11 Ιανουαρίου 2012

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ BOX OFFICE ΤΟΥ 2011: ΓΑΛΛΙΑ

Ο κινηματογράφος παρέμεινες από τις αγαπημένες συνήθειες των Γάλλων και το 2011. Αυτό δείχνει και ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων που κόπηκαν συνολικά πλησιάζοντας το ρεκόρ του 2010.
Στις δύο πρώτες θέσεις του γαλλικού box office για το 2011 βρέθηκαν δύο γαλλικές παραγωγές, οι οποίες κατάφεραν να υπερνικήσουν το παγκόσμιο κινηματογραφικό - όπως και λογοτεχνικό - φαινόμενο του Χάρι Πότερ.
Στο νούμερο ένα βρίσκουμε την ανθρώπινη κομεντί "Intouchables" ("Οι μυγιάγγιχτοι") με θέμα τη βαθιά φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο τελείως διαφορετικούς χαρακτήρες, έναν εκατομμυριούχο που μένει τετραπληγικός μετά από ατύχημα και ένα μετανάστη από το παρισινά προάστια που βγήκε πρόσφατα από τη φυλακή και αναλαμβάνει τη φροντίδα του. 
Η ταινία εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή δέκα ολόκληρες εβδομάδες, ενώ περίπου 15 εκατομμύρια ήταν οι θεατές που την παρακολούθησαν στις κινηματογραφικές αίθουσες τη χρόνια που έφυγε. Καθώς όμως η ταινία εξακολουθεί τη δυναμική της πορεία στις αίθουσες, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός αυτός. 
Να σημειώσουμε ότι η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του γαλλικού σινεμά μέχρι σήμερα είναι η κωμωδία του 2008 "Bienvenue chez les Ch'tis", που σατιρίζει τις διαφορές ανάμεσα στους κατοίκους του γαλλικού νότου και του βορρά, με 20.5 εκατομμύρια θεατές, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία είναι η κωμωδία "La Grande Vadrouille" του 1966 με 17.2 εκατομμύρια θεατές.
Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ακόμα μία γαλλική ταινία, η οποία κινείται στη λογική του "Bienvenue chez les Ch'tis", σατιρίζοντας τις διαφορές ανάμεσα σε έναν Γάλλο τελωνειακό υπάλληλο και έναν γαλλόφωνο Βέλγο συνάδελφό του στα γαλλο-βελγικά σύνορα την εποχή της κατάργησης των εσωτερικών συνόρων στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για την ταινία "Rien à déclarer" ("Τίποτα προς δήλωση"), η οποία τράβηξε τα βλέμματα 8.13 εκατομμυρίων θεατών. 
Άλλες γαλλικές παραγωγές δεν κατόρθωσαν να μπουν στο κινηματογραφικό top 10 του 2011, το οποίο κυριαρχείται από χολιγουντιανές παραγωγές όπως τον "Χάρι Πότερ", τους "Πειρατές της Καραϊβικής", τον "Γάτο Σπιρουνάτο", τις "Περιπέτειες του Τεντέν", το "Twilight", αλλά και τον βρετανικό "Λόγο του Βασιλιά". 
Ωστόσο μεταξύ των εμπορικών γαλλικών ταινιών για τη χρονιά που πέρασε συγκαταλέγονται η κοινωνική ταινία "Polisse" ("Γυαλισμένος") που θίγει το πρόβλημα της βίας κατά των παιδιών (με 2.3 εκσατομμύρια θεατές), αλλά και η νοσταλγική ταινία "Les Femmes du 6e étage" ("Οι γυναίκες του έκτου ορόφου") που κάνει αναδρομή στο Παρίσι του 1960 και στην ιστορία έξι Ισπανίδων που ταράζουν τη μονοτονία μιας παρισινής συνοικίας της εποχής (με 2.25 εκατομμύρια θεατές).


Σχετικά θέματα:
Το ευρωπαϊκό box office του 2012: Γαλλία

2 σχόλια:

  1. Φίλε να σε διορθώσω λιγάκι,Intouchables σημαίνει Ανέγγιχτοι και όχι μυγιάγγιχτοι,κατά τ'άλλα έκανες μια αξιοπρεπέστατη παρουσίαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όντως. Άλλωστε και στην Ελλάδα η ταινία προβάλλεται τις τελευταίες εβδομάδες με τον τίτλο "Οι άθιχτοι". Σ' ευχαριστώ για τα σχόλιά σου :)

      Διαγραφή