20 Μαρτίου 2013

Σαν σήμερα: 20 Μαρτίου


Σήμερα είναι Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013 και το καλοκαίρι πλησιάζει όλο και περισσότερο. Ελπίζουμε να μην αργήσει στο ραντεβού του.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Η σημαντικότερη μέρα που γεννήθηκε σαν σήμερα υπήρξε ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας Ερρίκος Ίψεν (1828-1906). 
Τα γενέθλια τους γιορτάζουν σήμερα ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Λι (56 ετών), ο Αμερικανός ηθοποιός Γουίλιαμ Χερτ (63), ο Ελληνοβρετανός τραγουδιστής των Franz Ferdinand, Άλεξ Καπράνος (41), αλλά και η δημοσιογράφος και βουλευτής Λιάνα Κανέλη, που γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1954.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στην Ιαπωνία γιορτάζεται ως αργία η... σημερινή Εαρινή Ισημερία, μια μορφή "ευχής" για να υπάρξει καλή σοδειά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μέχρι το 1948 τη σημερινή μέρα αποδιδόταν φόρος τιμής στους περασμένους αυτοκράτορες, όμως η γιορτή άλλαξε περιεχόμενο μετά από τον εκσυγχρονισμό των δομών και των θεσμών του κράτους.
Στο Ιράν γιορτάζεται η επέτειος από την εθνικοποίηση των πετρελαίων στις 20 Μαρτίου 1951, που θεωρείται - και γι' αυτό το λόγο γιορτάζεται - ως μια μορφή αντίστασης εναντίον των ξένων δυνάμεων και κυρίως των Βρετανών, που μέχρι τότε διαχειρίζονταν την εξόρυξη πετρελαίου από τη χώρα. 
Στην Τυνησία σήμερα είναι η Ημέρα Ανεξαρτησίας, η επέτειος από την απελευθέρωση της χώρας από τη Γαλλία το 1956.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 20 Μαρτίου 2003 ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ, που οδήγησε στην ανατροπή του μέχρι τότε προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, ένας πόλεμος βασισμένος σε ανυπόστατες, ψευδείς πληροφορίες περί δήθεν συνεργασίας του ιρακινού καθεστώτος με την Αλ Κάιντα και περί δήθεν κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι σειρήνες ήχησαν για πρώτη φορά στη Βαγδάτη στις 4.34΄τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), ενώ λίγα λεπτά αργότερα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωνε ότι "η πρώτη φάση της διαδικασίας αφοπλισμού του ιρακινού καθεστώτος βρίσκεται σε εξέλιξη". Στις 5.15΄, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα του ότι οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις έβαλαν εναντίον στόχων στρατιωτικής σημασίας στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου