21 Μαρτίου 2013

Πώς ένας δονητής μπορεί να κάνει τη φωνή σου... φωνάρα! (βίντεο)

Πηγή: University of Alberta

Ένα τελείως ανορθόδοξο μέσο χρησιμοποιεί ο Ντέιβιντ Λέι, καθηγητής φωνητικής στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά. Έχει επιλέξει να κάνει μασάζ στο λαιμό των μαθητών του - ηθοποιοί και τραγουδιστές - με τη βοήθεια ενός sex-toy - και πιο συγκεκριμένα με τη βοήθεια ενός δονητή. 

"Ξέρω ότι είναι λίγο διαφορετικό. Είναι γαργαλιστικό, όμως έχει αποτέλεσμα", δηλώνει ο Λέι στην τηλεοπτική κάμερα, σημειώνοντας ότι μ' αυτόν τον τρόπο χαλαρώνει η ένταση του λάρυγγα, ενώ βελτιώνεται η έκταση της φωνής. "Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να βοηθήσω ένα άτομο να πιάσει μια ψηλή νότα ή να τιθασεύσει τη συναισθηματική του ενέργεια". 
Πώς εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο όργανο ως εκπαιδευτικό εργαλείο; Γενικότερα, έψαχνε από καιρό για μια μηχανή μασάζ που να χαλαρώνει το λαιμό, όμως δεν έμενε ικανοποιημένος από καμία. Έτσι, κατέληξε σ' ένα sex-shop, όπου δοκίμασε το συγκεκριμένο "παιχνίδι" σ' ένα φίλο του (ok, μπορεί να ήταν και φίλη), ενώ η πωλήτρια πίσω από τον πάγκο είχε στήσει αυτί απορημένη με ό,τι συνέβαινε. 
Κι επειδή το μέγεθος μετράει, ο χαλαρωτικός δονητής που χρησιμοποιεί ο Καναδός καθηγητής φωνητικής είναι εξαιρετικά.... μικρού μεγέθους, όσο περίπου ένα ποντίκι υπολογιστή, ενώ η συχνότητα του είναι μεταξύ 100 και 120, όσο περίπου η έκταση της ανθρώπινης φωνής. Στα μαθήματα του χρησιμοποιεί κι ένα φασματογράφο, που αποδεικνύει του λόγου το αληθές, τόσο κατά τη διάρκεια των δονήσεων, όσο και μετά.
Ο Λέι, ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι η πρακτική αυτή αφορά μόνο τα μαθήματα φωνητικής και ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφαρμοστεί από κάποιον που αντιμετωπίζει ιατρικά προβλήματα στο λαιμό του. Όποιος έχει ιατρικό πρόβλημα, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επισκεφτεί ένα γιατρό. 
Μέσα ενημέρωσης απ' όλον τον κόσμο έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαιδευτική μέθοδο του Λέι, ο οποίος πάντως είναι ευχαριστημένος, διότι παίρνουν τη δουλειά του στα σοβαρά. Όσον αφορά το πόσο αποτελεσματική είναι η συγκεκριμένη μέθοδος προπόνησης της φωνής, μια ηθοποιός στο Τορόντο, που υπήρξε μαθήτρια του Λέι, δηλώνει σε συνέντευξη της στην καναδική εφημερίδα "The Star" ότι η επίδραση του δονητή στη φωνή της ήταν "σχεδόν άμεση. Δεν μπορούσα να το πιστέψω".
Δείτε εδώ μια μικρή επίδειξη, στο βίντεο που έχει ανεβάσει στο Youtube, το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου