11 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012.
Στο Νεπάλ τιμούν την πρώτη ένωση των περισσότερων βασιλείων που υπήρχαν στην κοιλάδα του Κατμαντού υπό τον βασιλιά Prithvi Narayan Shah το 1768 θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία του σύγχρονου κράτους του Νεπάλ. Η ημέρα είναι αργία και ονομάζεται Ημέρα Εθνικής Ενότητας.

Στο Μαρόκο η σημερινή αργία είναι αφιερωμένη στο Μανιφέστο που συνέταξαν σαν σήμερα το 1944 εξήντα εφτά προσωπικότητες που προέρχονταν από το Κόμμα της Ελευθερίας (Istiqlal) ζητώντας την ανεξαρτησία της χώρας από την γαλλική κυριαρχία. Το κείμενο αυτό ήταν σε γνώση και είχε την έγκριση του βασιλιά Μοχάμεντ του πέμπτου, ωστόσο η πολυπόθητη ελευθερία άργησε ακόμη έντεκα χρόνια και παραχωρήθηκε τον Οκτώβριο του 1955.
Στο Πουέρτο Ρίκο σήμερα τιμάται με δημόσια αργία η μνήμη του Eugenio María de Hostos, ο οποίος έζησε το 19ο αιώνα και εναντιώθηκε στην ισπανική αποικιοκρατία προωθώντας την ιδέα για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κράτους. Παράλληλα, ήταν κοινωνός μεταρρυθμιστικών ιδεών - κυρίως για θέματα εκπαίδευσης - αρκετά ριζοσπαστικών για την εποχή εκείνη, τις οποίες προωθούσε σε όλα τα κράτη της Λατινικής Αμερικής. Η σημερινή ημέρα επελέγη, διότι συμπίπτει με τα γενέθλια του στις 11 Ιανουαρίου 1839.
Τέλος, στο νησί Kosrae, το ένα από τα τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια που συναποτελούν το κράτος της Μικρονησίας, γιορτάζουν σήμερα την Ημέρα του Συντάγματος, το οποίο τέθηκε σε ισχύ σαν σήμερα το 1984.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου