23 Μαρτίου 2013

Γιουριβίζιον 2013: Τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο


Η περιήγηση στα φετινά τραγούδια της Γιουροβίζιον συνεχίζεται με τα τραγούδια του Αζερμπαϊτζάν, της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας, της Μάλτας, της Ιταλίας και του Σαν Μαρίνο - δηλαδή ξεκινάμε από χώρες της πρώην Σοβιετικές Ένωσης και καταλήγουμε στην κεντρική Μεσόγειο. Άραγε, μεταξύ αυτών υπάρχει περίπτωση να βρίσκεται το νικητήριο τραγούδι; Όλα είναι ρευστά φέτος στη Γιουροβίζιον - όχι απαραίτητα επειδή είναι ανεβασμένη η ποιότητα των τραγουδιών, που δεν είναι - και αυτό δίνει μεγαλύτερο σασπένς.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Farid Mammadon - "Holde Me"
Το τραγούδι είναι ωραίο (απλό, αλλά όχι απλοϊκό) και ορκίζομαι πως δεν έχει καμία σχέση ότι συνθέτης είναι ο Δημήτρης Κοντόπουλος. Ο τραγουδιστής είναι αρκετά σφιγμένος έως άχαρος και πρέπει να βελτιωθεί, ενώ και η προφορά του είναι λίγο.. αζέρικη. Το Αζερμπαϊτζάν έχει πάρει καλές θέσεις στη Γιουροβίζιον με πολύ χειρότερα τραγούδια, οπότε δεν βλέπω το λόγο να μην πλασαριστεί ψηλά και φέτος, παρόλο που δεν θα έχει το εξασφαλισμένο "12αρι" της Τουρκίας. 
Βαθμός: 8/10


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Zlata Ognevich - "Gravity"
Το τραγούδι της Ουκρανίας θεωρείται μεταξύ των φαβορί και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί. Είναι υπερβολικά φεστιβαλικό και θα μπορούσα κάλλιστα να το ακούσω στο θέατρο στα πλαίσια ενός μιούζικαλ, όμως θα άλλαζα αμέσως σταθμό, αν το πετύχαινα στο ραδιόφωνο. Δυστυχώς, το στήσιμο στον ουκρανικό τελικό ήταν άνευρο και καθόλου θεατρικό. Το θεωρώ υπερεκτιμημένο.
Βαθμός: 4.5/10


ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Alyona Lanskaya - "Solayoh"
Φιλότιμη προσπάθεια από τη Λευκορωσία. Τουλάχιστον δεν είναι ακόμη μία μπαλάντα, αλλά ένα ρυθμικό τραγούδι, ώστε να μην μας πάρει τελείως ο ύπνος. Ο ήχος είναι γνώριμος και θυμίζει έντονα κάποιο παλιό λάτιν τραγουδάκι που σίγουρα έχουμε ακούσει σε κάποιον αποκριάτικο χορό, αλλά δεν το έχω ταυτοποιήσει ακόμη. 
Βαθμός: 5/10


ΜΑΛΤΑ
Gianluca Bezzina - "Tomorrow"
Ένα συμπαθητικό τραγουδάκι από έναν συμπαθητικό τυπάκο - αλλά τίποτα περισσότερο. Ο τραγουδιστής όχι απλά τραγουδάει μια χαμηλών τόνων μπαλάντα των 70s, αλλά στον τελικό της μαλτέζικης τηλεόρασης ντύθηκε και σαν τον πατέρα του, όταν ήταν φοιτητής. Δεν προσβάλει, αλλά περνάει και δεν ακουμπάει.
Βαθμός: 4.5/10


ΙΤΑΛΙΑ
Marco Mengoni - "L' Essenziale"
Tο αποτέλεσμα είναι αρκετά ικανοποιητικό. Αν και είναι μία ακόμη - από τις πολλές - μπαλάντες του διαγωνισμού, ωστόσο στ΄ αυτιά μου δεν ακούγεται σαν ακόμη μία μπαλάντα, ίσως γιατί η ιταλική γλώσσα είναι από μόνη της μελωδική και κάνει τη διαφορά. Πιστεύω, όμως, ότι θα αγαπηθεί περισσότερο από τις επιτροπές παρά από το κοινό.
Βαθμός: 7.5/10


ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ
Valentina Monetta - "Crisalide (Vola)"
Το τραγούδι θα μπορούσε να είναι το καλύτερο του διαγωνισμού, αν δεν ήταν διχασμένο: συγκλονιστική ιταλική μπαλάντα στο πρώτο μισό με εξαιρετική φωνητική απόδοση, που όμως στο δεύτερο μέρος μεταμορφώνεται και γίνεται αλέγκρο. Παραμένει βέβαια δυναμικό και ξεδιπλώνει τις φωνητικές ικανότητες της τραγουδίστριας, όμως προσωπικά έχω πρόβλημα με τα διχασμένα τραγούδια, που θέλουν να είναι λίγο απ' όλα. 
Βαθμός: 7.7/10




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου