8 Αυγούστου 2013

Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα τα έχωσε στην Κιμ Καρντάσιαν και τον Κάνιε Γουέστ;


Το Kindle Single είναι ένα e-book -θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει ως ηλεκτρονικό περιοδικό- της Amazon.com, που κυκλοφορεί σε αυτόνομα τεύχη, προσβάσιμα μέσω τάμπλετ. Το κάθε τεύχος είναι αυτόνομο και περιέχει είτε μυθοπλαστικά είτε δημοσιογραφικά κείμενα -εξ ου και ο διχασμός ως προς την ταυτότητα του πρότζεκτ. Στο τεύχος της 31ης Ιουλίου 2013, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδωσε συνέντευξη, στην οποία σχολίασε τη μετάλλαξη του περίφημου "αμερικανικού ονείρου", αλλά και τις τεκτονικές πολιτιστικές αλλαγές που μεσολάβησαν από την εποχή που ήταν μικρό παιδί. Σε μια τέτοια κουβέντα δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στην Κιμ Καρντάσιαν, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό σύμβολο της σύγχρονης αμερικανικής, ποπ κουλτούρας - και τα σχόλια του Ομπάμα δεν ήταν κολακευτικά.

Αφορμή αποτέλεσε μια ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με την αλλαγή στο περιεχόμενο του αμερικανικού ονείρου στην πάροδο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέτρεξε στις αξίες που κυριαρχούσαν την εποχή της παιδικής του ηλικίας, οι οποίες ελάχιστη σχέση είχαν με τις αντίστοιχες σύγχρονες, ενώ δεν θα μπορούσε ν' αποφύγει την αναφορά στο πιο "καυτό" ζευγάρι της αμερικανικής σόου μπιζ σήμερα, την Κιμ Καρντάσιαν και τον Κάνιε Γουέστ. 
"Κάθε παιδί έχει κάποιες φαντασίες για το τι θα ήθελε να έχει. Όμως μπορώ να σας πω πόσοι πολλοί άνθρωποι που συναντώ από τη γενιά μου, οι οποίοι θα πουν, "Κοιτώντας στο παρελθόν, δεν είχαμε πολλά, όμως δεν αισθανόμασταν φτωχοί". Ο λόγος ήταν επειδή το αμερικανικό όνειρο περιελάμβανε ορισμένα βασικά πράγματα. Ένα σπίτι που θα μπορούσες να το λες δικό σου. Μια καλή δουλειά, όπου αισθανόσουν κάποια ασφάλεια. Μια καλή εκπαίδευση και την ικανότητα να αποκτήσεις υψηλότερη εκπαίδευση, αν ήθελες να το κυνηγήσεις. Φροντίδα υγείας στην οποία μπορούσες να λογαριάζεις. Σύνταξη στην οποία μπορούσες να λογαριάζεις. 
Αυτές οι θεμελιώδεις αξίες του τι σήμαινε ν' ανήκεις στη μεσαία τάξη ήταν σχεδόν παγκόσμια. Οι άνθρωποι ένιωθαν ότι αν δούλευαν σκληρά, θα μπορούσαν να πετύχουν κάτι. Ήταν εφικτό. Όμως δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι κυκλοφορούσαν λέγοντας στους εαυτούς τους, "Χρειάζομαι ένα σπίτι 10.000 τετραγωνικών ποδιών. Κοιτώντας πίσω στην παιδική ηλικία, ή όταν μιλάω με τους φίλους μου, όλοι μας έχουμε την ίδια εντύπωση, όταν επιστρέφουμε στο σπίτι και συνειδητοποιούμε ότι το μέρος, όπου ζούσαμε, ήταν πολύ μικρό. 
Αυτές τις μέρες οι άνθρωποι λένε, "Πώς έζησες σ' ένα μέρος τόσο μικρό;". Λοιπόν, δεν φαινόταν μικρό τότε. Ήταν ασφαλές. Ήταν σταθερό. Είχαμε ένα αυτοκίνητο. Δεν ήταν ένα πολυτελές αυτοκίνητο, αλλά σε μετέφερε. Υπήρχαν πράγματα που όλοι μας θα θέλαμε να έχουμε; Σίγουρα. Όμως εν μέρει, νομίζω, έχει υπάρξει μια αλλαγή στον πολιτισμό. Δεν ήμασταν εκτεθειμένοι σε πράγματα που δεν είχαμε κατά τον ίδιο τρόπο που εκτίθενται τα παιδιά σήμερα. Δεν υπήρχε αυτό το παράθυρο στον τρόπο ζωής των πλούσιων και διάσημων. Τα παιδιά δεν παρακολουθούσαν κάθε μέρα τι φορούσε η Κιμ Καρντάσιαν ή πού πήγαινε διακοπές ο Κάνιε Γουέστ, νομίζοντας ότι αυτό είναι το σημάδι της ευτυχίας"
Και μπορεί αυτή να ήταν η πρώτη φορά που ο Ομπάμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην Κιμ Καρντάσιαν, όμως ο αμερικανός πρόεδρος έχει προϊστορία με τον τραγουδιστή. Δύο φορές ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σε συνεντεύξεις του τον Κάνιε Γουέστ "μαλάκα" ("jackass"), κάτι που δεν έμεινε αναπάντητο από τον Γουέστ, ο οποίος το Φεβρουάριο του 2013 σχολίασε: "Δεν δίνω δεκάρα για το τι λέει κανείς πρόεδρος" ("I don't give a f--- about what none of the president’s got to say")!



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου