4 Αυγούστου 2013

Μπορεί αυτό το δέντρο να σώσει τον πλανήτη;


Το να φυτέψουμε δέντρα στην έρημο, στους περισσότερους ακούγεται σαν μια τρελή ιδέα, που είναι στην ουσία ανέφικτη. Για μια ομάδα Γερμανών επιστημόνων, όμως, ίσως να είναι η λύση για να σώσουμε τον πλανήτη, που απειλείται από την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Earth System Dynamics, υποστηρίζεται η άποψη ότι φυτεύοντας δέντρα στην έρημο, αυτά δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα. Κι επειδή είναι όντως δύσκολο για ένα δέντρο να επιβιώσει στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου, οι Γερμανοί ερευνητές προτείνουν το Jatropha, ένα δέντρο, άγνωστο στο ευρύ κοινό, που είναι ανθεκτικό στην ανυδρία και συστήνεται η φύτευσή του σε περιοχές με ζεστές και ξηρές κλιματολογικές συνθήκες. 
Οι έρευνες έδειξαν ότι ένα εκτάριο δέντρων Jatropha μπορεί να δεσμεύσει μέχρι και 25 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα το χρόνο επί μια εικοσαετία. Αντίστοιχα, αν τα δέντρα αυτά καλύψουν μόνο το 3% της συνολικής έκτασης της αραβικής ερήμου, θα μπορούσαν μέσα σε 10 με 20 χρόνια ν' απορροφήσουν όλο το διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγεται την ίδια περίοδο στη Γερμανία από τα αυτοκίνητα!
Εξάλλου, τα Jatropha έχουν κι άλλα πλεονεκτήματα, καθώς οι Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα καταστήσουν πιο κατοικήσιμες της αχανείς, αφιλόξενες ερήμους, ενώ ήδη οι σπόροι των συγκεκριμένων δέντρων χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων σε πολλά μέρη του κόσμου. Ποιο είναι το μειονέκτημα; Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα Jatropha είναι ιδιαίτερα τοξικά δέντρα και ότι μολύνουν το έδαφος, ακόμη κι αν πρόκειται για έρημο. 
Ενδεχομένως ν' απαιτούνται περισσότερες έρευνες, που να επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα των Γερμανών, αλλά και να εγγυώνται μια πραγματική λύση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και όχι απλά τη μετάθεσή του σε μια με δύο δεκαετίες. 


Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου