11 Μαΐου 2013

Είναι αυτή η καλύτερη και οικονομικότερη δίαιτα;


Για να χάσουμε κιλά το μυστικό είναι να ζούμε μια ανιαρή και ρουτινιάρικη ζωή, όπου κάθε μέρα θα επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα σε βαθμό αηδίας; Ναι, υποστηρίζουν ερευνητές  από τα Πανεπιστήμια του Μπάφαλο και του Βερμόντ, σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Συγκεκριμένα, 32 γυναίκες (16 υπέρβαρες και 16 κανονικού βάρους) ηλικίας μεταξύ 20 και 50 ετών χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Οι γυναίκες του ενός γκρουπ έτρωγαν καθημερινά το ίδιο φαγητό (μακαρόνια με τυρί) για πέντε συνεχόμενες μέρες, ενώ οι άλλες έτρωγαν το ίδιο φαγητό μόλις μια φορά την εβδομάδα σε διάστημα πέντε συνολικά εβδομάδων.
Τα αποτελέσματα ήταν συντριπτικά. Εκείνες που έτρωγαν τα μακαρόνια με το τυρί ως... ψωμοτύρι, τα σιχάθηκαν τόσο πολύ, ώστε στο τέλος της εβδομάδας λάμβαναν 100 θερμίδες λιγότερο απ' ότι στην αρχή. Αντίθετα, οι γυναίκες με πιο ελεύθερο μενού φαίνεται ότι ανυπομονούσαν να τα ξαναδοκιμάσουν, με αποτέλεσμα κάθε εβδομάδα να λαμβάνουν 30 θερμίδες περισσότερο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μυστικό κρύβεται στη ρουτίνα. Ο οργανισμός συνηθίζει στην ίδια τροφή, τη βαριέται και εν μέρει απωθείται από αυτήν, με αποτέλεσμα να τρώμε λιγότερο ασυναίσθητα, χωρίς καμία εξωτερική πίεση -εκτός από την υποχρέωση να επιμείνουμε αυστηρά στο φτωχό μενού. 
Πόσο εύκολο, όμως, είναι αυτό να γίνεται στην πράξη και πάνω απ' όλα τι θα συμβεί όταν τελειώνοντας ένα τόσο τσιγκούνικο πρόγραμμα διατροφής, βρεθούμε μπροστά σ' έναν παράδεισο δελεαστικών φαγητών, η γεύση των οποίων θα μας φαίνεται σαν "όαση"; Γιατί το να τρώμε κάθε μέρα εφ' όρου ζωής μακαρόνια με τυρί -ή οποιοδήποτε φαγητό τέλος πάντων- αποκλείεται.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου