5 Αυγούστου 2013

Σαν σήμερα: 5 Αυγούστου


Σήμερα είναι Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2013.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ (1930-2012), ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη. 
Άλλοι σημαντικοί άνθρωποι που γεννήθηκαν στις 5 Αυγούστου υπήρξαν ο Γάλλος πεζογράφος Γκι ντε Μοπασάν (1850-1893) και ο Ρωσοαμερικανός οικονομολόγος Βασίλι Λεοντίεφ (1906-1999), ο οποίος τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 1973 για τη θεωρία εισροών-εκροών, που είχε αναπτύξει. 
Τέλος, στις 5 Αυγούστου 1911 γεννήθηκε ένας από τους δημοφιλέστερους ηθοποιούς του ασπρόμαυρου Χόλιγουντ, ο Ρόμπερτ Τέιλορ, που πέθανε τον Ιούνιο του 1969 από καρκίνο του πνεύμονα.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ:
"Ημέρα της Νίκης και των Ευχαριστιών προς την Πατρίδα και τους Κροάτες Στρατιώτες" ονομάζεται η 5η Αυγούστου στην Κροατία, όπου γιορτάζεται η επέτειος από την ανακατάληψη της πόλης Κνιν το 1995 καταλύοντας το σερβικό κρατίδιο που είχε σχηματιστεί στην περιοχή της Κράινα μετά την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία της Κροατίας.
Στην Μπουρκίνα Φάσο γιορτάζεται η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η χώρα αποτελούσε γαλλική αποικία από το 1897 μέχρι τις 5 Αυγούστου 1960 με την ονομασία Άνω Βόλτα.
Στο θυλάκιο της Θέουτα, το μοναδικό ισπανικό και ευρωπαϊκό έδαφος στη Βόρεια Αφρική, γιορτάζεται η Ημέρα της Παναγίας της Αφρικανής (Día de Nuestra Señora de África). Επί της ουσίας, πάντως, το άγαλμα της Παναγίας της Αφρικανής ήρθε στην περιοχή από την Πορτογαλία, ειδικά για να τοποθετηθεί στο ιερό που έχτισε ο Πορτογάλος βασιλιάς Ιωάννης Α΄ μετά τη νίκη των στρατευμάτων του στη Θέουτα στις 14 Αυγούστου 1415.
Τέλος, σε πολλές χώρες η πρώτη Δευτέρα του Αυγούστου θεωρείται ημέρα αργίας χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος. Πρόκειται για την Ιρλανδία, τη Σκοτία, τις περισσότερες επαρχίες του Καναδά, ορισμένες πολιτείες της Αυστραλίας και ορισμένα νησιωτικά κράτη της Καραϊβικής.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 5 Αυγούστου 1957, η Μαρία Κάλλας τραγούδησε για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό, σε δίωρη συναυλία που ξεκίνησε στις 20.30΄ στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού και την οποία παρακολούθησαν 3000 θεατές. Η Κάλλας ερμήνευσε έξι αποσπάσματα από τις όπερες "Τροβατόρε", "Φόρτσα ντελ Ντεστίνο", "Τριστάνος και Ιζόλδη", Λουτσία ντι Λαμερμούρ" και "Άμλετ" (δύο αποσπάσματα) κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των θεατών, ενώ στο τέλος της παράστασης η διάσημη Ελληνίδα σοπράνο επανενώθηκε με τη γυναίκα που της είχε μάθει τα μυστικά της ωδικής, την καθηγήτρια της μουσικής Ελβίρα βρε Ιντάλγκο . 
Σε συνέντευξη της προς τους Έλληνες δημοσιογράφους την επόμενη μέρα, η Κάλλας εξομολογήθηκε ότι με τη συναυλία στο Ηρώδειο ένιωσε τη μεγαλύτερη χαρά της ζωής της: "Είμαι Ελληνίδα και ο ελληνικός λαός μου έδειξε τη λατρεία του. Αυτό για μένα είναι το σημαντικό".
Στην ίδια συνέντευξη, η Κάλλας εξέφρασε την επιθυμία να τραγουδήσει και πάλι στην Ελλάδα, κάτι που όντως συνέβη αρκετές φορές, όπως για παράδειγμα στις 5 Αυγούστου 1961, ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση, όταν ερμήνευσε τη "Μήδεια" στο θέατρο της Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, οπότε συναντήθηκε καλλιτεχνικά και με μία άλλη πρέσβειρα της ελληνικής τέχνης στο εξωτερικό, την Κατίνα Παξινού.

Στις 5 Αυγούστου 1962, ένας μύθος έσβησε και ένα σκοτεινό μυστήριο γεννήθηκε. Η 36χρονη Μέριλιν Μονρόε βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι του σπιτιού της στο Μπρέντγουντ του Λος Άντζελες, ενώ δίπλα της βρισκόταν ένα μπουκαλάκι με χάπια. Ήταν αυτοκτονία ή μια καλά οργανωμένη δολοφονία; Πολλά έχουν ειπωθεί και πολλά σενάρια συνωμοσίας έχουν εξυφανθεί για εκείνη τη μοιραία νύχτα, για τα τηλεφωνήματα της ηθοποιού ή τις επισκέψεις που δέχτηκε στο σπίτι της, λίγο προτού βρεθεί το πτώμα της στις 4.25΄ τα ξημερώματα. Το πιθανότερο είναι ότι μια αρκετά πειστική απάντηση, που να ικανοποιήσει τους πάντες, δεν θα δοθεί ποτέ, κάτι που τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο το θρύλο μιας ηθοποιού, που μπορεί να μην είχε ιδιαίτερο υποκριτικό ταλέντο, όμως η φήμη της κατάφερε να ξεπεράσει την εποχή της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου