30 Αυγούστου 2018

Πώς οι πυρκαγιές στο δυτικό Καναδά προσέφεραν λίγο ρομαντισμό στους Ελβετούς!

Ο πλανήτης μας είναι πιο μικρός απ' όσο φανταζόμαστε, ακόμη κι αν τα φυσικά φαινόμενα δεν κινούνται με την ταχύτητα ενός αεροπλάνου. Και μπορεί το τίναγμα των φτερών μιας πεταλούδας στην Κίνα να μην προκαλέσει στην κυριολεξία τυφώνα στην Καραϊβική (όπως ποιητική αδεία υποστηρίζει η θεωρία του χάους για να υπογραμμίσει την απρόβλεπτη δυναμική που μπορεί ν' αναπτυχθεί από τον τυχαίο, πλην όμως χρονικά κατάλληλο συνδυασμό διαφόρων μικροπραγμάτων, φαινομενικά αδιάφορων και ασύνδετων μεταξύ τους), όμως μια τεράστια πυρκαγιά στον Καναδά μπορεί όντως να προκαλέσει ένα ρομαντικό ηλιοβασίλεμα στην Ελβετία!
Τον Ιούνιο του 2016, οι πυρκαγιές στο δυτικό Καναδά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μεταφορά σκόνης στην ήσυχη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, όμως τον Αύγουστο του 2018 οι εκτεταμένες πυρκαγιές στη δυτικότερη επαρχία του Καναδά σε μια έκταση 5000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ευθύνονται για την παρουσίαση ενός σπάνιου ρομαντικού θεάματος στους - όχι ιδιαίτερα φημισμένους για το ρομαντισμό τους - Ελβετούς.
Τρεισήμιση μέρες χρειάστηκαν η αιθάλη και οι στάχτες για να ταξιδέψουν από τον Καναδά, όπου η κατάσταση των πυρκαγιών είναι δραματική και η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ταξιδέψουν χιλιάδες χιλιόμετρα και να φτάσουν μέχρι την Ελβετία δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό θέαμα κατά την ανατολή και τη δύση του ηλίου, όταν το γιγάντιο αυτό αστέρι, που ευθύνεται - μεταξύ άλλων παραγόντων - για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη μας, γέμισε με κόκκινες και κίτρινες γραμμές, ενθουσιάζοντας τους Ελβετούς.
Τις ωραίες εικόνες - αν και, φευ, για πόσο λάθος αιτία! - μοιράστηκε στο τουίτερ η Ελβετική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ... που δεν παρέλειψε ν' ανεβάσει κι ένα βίντεο εξηγώντας τι ακριβώς συνέβη με επιστημονικούς όρους (αν και το βίντεο είναι στα ελβετογερμανικά):


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου