4 Ιουνίου 2023

Τηλεοπτικά τοπ10 το 1987 και το 1988 - Ποιες ήταν οι επιλογές των Ελλήνων τηλεθεατών;


Τη δεκαετία του ’80 δεν υπήρχαν μηχανάκια της AGB, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η τηλεθέαση των τηλεοπτικών προγραμμάτων περνούσε αδιάφορη για την ΕΡΤ –κι ας είχε το μονοπώλιο με τα δύο κανάλια. Ίσα-ίσα που χρησίμευε ως άλλοθι για τους ιθύνοντες της δημόσιας τηλεόρασης, όταν πιέζονταν να δικαιολογηθούν για κάποια σίριαλ θεωρούμενα από μερίδα του τύπου ως «χαμηλής ποιότητας», όπως π.χ. η «Δυναστεία».


Τις έρευνες  διεξήγαγε η
ICAP. Αυτές δεν ανέφεραν αναλυτικά τον αριθμό των τηλεθεατών, αλλά περιορίζονταν στο ποσοστό των κατόχων τηλεόρασης που είχε παρακολουθήσει τις εκπομπές των δύο καναλιών.

Επειδή δεν είχα ιδέα πώς να ανεβάσω τους πίνακες στο ιστολόγιο και να διαβάζονται, επέλεξα να τους γράψω σε Word και μετά ν' ανεβάσω τις εικόνες τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τις κοινοποιήσετε σαν να είναι δικές σας... 


Για να δούμε λοιπόν ποιες ήταν οι πρώτες προτιμήσεις των Ελλήνων τηλεθεατών τρεις συγκεκριμένες εβδομάδες του 1987 και μία του Ιανουαρίου 1988.

 



* Λόγω της ιδιαιτερότητας των ημερών (Πάσχα), δεν είχα πρόσβαση στα πλήρη προγράμματα των τηλεοπτικών σταθμών κι έτσι οι πληροφορίες στον παραπάνω πίνακα παρουσιάζονται ελλιπείς.

 




* Η έκτη θέση είναι κενή, γιατί πολύ απλά στο δημοσίευμα δεν αναφερόταν το όνομα του αντίστοιχου προγράμματος, διευκρινιζόταν όμως ότι η εκπομπή «Τρεις στον αέρα» της 18ης Ιανουαρίου ήταν έβδομη στο τοπ10 της εβδομάδας.

Από κει και πέρα, σχετικά με κάποιες τηλεθεάσεις αμέσως μετά το τοπ-10, το δημοσίευμα σχολίαζε χαιρέκακα ότι έχανε σταθερά ποσοστά το «κάκιστο» ελληνικό σίριαλ «Το κανάλι της Βαγγελίτσας» (των Ρέππα-Παπαθανασίου στην πρώτη τους τηλεοπτική δουλειά), αν και προφανώς βρισκόταν κοντά στην πρώτη δεκάδα.

Επίσης αναφερόταν ότι σε ποσοστό άνω του 25% είχε σταθεροποιηθεί η σειρά «Αστροφεγγιά», που προβαλλόταν κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι από την ΕΤ-1 σε επανάληψη (η τρίτη προβολή).

Η ICAP μέτρησε και την τηλεθέαση των... διαφημίσεων στο διάλειμμα του αγώνα μπάσκετ Άρης-Τρέισερ, οι οποίες κατέλαβαν την 22η θέση στον πίνακα τηλεθέασης με ποσοστό 27%, δυο μονάδες πάνω από την «Αθλητική Κυριακή»!


Περισσότερες τηλεθεάσεις από τη δεκαετία του 1980:

-- Πώς μετρούσαν την τηλεθέαση τη δεκαετία του '80; Ποια προγράμματα κατείχαν τα ρεκόρ τηλεθέασης μέχρι το 1984;

-- Η ελληνική σειρά που είχε κατατροπώσει τη "Δυναστεία" στους πίνακες τηλεθέασης το 1985


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου