11 Απριλίου 2012

Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΣΙΜΠΣΟΝΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΩΝ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ


Άκρως αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη που έδωσε ο Ματ Γκρένινγκ, ο δημιουργός της πιο διάσημης τηλεοπτικής οικογένειας στον κόσμο, των Σίμπσον, και η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Smithsonian. Για όσους δε γνωρίζουν, οι Σίμπσον είναι μια σειρά κινουμένων σχεδίων που προβάλλεται κάθε Κυριακή βράδυ από το τηλεοπτικό δίκτυο FOX και φέτος προβάλλεται η 23η σαιζόν, κάτι που καθιστά τους Σίμπσον ως την τηλεοπτική σειρά της prime time ζώνης με τη μεγαλύτερη διάρκεια στην ιστορία της αμερικανικής τηλεόρασης μέχρι σήμερα. Στη χώρα μας προβλήθηκε τη δεκαετία του '90 από το MEGA και τον ΑΝΤ1, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε τις πρώτες σαιζόν της σειράς από το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV και το κανάλι FX, το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους είναι συνδρομητές στη NOVA ή στην OTETV.
Όπως αποκαλύπτει ο Γρκένιγνκ, οι Σίμπσον σχεδιάστηκαν κυριολεκτικά στο... πόδι, ενώ περίμενε έξω από το γραφείο κάποιου τηλεοπτικού παραγωγού, ο οποίος του είχε προτείνει συνεργασία για ένα νέο τηλεοπτικό σόου που θα έβγαινε στον αέρα πριν από 25 χρόνια, το "The Tracey Ullman Show". Αρχικά ο Γρκένινγκ σκεφτόταν να μεταφέρει στην τηλεόραση τους χαρακτήρες του κόμικ στριπ που σχεδίαζε από το 1977με τίτλο "Life In Hell", κεντρικοί ήρωες του οποίου ήταν κάτι ανθρωπόμορφα κουνέλια. Καθώς όμως περίμενε για περισσότερο από μία ώρα έξω από το γραφείο, όπου είχε ραντεβού για να κλείσει τη δουλειά, και προκειμένου να περάσει η ώρα πιο ευχάριστα, ο Γκρένινγκ έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα, δηλαδή σκίτσα κι έτσι προέκυψαν οι Σίμπσον. Τα ονόματα των μελών της ανατρεπτικής αυτής οικογένειας που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζαμε μέχρι τότε τα κινούμενα σχέδια, προέρχονται όλα από τα ονόματα της οικογένειας του δημιουργού της. Ο πατέρας του ονομάζεται Χόμερ, η μητέρα του Μάργκαρετ (Μαρτζ) και οι δύο του αδερφές Λίζα και Μάγκι. Το μόνο που άλλαξε ήταν το όνομα του αγοριού της οικογένειας, καθώς θεώρησε ότι το Ματ - το δικό του δηλαδή όνομα - δε ήταν αρκετά εντυπωσιακό κι έτσι διάλεξε το όνομα Μπαρτ. 
Πώς όμως κατέληξε σε αυτό το όνομα; Όταν πήγαινε στο Γυμνάσιο, ο Γκρένινγκ είχε γράψει ένα μυθιστόρημα με κεντρικό ήρωα ένα παιδί που ονομαζόταν Μπαρτ Σίμπσον. Στο μυθιστόρημα του εκείνο έγραφε για έναν πατέρα που ήταν συνέχεια θυμωμένος με το γιο του και για κάποιο λόγο, στην εφηβική του φαντασία φαινόταν αστείο να φωνάζει ο θυμωμένος γονιός (που παρεμπιπτόντως ονομαζόταν Χόμερ) αποκαλώντας το γιο του με αυτό το όνομα. Όσον αφορά το επίθετο, το "Σίμπσον", αυτό προέκυψε από έναν ασήμαντο χαρακτήρα του μυθιστορήματος "The Day of the Locust" του Ναθάναελ Γουεστ. Το μόνο κοινό στοιχείο ανάμεσα στον Χόμερ Σίμπσον και τον Χόμερ Γκρένινγκ, που ήταν επίσης καρτουνίστας, είναι η αγάπη τους για το παγωτό. Όσον αφορά το πώς απέκτησε ο πατέρας του το όνομα του αρχαίου Έλληνα επικού ποιητή, γι' αυτό ευθύνεται η γιαγιά του Ματ, η οποία λάτρευε τα βιβλία και βάφτισε τα δύο της αγόρια Όμηρο (Χόμερ) και Βίκτορα Ουγκό. Να σημειωθεί ότι ο γιος του Γκρένινγκ ονομάζεται στα χαρτιά επίσης Χόμερ, όμως τον φνωάζουν... Γουίλ.
Πώς όμως προέκυψαν τα ονόματα των υπόλοιπων χαρακτήρων της σειράς, όπως ο Φλάντερς, ο Λοβτζόϊ και άλλοι; Τα περισσότερα επίθετα των χαρακτήρων της σειράς προέρχονται από ονομασίες οδών του Πόρτλαντ, της γενέτειρας πόλης του Γκρένινγκ. Άλλωστε οι υπόλοιποι χαρακτήρες της σειράς βασίζονται στους ανθρώπους του Πόρτλαντ, οι οποίοι αισθάνονται λίγο πολύ ως ανεξάρτητοι σε σχέση με τους υπόλοιπους Αμερικανούς.
Παράλληλα, ο Γκρένινγκ έδωσε απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιντριγκαδόρικα μυστικά της σειράς: πού ακριβώς βρίσκεται το Σπρίνγκφιλντ, όπου κατοικούν οι Σίμπσον και οι φίλοι τους. Το Σπρίγκφιλντ είναι ένα πολύ δημοφιλές τοπωνύμιο στις ΗΠΑ, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν 34 Σπρίνγκφιλντ σε 25 διαφορετικές πολιτείες, ενώ η ονομασία είναι δημοφιλές τοπωνύμιο και στη Μ. Βρετανία αλλά και στην Αυστραλία. Τελικά, όπως εξομολογείται ο δημιουργός της σειράς, η τυχερή πόλη που μπορεί να διαφημίζεται στον υπόλοιπο κόσμο ως η πατρίδα των Σίμπσον είναι το Σπρίνγκφιλντ του Όρεγκον. Από την πολιτεία του Όρεγκον άλλωστε κατάγεται και ο ίδιος ο Γκρένινγκ, ωστόσο δεν ήταν αυτό το κριτήριο του, αλλά μια τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του '50 με τίτλο "Father Knows Best", η οποία υποτίθεται ότι διαδραματιζόταν στη συγκεκριμένη πόλη. Μάλιστα, στο επόμενο επεισόδιο της σειράς (το 504ο) αναμένεται να αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του Σπρίνγκφιλντ στους τίτλους έναρξης της σειράς.
Η σειρά πραγματικά "τα σπάει", όπως συνηθίζουμε να λέμε, και είναι κρίμα που δε προβάλλεται αυτήν την περίοδο από κάποιο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας. Ελπίζω να ανοίξουν λίγο τα μάτια τους οι υπεύθυνοι προγράμματος των ελληνικών καναλιών και να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα τους και με κάποια ξένα σίραλ που πραγματικά αξίζουν και αποτελούν παγκόσμιο τρεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου