-0 στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου, ενώ ο Μούγγρας και πάλι έκανε το 4-0 στο 59΄.
Διαιτητής ο Οικονομόπουλος.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝ/ΠΟΛΕΩΣ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταησπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Μπαλτάς, Τζιραλίδης, Μούγγρας, Ηλιάσκος, Εμμανουηλίδης
ΕΘΝΙΚΟΣ: Μαυράκης, Κωνσταντουδάκης, Ζουρντός, Φραγκάκης, Στριζώνης, Χέλμης Ι., Φερλέμης ΙΙ., Μπορλετίδης, Αρχιμανδρίτης, Δουρουδής, Λαπατάς.

Ηρακλής - Θερμαϊκός: 3 - 2
Διαιτητής της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Ηρακλή, είχε οριστεί ο Δ. Ηλιάδης, ο οποίος όμως δεν προσήλθε κι έτσι χρέη διαιτητή εκτέλεσε ο τερματοφύλακας του Άρη, Ν. Κατράντζος.
Παρότι η ομάδα του Θερμαϊκού προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο με 0 -1, ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια έληξε με σκορ 2- 2. Βέβαια, καθώς όλες οι αναμετρήσεις ήταν νοκ άουτ, δόθηκε παράταση, η οποία όμως ουδέποτε ολοκληρώθηκε λόγω... σκότους. Νύχτωσε, δεν υπήρχαν φώτα και ο αγώνας ολοκληρώθηκε μετά το 15λεπτο πρώτο ημίχρονο της παράτασης. Ωστόσο, η ομάδα του Ηρακλή είχε προλάβει να σημειώσει τρίτο τέρμα και πήρε τελικά τη νίκη.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΗΡΑΚΛΗΣ: Ζωγραφάκης, Οικονόμου, Πρωτοψάλτης, Ασκεπίδης, Βόχας, Ορφανίδης, Χατζητσίρος, Σιδηρόπουλος, Μηλιόπουλος, Χαριστού, Αθανασίου.
ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ: Χατζηνικολάου, Ιωαννίδης, Νισήμ, Σκλαβούνος, Σεγκιώνης, Βόγιας, Θεοδωρίδης, Γαλανάκης, Ιωαννίδης, Βενέτης, Λαμπριάδης.

ΠΑΟΚ - Μελιτεύς: 3 - 0
Το ματς διεξήχθη στο γήπεδο του Άρη. Διαιτητής ο Κοντομήτρου. Και τα τρία γκολ του ματς μπήκαν στο πρώτο ημίχρονο από τους: Παπαϊορδάνου (το πρώτο και το τρίτο) και Λαζάρου.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ: Παπαδόπουλος, Μαύρος, Βλάχος, Παπαδόπουλος, Πανίδης, Πάγκαλος, Καβουρματζής, Λαζάρου, Μπιμπλής, Κωνσταντινίδης, Παπαϊορδανίδης.
ΜΕΛΙΤΕΥΣ: Καραμητσόπουλος, Παπαστεφάνου, Σημίνας, Ζωγράφου, Τσέκλιμας, Τσαπουλάς, Παπαζάχου, Καπετανάκης, Σακκάς, Φιλιππόπουλος, Μαυρονάνος.


4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Άρης - Παναθηναϊκός. 7 - 2
Η ήττα του Ολυμπιακού από τον Απόλλωνα μια εβδομάδα νωρίτερα πανηγυρίστηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι χάρηκαν με τη νίλα του μεγαλύτερου αντιπάλου τους. Το κλίμα απέδιδε η παρακάτω γελοιογραφία, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πατρίς.

Ωστόσο, πολύ γρήγορα οι "πράσινοι" θα είχαν την ίδια μοίρα και θα αποκλείονταν πρόωρα από το Κύπελλο Ελλάδος γνωρίζοντας μάλιστα μια ταπεινωτικότατη ήττα στη Θεσσαλονίκη από τον ισχυρό Άρη.
Το σκορ άνοιξε ο Μιγιάκης για την ομάδα του Παναθηναϊκού στο 11΄. Όπως όμως σημείωσε την επομένη η εφημερίδα Πατρίς, αυτή ήταν και η "μοναδική αναλαμπή της αθηναϊκής ομάδος καθ' όλον τον αγώνα". Στο 38΄, ο Αγγελάκης με στριφτό σουτ ισοφάρισε για την ομάδα του Άρη, ενώ στο 44΄ με σουτ από απόσταση 10 μέτρων ο Βογδάνου σημείωσε το δεύτερο γκολ των γηπεδούχων. Στο 47΄ ο Αργυριάδης πέτυχε ακόμη ένα τέρμα για την ομάδα του Άρη, ενώ ένα λεπτό αργότερα, μετά από χτύπημα κόρνερ και παρά την απόκρουση του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, ο Αγγελάκης σημείωσε το 4-1. Ο ίδιος παίχτης με απευθείας σουτ από απόσταση 35 μέτρων σημείωσε αργότερα το 5-1, ενώ μια κακή απόκρουση του τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού ύστερα από σουτ του Καλογιάννη έκανε έξι τα τέρματα της ομάδας του Άρη. Με χτύπημα πέναλτι στο 70΄ ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 6-2. Στο 78΄ ο Άρης έμεινε με δέκα παίκτες, όμως αυτό δεν εμπόδισε την ομάδα να σημειώσει και έβδομο τέρμα μετά από σουτ του Αγγελάκη από τα 25 μέτρα στο 85΄
Διαιτητής ο Παπαγιάννης.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σουρμελής ΙΙ., Ντελεάνου, Βασιλείου, Υποφάντης, Νπαλτάσης Ι., Αντωνόπουλος, Μιγιάκης, Συμεωνίδης, Σουρμελής Ι., Μπολτάσης ΙΙ., Παπαδόπουλος
ΑΡΗΣ: Κατράντζος, Οικονόμου, Βικελίδης Ι., Δανελιάν, Κατσαούνης, Βικελίδης ΙΙ., Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης.


11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΠΑΟΚ - Ηρακλής:  3 - 2
Το ξεκίνημα του ματς ήταν εντυπωσιακό. Στο πρώτο κιόλας λεπτό ο Ασκεπίδης άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Ηρακλή, όμως ένα λεπτό αργότερα ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με σουτ βολέ του Παπαϊορδανίδη. Στο 7΄ ο Χαριστού σημείωσε το δεύτερο γκολ του Ηρακλή, ο οποίος κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Στο 55΄, σουτ του Κωνσταντινίδη από τα 25 μέτρα ισοφ΄ραισε τον αγώνα για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε το προβάδισμα (και τελικά τη νίκη) στα μέσα του ημιχρόνου ύστερα από σουτ του Μπιμπλή.
Διαιτητής του αγώνα ο Α. Βασιλειάδης.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΠΑΟΚ: Χαλκιάς, Πυλόρωφ, Μαύρος, Πανίδης, Βλάχου, Γεωργιάδης, Καβουρματζής, Λαζάρου, Μπιμπλής, Κωνσταντινίδης, Παπαϊορδανίδης
ΗΡΑΚΛΗΣ: Ζωγραφάκη, Πρωτοψάλτης, Βόγας, Ορφανίδης, Αβαμίχου, Λιόντας, Ναμίας, Ασκεπίδης, Σιδηρόπουλος, Χριστού, Αθανασίου

18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Και οι δύο αγώνες της ημέρας πραγματοποιήθηκαν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπου σημειώθηκε κοσμοπλυμμήρα θεατών. Μάλιστα, το γήπεδο έγινε "ευρωπαϊκό" αποκτώντας σκεπαστή εξέδρα, που μπορούσε να χωρέσει έως και δυόμιση χιλιάδες θεατές, ανοιχτή εξέδρα μήκους πλέον των εκατό μέτρων με ίδια χωρητικότητα θεατών, καθώς επίσης αμφιθεατρικά διασκευασμένους χώρους πίσω από τα τέρματα. Εξάλλου, για πρώτη φορά είχαν δημιουργηθεί καταπακτές, οι οποίες επικοινωνούσαν με τα αποδυτήρια, ώστε οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων κατά την έξοδό τους στον αγωνιστικό χώρο ήταν προστατευμένοι και δεν έρχονταν σ' επαφή με τους θεατές - το ίδιο ίσχυε και για τους διαιτητές - ως μέτρο ασφαλείας.

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ:  2 -1
Ο αγώνας ξεκίνησε στις 2 το μεσημέρι και περιγράφηκε ως "ανιαρός". Η συνθέση της ΑΕΚ είχε ως εξής: Γιάμαλης, Μάλλιος, Ιερεμιάδης, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Μπαλτάς, Τζιραλίδης, Μούγγρας, Ηλιάσκος, Εμμανουηλίδης



Άρης - Απόλλων: 3 - 2
Ο αγώνας ξεκίνησε πριν καλά-καλά τελειώσει το παιχνίδι των δύο "δικεφάλων", καθώς υπήρχε φόβος μήπως το ματς κρινόταν στην παράταση. Όμως σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ουρανός θα προλάβαινε να σκοτεινιάσει και το στάδιο δεν διέθετε φώτα!
Σε αντίθεση με τον προηγούμενο αγώνα, αυτός κρίθηκε περισσότερο συναρπαστικός. Στο 22ο λέπτο, ο Αργυριάδης διέσχισε όλο το γήπεδο, πλησιάζοντας στην εστία του Απόλλωνα πλάσαρε στον Αγγελάκη, ο οποίος έβαλε το πρώτο γκολ του Άρη.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΠΟΛΛΩΝ: Φρονιμίδης, Ράπτης, Χατζηβασίλης, Κοσματόπουλος, Κηρύκος, Γκίκας, Χατζησάββας, Παπαδημητρίου, Μήλιος, Δεληγιάννης, Αναγνωστόπουλος
ΑΡΗΣ: Κατράντζος, Βικελίδης Ι., Οικονόμου, Κατσαούνης, Δανηλιάν, Βικελίδης Ι., Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης


Επομένως, ΑΕΚ και Άρης ήταν οι ομάδες αουτσάιντερ, που θα αναμετρούνταν μεταξύ τους διεκδικώντας το κύπελλο στο μεγάλο τελικό της 8ης Νοεμβρίου.

8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΑΕΚ - Άρης: 5 -3
Ως φαβορί εμφανιζόταν η ομάδα του Άρη, όμως η εξέλιξη του αγώνα δεν ήταν η αναμενόμενη. Η Πατρίς περιέγραφε:
"Με την έναρξι του αγώνος περιμέναμε να δούμε τον Άρη να παίζη την Ένωσι όπως η γάτα παίζει τον ποντικό. Γελαστήκαμε. Η Ένωσις άρχισε πολύ καλά και από την γραμμή των κυνηγών ως τους οπισθοφύλακες όλοι είχαν ύφος επιθετικό.
Δύο-τρία λεπτά οι Αρειανοί ζητούσαν την μπάλλα χωρίς να την βρίσκουν ενώ αυτή χοροπηδούσε από πόδι Κωνσταντινουπολίτου σε πόδι συντρόφου του. Τέλος στο τέταρτο λεπτό ο Βογδάνου ελεύθερος σουτάρει από τα πλάγια και ο Γιάμαλης δέχεται την μπάλλα στην αγκαλιά του παρά την επίθεσι του Καλογιάννη. Με το μακρύ ντεγκαζεμάν του ο Γιάμαλης στέλνει στον Νεγρεπόντη και ο "γέρος" ανοίγει προς τον νεοφώτιστο Τζιραλίδη Π. Την ίδια στιγμή ο Ηλιάσκος έτρεχε αμαρκάριστος προς το τέρμα. Ο Τζιραλίδης Π. κατάλαβε ότι σ' αυτόν έπρεπε να μεταβιβάση την μπάλλα κι όταν την έστειλε ο Ηλιάσκος με σουτ επέτυχε το πρώτο τέρμα του αγώνος (5ον λεπτόν). Κανένα απολύτως αντίκτυπο δεν είχε το πρώτο τέρμα για τους Αρειανούς. Η δίψα ν' αγωνισθούν, να παλαίσουν ήταν καταφανής. Η Ένωσις μόνον που άρχιζε τόσο καλά έναν αγώνα κρινόμενο γενικώς ως χαμένο απέκτησε περισσότερο θάρρος, απέκτησε αναίδεια - κατά τους φίλους του Άρεως".
Το δεύτερο γκολ για την ΑΕΚ σημείωσε ο Μπαλτάς. Όμως παρά το 2-0 οι παίκτες του Άρη φαίνεται ότι δεν έχασαν τη μαχητικότητά τους. Μάλιστα, στο τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου ημιχρόνου ο Άρης αντεπιτέθηκε και σιοφάρισε με δύο γκολ του Βογδάνου. Πιθανότατα, στην αντεπίθεση των Θεσσαλονικέων πιθανότατα συνέβαλε η δίλεπτη διακοπή του αγώνα στο 40ο λεπτό, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των Κυπρίων που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια των εξεγέρσεων εναντίον των Βρετανών αποικιοκρατών το προηγούμενο διάστημα. (Τώρα, με ποιο σκεπτικό κρίθηκε σκόπιμο να διακοπεί ο αγώνας ένα πεντάλεπτο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, αντί να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών στο διάλειμμα, αυτό είναι ένα ανεξήγητο μυστήριο).
Στο 65΄ ο Μπαλτάς έδωσε και πάλι το προβάδισμα στην ΑΕΚ, ενώ ένα αυτογκόλ του Οικονόμου πριν καν περάσουν πέντε λεπτά, παρέλυσε τους Αρειανούς. Όπως περιέγραφε η Πατρίς: "Οι Αρειανοί παραλύουν, χάνονται. Ο Οικονόμου τραβά τα μαλλιά του, ο Κατράντζος μένει στήλη άλατος και ο Βικελίδης Ι, νομίζοντας ότι εκείνου που έδωσε την κεφαλιά ήταν της ΑΕΚ - και οι δύο ομάδες είχαν κίτρινες φανέλλες - φωνάζει Οφ-σάιντ".
Στο 78΄ ο Νεγρεπόντης (ο αποκαλούμενος και "γέρος", καθώς είχε στην πλάτη του είκοσι χρόνια αγωνιστικής δράσης) έβαλε ακόμη ένα γκολ για την ομάδα της ΑΕΚ, ενώ λίγο πριν το τέλος του αγώνα ο Άρης μείωσε σε 5-3 με μυτιά του Κίτσου.
Διαιτητής του ματς ήταν ο Ασπρογέρακας.
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΕΚ: Γιάμαλης, Μάλλιος, Νταησπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Τζιραλίδης, Ηλιάσκος, Τζιραλίδης ΙΙ.
ΑΡΗΣ: Κατράντζος, Βικελλίδης Ι., Οικονόμου, Κατσαούνης, Δανηλιάν, Βικελίδης ΙΙ., Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης




Σχετικά θέματα:
-- Η πρώτη αναμέτρηση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο - Επεισόδια και "βροχή" από γκολ - Ποιο ήταν το σκορ και ποια η απρέπεια του Παναθηναϊκού
-- Το πρώτο πρωτάθλημα του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο
-- Τα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου (1905-1911) - Όταν η μπάλα λεγόταν "μπαλόνι" και οι αγώνες διεξάγονταν σε ποδηλατοδρόμια!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου