29 Οκτωβρίου 2016

Ο "αληθινός Ταρζάν" του Βιετνάμ. Από μωρό βρέθηκε στην ζούγκλα, όπου έζησε 41 χρόνια. Τρία χρόνια μετά την επιστροφή του στο σύγχρονο πολιτισμό, ακόμη προσπαθεί να ενσωματωθεί

πηγή: Youtube

Το 1972, ο πόλεμος στο Βιετνάμ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Μια βόμβα σκότωσε τη σύζυγο και δύο από τα τέσσερα παιδιά του Χο Βαν Θανχ και εκείνος πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τον πολιτισμό (για ποιον πολιτισμό άλλωστε μιλάμε εν μέσω βομβών και καταστροφών;). Έφυγε για την ζούγκλα παίρνοντας μαζί το μικρότερο από τα παιδιά του, τον Λανγκ, ο οποίος ήταν ακόμη μωρό. Εκεί - στην ζούγκλα του Βιετνάμ - θα μεγάλωνε και θα ζούσε μακριά από τους ανθρώπους για 41 χρόνια, ώστε ο Λανγκ να θεωρείται ένας "σύγχρονος Ταρζάν", η ζωή του οποίου βέβαια δεν έχει καμία σχέση με εκείνη που έπλασε η φαντασία του Αμερικανού συγγραφέα Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ το 1912.
Σαράντα ένα ολόκληρα χρόνια ο Θανχ και ο Λανγκ έζησαν στην ζούγκλα, χωρίς να έχουν την παραμικρή επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Κάθε φορά που έβλεπαν ανθρώπους από μακριά, απομακρύνονταν και κρύβονταν. Αυτό είχε ως συνέπεια να αγνοούν οι υπόλοιποι άνθρωποι την ύπαρξή τους.

Το 1994, ένας χωρικός είδε δυο ανθρώπους σε άγρια κατάσταση να απομακρύνονται τρέχοντας στα βάθη της ζούγκλας, τρομαγμένοι από την απροσδόκητη συνάντηση. Τα ίχνη τους χάθηκαν, όμως άρχισε μια προσπάθεια εντοπισμού των δύο ανδρών, ενώ στην έρευνα πρωτοστατούσε ο άλλος γιος τους Χο Βαν Θανχ, ο Χο Βαν Τρι, ο οποίος κατάλαβε ότι οι δυο τρομαγμένοι άνδρες της ζούγκλας δεν ήταν άλλοι από τον πατέρα του και τον μικρότερο αδερφό του.

Τελικά, ο Τρι κατάφερε να έρθει σ' επικοινωνία με τους δυο άνδρες, όμως συνάντησε τη δυσπιστία του Θανχ, ο οποίος είχε την εντύπωση ότι στο βομβαρδισμό του σπιτιού του το 1972 είχαν σκοτωθεί όλα τα παιδιά του, εκτός από το μωρό, το οποίος ο ίδιος είχε διασώσει και πάρει μαζί του στην ζούγκλα. Σταδιακά, καθώς οι αντιστάσεις του Θανχ (άρχισαν να εξασθενούν (λόγω και του προχωρημένου της ηλικίας του), ο Τρι άρχισε να έχει πιο άμεση επικοινωνία με τον πατέρα και τον αδερφό του πηγαίνοντάς τους διάφορα βασικά τρόφιμα μια φορά το χρόνο. Όμως δεν μπορούσε να τους πείσει να επιστρέψουν στον πολιτισμό. Άλλωστε, ο Θανχ πίστευε ότι ο πόλεμος συνεχιζόταν, ενώ ο Λανγκ ήταν απόλυτα υποταγμένος στον πατέρα του, τον μόνο άνθρωπο που είχε γνωρίσει σ' όλη του την ζωή.

Στις 7 Αυγούστου 2013, ο Θανχ και ο Λανγκ επέστρεψαν τελικά στον πολιτισμό. Η πνευματική κατάσταση του 82χρονου πλέον Θανχ χειροτέρευε διαρκώς, ενώ ο Λανγκ άρχισε να εμπιστεύεται περισσότερο τον αδερφό του. Βέβαια, η επιστροφή δεν έγινε και πολύ εύκολα, καθώς χρειάστηκε μια ομάδα 20 ανδρών, οι οποίοι "έπιασαν" τους δυο άνδρες, όταν εκείνοι βρίσκονταν στο δεντρόσπιτό τους στην ζούγκλα.

Αυτό ήταν το βίντεο από εκείνη τη μέρα, που έκανε το γύρο του κόσμου:

Τρία χρόνια μετά, η ιστορία του Λανγκ καταγράφηκε σ' ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, περίπου ημίωρης διάρκειας, που προς το παρόν υπάρχει στο Youtube χωρισμένο σε έντεκα βιντεάκια πολύ μικρής διάρκειας. Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την επιστροφή του Λανγκ στην ζούγκλα για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2013. Εκεί θυμάται πώς κυνηγούσε ποντίκια - ανάμεσα στα άλλα ζώα - με τα πρωτόγονα εργαλεία του, πώς έφτιαχνε τα ρούχα του από τα φυτά, προσπαθεί να δει τον εαυτό του στο νερό, τον μοναδικό καθρέφτη που γνώριζε τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες της ζωής του, ενώ στη συνέχεια επιστρέφει στο χωριό, όπου τώρα ζει, χωρίς ακόμη να έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες της νέας του ζωής.

Ο Λανγκ περιγράφεται ως - και όντως είναι - ένας άνδρας με εγκέφαλο μωρού. Οι αντιδράσεις του θυμίζουν πολύ αυτές ενός μικρού παιδιού, που τώρα ανακαλύπτει τον κόσμο. Δεν ξέρει τη διαφορά ανάμεσα στο καλό και το κακό, όμως η πρόθεσή του δεν είναι ποτέ κακή. Απλά, αν ο αδερφός του του πει "μάλωσε αυτόν επειδή κάνει πολλή φασαρία", ο πάντα χαμογελαστός - ίσως από αμηχανία; - Λανγκ θα τον μαλώσει άγρια, αλλά η πρόθεσή του δεν θα είναι κακοπροαίρετη.

Ο Λανγκ δεν ξέρει καλά καλά τη διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, καθώς ποτέ δεν είχε δεν γυναίκα μέχρι το 2013, ενώ ούτε ο πατέρας του είχε μπει ποτέ στη διαδικασία να του εξηγήσει σχετικά. Είναι ασεξουαλικός ή, αν προτιμάτε, απλά ένα μεγάλο παιδί 45 ετών, που δεν έχει ακόμη σεξουαλικές ανησυχίες.

Μιλώντας στην κάμερα, την οποία αντιμετωπίζει πραγματικά με παιδική αθωότητα, ο Λανγκ θυμάται πως τα 41 χρόνια ζωής στην ζούγκλα δεν είχε δει ποτέ αυτοκίνητα ή έστω δρόμο. Γνώριζε όμως, όπως τον είχε ενημερώσει ο πατέρας του, ότι ψηλά στον ουρανό πετούσαν αεροπλάνα, που έμοιαζαν με πουλιά και μετέφεραν μέσα ανθρώπους, ανθρώπους τους οποίους μόνο από μακριά έβλεπε και αμέσως έτρεχε να κρυφτεί μακριά τους, γιατί "θα μπορούσαν να μου κάνουν κακό".
πηγή: Youtube

Το πρώτο πράγμα που τον εντυπωσίασε μετά τη διάσωσή του τον Αύγουστο του 2013 και τη μεταφορά του με ασθενοφόρο στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ήταν η αίσθηση του κινούμενου αυτοκινήτου. Αργότερα, όταν θα πήγαινε πλέον στο χωριό του αδερφού του, του Τρι, θα έμενε άφωνος με τις σχέσεις οικειότητας μεταξύ ανθρώπων και ζώων. Τα ζώα της ζούγκλας τον απέφευγαν, ενώ και ο ίδιος τα έβλεπε απλά ως τροφή. Τώρα όμως έβλεπε ότι οι άνθρωποι και τα ζώα μπορούσαν να συνυπάρξουν φιλικά.

Αυτό που δεν του αρέσει στον πολιτισμό είναι ο θόρυβος, ενώ αυτό που τον γοητεύει περισσότερο είναι τα φώτα που υπάρχουν παντού το βράδυ. Μέχρι το 2013, το μόνο νυχτερινό φως που ο Λανγκ είχε υπόψη ήταν το φως του φεγγαριού, για το οποίο πίστευε ότι ήταν απλά "ένα φως που οι άνθρωποι έβαλαν στον ουρανό", όπου ανέβηκαν χρησιμοποιώντας ένα μακρύ σκοινί.

Τρία χρόνια μετά, ο Λανγκ έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής στους διαφορετικούς ρυθμούς της τεχνολογίας και του υλικού πολιτισμού. Για παράδειγμα, εξακολουθεί να φοβάται τα μηχανάκια και πάντα, κατεβαίνει στα μισά της διαδρομής για να συνεχίσει με τα πόδια. Εξάλλου, δεν καταλαβαίνει πολλές από τις λέξεις της βιετναμέζικης γλώσσας, την οποία ελάχιστα έμαθε να μιλάει κατά τα χρόνια της ζωής του στην ζούγκλα, καθώς με τον πατέρα του είχαν ελάχιστη επικοινωνία με λέξεις και αυτή κυρίως για τα βασικά της επιβίωσής τους.

Συγκινητική η σκηνή στο τέλος του ντοκιμαντέρ, όταν ο Λανγκ αποχαιρετά το συνεργείο των κινηματογραφιστών ακολουθώντας την κάμερα, πάντα χαμογελαστός, ένα μεγάλο παιδί 45 ετών, και κουνώντας διαρκώς το χέρι, σαν να μην θέλει να αφήσει τους νέους φίλους που απέκτησε.
πηγή: Youtube

Όσον αφορά τον 85χρονο Θανχ, βρίσκεται ακόμη στην ζωή, είναι όμως κουφός, ενώ το πάθος του είναι να επιστρέψει κάποια στιγμή στην ζούγκλα, καθώς ακόμη δεν έχει πειστεί ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει στο Βιετνάμ.


Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα hovanlang.docastawayers.com/, όπου μπορείτε να μάθε περισσότερα για την ιστορία του σύγχρονου, αληθινού "Ταρζάν" του Βιετνάμ, όπως συνηθίζεται να τον αποκαλούν, αλλά και να δείτε βίντεο και εικόνες.
Επίσης, είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα σύντομα βινετάκια που υπάρχουν στο Youtube. Αυτό είναι το πρώτο μέρος με την επιστροφή του Λανγκ στην ζούγκλα για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου