26 Οκτωβρίου 2016

Πώς η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ηχορύπανση συνδέονται με την υπέρταση

Η μόλυνση της ατμόσφαιρας δεν επηρεάζει μόνο το περιβάλλον, αλλά έχει επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου, που άλλωστε αποτελεί απλά έναν από τους κρίκους μιας αλυσίδας διαφόρων παραγόντων. Δεν γράφω καμιά σοφία ή κάτι άγνωστο. Το θέμα είναι ότι συνήθως προσεγγίζουμε τις όποιες επιπτώσεις από τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Έρχεται τώρα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal και επιχειρεί να μας δώσει μια πιο ξεκάθαρη και πιο πρακτική εικόνα για το πώς το μολυσμένο περιβάλλον επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία.
Στην έρευνα συμμετείχαν 41.072 άνθρωποι από τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας μελέτης για τις επιπτώσεις της μολυσμένης ατμόσφαιρας στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Όταν ξεκίνησε η έρευνα, το 2008, κανείς από τους συμμετέχοντες δεν είχε υπέρταση. Αυτό ήταν κρίσιμο στοιχείο, καθώς η έρευνα θα εξέταζε τις καρδιολογικές επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Όσον δε αφορά τη μέτρηση της μόλυνσης καθεαυτή, χρησιμοποιήθηκαν φίλτρα για να συλλέξουν πληροφορίες ως προς τη συγκέντρωση μολυσματικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, ενώ οι όποιες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τρεις χωριστές περιόδους, προκειμένου να λάβουν υπόψη τις εποχιακές επιδράσεις.

Διαπιστώθηκε ότι στους πληθυσμούς που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές, ένας επιπλέον ανά εκατό ανθρώπους θα εμφανίσει υπέρταση συγκριτικά με τους κατοίκους των λιγότερο μολυσμένων περιοχών. Ειδικότερα, ανά πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ο κίνδυνος υπέρτασης αυξάνεται κατά 22% μεταξύ των πληθυσμών που ζουν στις πιο μολυσμένες περιοχές. Όσο μεγαλύτερες είναι οι συγκεντρώσεις μολυσματικών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, κατά την πιο πάνω αναλογία αυξάνεται και ο κίνδυνος υπέρτασης.

Σύμφωνα με την Μπάρμπαρα Χόφφμαν, καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο Χάινριχ Χάινε του Ντίσελντορφ, "η μακροχρόνια έκθεση σε σωματιδιακή ατμοσφαιρική μόλυνση συνδέεται με αυξημένη ένδειξη υπέρτασης και πρόσληψης αντι-υπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής. Καθώς κυριολεκτικά όλοι είμαστε εκτεθειμένοι στην ατμοσφαιρική ρύπανση για όλη μας την ζωή, αυτό οδηγεί σ' έναν υψηλό αριθμό περιπτώσεων υπέρτασης, θέτοντας μεγάλο βάρος τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία".

Όμως δεν είναι μόνο η μόλυνση με σωματίδια, αλλά και η ηχορύπανση που έχει επιπτώσεις στην υγεία. Στους πιο θορυβώδεις δρόμους, όπου τα μέσα επίπεδα θορύβου κυμαίνονταν σε 50 ντεσιμπέλ, παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης υπέρτασης κατά 6% σε σχέση με τους πιο ήσυχους δρόμους με μέσο επίπεδο ηχορύπανσης τα 40 ντεσιμπέλ.

Αυτή η διαπίστωση είναι πολύ σημαντική, όσον αφορά τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, καθώς είναι πιθανό ότι η επίδραση της σωματιδιακής μόλυνσης και της ατμόσφαιρας από τη μια και της ηχορύπανσης από την άλλη συντελείται με διαφορετικό τρόπο: στην περίπτωση της μόλυνσης της ατμόσφαιρας οι επιπτώσεις είναι συνέπεια της συσσώρευσης των επιζήμιων μορίων στο σώμα (οξειδωτικό στρες) και ανισόρροπης λειτουργίας του νευρικού συστήματος, ενώ η ηχορύπανση επηρεάζει τόσο το νευρικό όσο και το ορμονικό σύστημα.


Διαβάστε περισσότερα εδώ: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου