5 Ιανουαρίου 2019

Το μυστικό για το κόψιμο του τσιγάρου βρίσκεται μήπως στην ελάττωση του αλκοόλ;

Έστω ότι μια από τις μεγάλες αποφάσεις που πήρατε για τη νέα χρονιά, είναι να κόψετε το κάπνισμα. Πώς θα το καταφέρετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο; Ρωτώντας θα πάρετε διαφορετικές γνώμες: άλλος το έκοψε μαχαίρι με τη θέλησή του και μόνο, άλλος το περιόρισε σταδιακά, άλλος έβαλε ειδικό τσιρότο στο σώμα του, άλλος το γύρισε στο ηλεκτρονικό κλπ. Μήπως όμως να μειώνατε την κατανάλωση αλκοόλ για σίγουρα αποτελέσματα;

Στο Nicotine & Tobacco Research δημοσιεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2018 τα ευρήματα μιας μελέτης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Όρεγκον, σύμφωνα με τα οποία διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ ελάττωσε το μεταβολισμό νικοτίνης στον οργανισμό τους.  Τι είναι αυτός ο μεταβολισμός νικοτίνης; Η ένδειξη του ρυθμού με τον οποίο ο οργανισμός ενός ατόμου μεταβολίζει τη νικοτίνη, κύρια πηγή πρόσληψης της οποίας είναι το τσιγάρο. Όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης, τόσο πιο δύσκολη είναι η δυνατότητα απότομης απεξάρτησης ενός καπνιστή από το τσιγάρο.

Παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι δύο αυτές συνήθειες, ποτό και κάπνισμα, συμπίπτουν σε μια σημαντική ομάδα πληθυσμού. Η ιδιαιτερότητα της νέας αυτής έρευνας είναι ότι «το καθημερινό κάπνισμα και η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να θεραπευθούν μαζί», όπως σημειώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σάρα Ντερμόντι, επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Ψυχολογικής Επιστήμης στο Κολέγιο Ελεύθερων Τεχνών του δημόσιου πανεπιστημίου του Όρεγκον. 

Οι επιστήμονες εξέτασαν το μεταβολισμό νικοτίνης 22 καπνιστών, οι οποίοι επιθυμούσαν απλά να απεξαρτηθούν από το αλκοόλ. Όταν οι άνδρες εξ αυτών ελάττωσαν τον αριθμό των ποτών από 29 σε μόλις 7 την εβδομάδα, διαπιστώθηκε ότι ο δείκτης του μεταβολισμού νικοτίνης στους οργανισμούς τους είχε μειωθεί σημαντικά, ενώ μέχρι τώρα επικρατούσε η πεποίθηση ότι ο δείκτης αυτός παρέμενε σταθερός. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη μείωση του δείκτη μεταβολισμού νικοτίνης στις γυναίκες, που συμμετείχαν στην έρευνα, ίσως επειδή δεν είχε μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση αλκοόλ στη δεδομένη χρονική περίοδο. 

Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η πραγματοποίηση μιας έρευνας μεταξύ ανθρώπων που επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ και οι οποίοι βέβαια θα είναι παράλληλα καπνιστές, ώστε να εντοπίσουν περισσότερα στοιχεία για τη διαφαινόμενη σύνδεση ανάμεσα στη σημαντική μείωση κατανάλωσης αλκοόλ και στο κόψιμο του καπνίσματος. 

πηγή: www.earth.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου