31 Δεκεμβρίου 2022

Οι καλύτεροι καλλιτέχνες και τα καλύτερα μουσικά άλμπουμ του 1989, όπως τα ψήφισαν οι αναγνώστες του Έθνους

Το 1989 η εφημερίδα Έθνος ζήτησε από τους αναγνώστες της να ψηφίσουν τους αγαπημένους «καλύτερους» τραγουδιστές (γυναίκες, άνδρες και συγκροτήματα) και τους «καλύτερους» μουσικούς δίσκους της χρονιάς. Τίθεται βέβαια το ερώτημα πόσο αντιπροσωπευτικά ήταν τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν από την εφημερίδα λίγο πριν το τέλος της χρονιάς. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τον αριθμό των ψηφισάντων ούτε για την αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της χώρας τότε. Άλλωστε ήταν μια έρευνα με οικειοθελή συμμετοχή των αναγνωστών της εφημερίδας και όχι κάποιο επίσημο γκάλοπ. Ήταν όμως μια χρονιά, κατά την οποία οι απογευματινές εφημερίδες είχαν σημειώσει ρεκόρ πωλήσεων και μάλιστα το Έθνος διέθετε μια από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες, η δε σχέση των πολιτών με τον τύπο ήταν πολύ πιο στενή απ’ ό,τι σήμερα –για μια σειρά από λόγους που δεν χρήζουν ανάλυσης εδώ.

Ας δούμε όμως τι είχαν ψηφίσει οι αναγνώστες, ποιες ήταν οι δημοφιλέστερες πεντάδες στις τέσσερες κατηγορίες! Μαντεύετε τα αποτελέσματα;

Καλύτερη τραγουδίστρια του 1989:

1. Άννα Βίσση

2. Χαρούλα Αλεξίου

3. Πωλίνα

4. Μαρινέλλα

5. Ελένη Δήμου

 

Καλύτερος τραγουδιστής του 1989:

1. Βασίλης Παπακωνσταντίνου

2. Γιάννης Πάριος

3. Λευτέρης Πανταζής

4. Πασχάλης

5. Γιώργος Νταλάρας

 

Καλύτερο συγκρότημα του 1989:

1. Φατμέ

2. Ζιγκ-Ζακ

3. 2002GR

4. Τρύπες

5. Bang

 

Καλύτερος δίσκος του 1989:

1. «Σαν τρελό φορτηγό» (Γιάννης Πάριος)

2. «Χορεύω» (Βασίλης Παπακωνσταντίνου)

3. «Ταραχή» (Λευτέρης Πανταζής)

4. «Κούρεμα» (Διονύσης Σαββόπουλος)

5. «Τολμώ» (Μαρινέλλα)

Δεν υπήρξε ερώτημα για το καλύτερο ξένο τραγούδι της χρονιάς, το πιο πιθανό όμως είναι να κέρδιζε το τραγούδι «Λαμπάντα» («Lambada») του βραζιλιάνικου συγκροτήματος Kaoma, που πραγματικά ακουγόταν παντού στην Ελλάδα εκείνη τη χρονιά.

Αν εντυπωσιάζει κάτι στις επιλογές του κοινού, είναι η πλήρης απουσία της Αλέξιας, τόσο στην κατηγορία των τραγουδιστριών όσο και στην κατηγορία των μουσικών δίσκων, παρότι θεωρούταν η κορυφαία Ελληνίδα ποπ τραγουδίστρια της εποχής. Το 1989 άλλωστε είχε κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ, τα τραγούδια του οποίου φαίνεται ότι δεν είχαν αρέσει ούτε στην ίδια, όπως άλλωστε το παραδέχτηκε σε συνέντευξή της στον Εθνικό Κήρυκα (03.03.1990): «Η εταιρεία με υποχρέωσε να πω αυτά τα τραγούδια που είπα. Εγώ δεν ήθελα να τα τραγουδήσω, αλλά... Όσο περνάει ο καιρός πιστεύω πως δεν με εκφράζουν πια αυτά. Δεν θέλω να τυποποιηθώ σ' ένα είδος, παρότι έτσι θέλει η εταιρεία μου» ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Αλέξιας, που αποκάλυπτε και την αγάπη της για την τζαζ (στην οποία έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια). 


………………………………………………

Ως προς τη διεθνή μουσική σκηνή για το 1989 θ’ ανατρέξουμε στο αμερικανικό περιοδικό Billboard, που βέβαια αναφερόταν στις τάσεις και τα τσαρτς μόνο για τις ΗΠΑ. Ας ρίξουμε μια ματιά και σ' αυτά...

Αγαπημένοι καλλιτέχνες της χρονιάς ανακηρύχτηκαν οι:

1. New Kids On The Block

2. Bobby Brown

3. Guns NRoses

4. Paula Abdul

5. Milli Vanilli

 

Αγαπημένα τραγούδια:

1. Look Away (Chicago)

2. My Prerogative (Bobby Brown)

3. Every Rose Has Its Thorn (Poison)

4. Straight Up (Paula Abdul)

5. Miss You Much (Janet Jackson)

 

Aγαπημένα άλμπουμ του 1989 σύμφωνα με το Billboard ήταν:

1. Don’t Be Cruel (Bobby Brown)

2. Hangin’ Tough (New Kids On The Block)

3. Forever Your Girl (Paula Abdul)

4. New Jersey (Bon Jovi)

5. Appetite For Desrtuction (Guns N’ Roses)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου