25 Νοεμβρίου 2018

Μπορεί το αλκοόλ να βοηθήσει τις επιδόσεις μας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Το χάος που επικρατεί στον ανθρώπινο εγκέφαλο αποδεικνύεται μεταξύ άλλων και από τις αναπάντεχες έρευνες που σκαρφίζονται ορισμένοι θέλοντας να βρουν κάποια διασύνδεση ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Κάπως έτσι Βρετανοί και Ολλανδοί ερευνητές θέλησαν να ανακαλύψουν αν το αλκοόλ βοηθάει, δυσκολεύει ή απλά αφήνει ανεπηρέαστες τις επιδόσεις μας στην εκμάθηση ξένων γλωσσών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους, που δημοσιεύτηκαν στο Journal ofPsychopharmcology, ένα ή δύο ποτηράκια φαίνεται ότι έχουν θετική επίδραση – τουλάχιστον σε έναν Γερμανό που μαθαίνει ολλανδικά! Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 50 Γερμανοί, οι οποίοι είχαν πρόσφατα μάθει ολλανδικά. Τους δόθηκαν ροφήματα που περιείχαν είτε λίγο αλκοόλ είτε καθόλου και αμέσως μετά οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε μια συζήτηση στα ολλανδικά, η οποία μάλιστα ηχογραφήθηκε, μ’ έναν ειδικό, ο οποίος είχε κλειστά τα μάτια του. Στη συνέχεια δύο Ολλανδοί αξιολόγησαν τις επιδόσεις των συμμετεχόντων και το συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι όσοι είχαν προηγουμένως καταναλώσει αλκοόλ παρουσίαζαν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις ειδικά στην προφορά.

Χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποια επιστημονική εξήγηση, γιατί συμβαίνει αυτό (αν δεν ήταν τυχαίο, δεδομένου ότι δεν αξιολογήθηκαν οι επιδόσεις των συμμετεχόντων σε ίδιες συνθήκες, ενώ δεν είναι αυτονόητο ότι πριν το πείραμα είχαν όλοι το ίδιο ακριβώς επίπεδο γλωσσομάθειας), εικάζεται ότι ενδεχομένως το αλκοόλ βοήθησε τους συμμετέχοντες να αισθανθούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και φυσικά η – επιστημονικά αμφιλεγόμενη – έρευνα αναφέρεται σε κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ. Μην το δέσετε σκοινί και κορδόνι και γίνετε μπεκροκανάτες πιστεύοντας ότι θα γίνει γλωσσομαθείς ευκολότερα. Το πιθανότερο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αρχίσει η γλώσσα να μπερδεύεται και θα ξεχάσετε ακόμη κι αυτά που ξέρατε!


Περισσότερα παράξενα:
-- Ζητούνται κακάκια μωρών για την καταπολέμηση μιας από τις πιο συνηθισμένες αιτίες παιδικών θανάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου