3 Νοεμβρίου 2016

Η θεϊκή φάρσα σε δελτίο καιρού της ιρλανδικής τηλεόρασης για το Χάλουιν!

Το Χάλουιν - αλλιώς Γιορτή των Πνευμάτων - είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιρλανδία. Άλλωστε, το βασικό σύμβολο της γιορτής, η κολοκύθα, έχει τις ρίζες του σ' ένα ιρλανδικό έθιμο. Θέλοντας, λοιπόν, να τιμήσουν τη δημοφιλή αυτή γιορτή, οι υπεύθυνοι του δελτίου καιρού ενός ιρλανδικού καναλιού σκέφτηκαν και υλοποίησαν μια αρκετά τρομακτική φάρσα, που γίνεται ακόμα πιο τρομακτική, αφού δεν έχουμε ιδέα τι λέει η παρουσιάστρια. 

Μα, οι Ιρλανδοί δεν μιλάνε αγγλικά; θ' αναρωτηθεί κάποιος. Μετά από μακραίωνη αγγλική κατοχή, που στο βόρειο κομμάτι του νησιού συνεχίζεται ακόμη, τα αγγλικά έχουν επιβληθεί για τα καλά. Υπάρχει όμως και η ιρλανδική (αλλιώς γαελική) γλώσσα, που έχει κέλτικες ρίζες και επιβιώνει μέχρι σήμερα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη μεταξύ των Ιρλανδών. 
Τέλος πάντων, ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός TG4 εκπέμπει προγράμματα μόνο στην ιρλανδική γλώσσα (με συνέπεια να έχει και εξαιρετικά χαμηλή τηλεθέαση κάτω από 3%, που ωστόσο είναι αρκετά ανεβασμένη σε σχέση με εκείνη των πρώτων χρόνων λειτουργίας του στα μέσα της δεκαετίας του '90). Και η παρουσιάστρια δεν λέει τίποτα περισσότερο από ένα τυπικό δελτίου καιρού, ώσπου έρχεται η "κακιά" η ώρα, που προειδοποιεί τους τηλεθεατές για κεραυνούς και καταιγίδες, για να τη "χτυπήσει" ένας κεραυνός την ίδια και να χαθεί από τους δέκτες. 
Είναι μια εξαιρετικά έξυπνη φάρσα, πολύ πετυχημένη και απόλυτα εναρμονισμένη με το μυστηριακό πνεύμα του Χάλουιν. Άσε που έγινε μια ωραία αφορμή να μάθουμε και ότι υπάρχει μια παραδοσιακή ιρλανδική γλώσσα, που ουδεμία σχέση έχει με τα αγγλικά!

Δείτε το επικό βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου