31 Δεκεμβρίου 2013

Όλα τα καλά θέματα του 2013 που χώρεσαν στο μπλογκ και διαβάστηκαν περισσότερο

Το κάπως αλλοπρόσαλλο αυτό μπλογκ ποικίλης ύλης με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Όλα τα καλά χωράνε" φιλοξένησε περίπου 1500 θέματα μέσα στο 2013. Πολλά πέρασαν απαρατήρητα, ορισμένα όμως ξεχώρισαν με μεγάλο αριθμό επισκέψεων είτε μέσω google είτε μέσω facebook. Η αλήθεια είναι ότι τα θέματα που γράφτηκαν και αναρτήθηκαν τους τελευταίους μήνες του χρόνου, ακόμη κι αν είχαν μεγάλο αριθμό αναγνώσεων, βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με εκείνα που αναρτήθηκαν στις αρχές της χρονιάς και τα οποία είναι πολύ περισσότερο καιρό διαθέσιμα. Στο κάτω-κάτω, όμως, σε τέτοιους ετήσιους απολογισμούς, τη μεγαλύτερη αξία έχει να θυμηθούμε αυτά που σιγά-σιγά αρχίζουμε να ξεχνάμε.
Δεν πρόκειται γενικά για τα θέματα που συνολικά διαβάστηκαν περισσότερο μέσα στο 2013, μιας και το μπλογκ μετράει πάνω από δυο χρόνια ζωής, αλλά μόνο για εκείνα που ξεχώρισαν σε σχέση μόνο με όσα αναρτήθηκαν μέσα στη χρονιά που φεύγει. Κι επειδή στην έβδομη θέση υπάρχει απόλυτη ισοβαθμία, το τοπ10 του 2013 για το ola-ta-kala.blogspot.gr είναι στην ουσία τοπ..11! 

Το συγκεκριμένο ποστ γράφτηκε στα μέσα περίπου του 2013 και αποτελεί σταθερά το πιο διαβασμένο θέμα του μπλογκ εδώ και αρκετές εβδομάδες. Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι τόσοι πολλοί ψάχνουν να βρουν στοιχεία για τα παλιά βραζιλιάνικα σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης (προσοχή: μόνο για τα αυθεντικά βραζιλιάνικα και όχι για κάθε σειρά από τη Λατινική Αμερική). Τελικά, φαίνεται ότι δύσκολα ξεχνιούνται οι πρώτες τηλεοπτικές "αγάπες". 
Αν υπάρξει η ευκαιρία και το μπλογκ εξακολουθήσει να υφίσταται, θα προσπαθήσω ν' ανεβάσω παρόμοια αφιερώματα και για άλλου είδους ξένες σειρές.

Φυσικά, τα ερωτικά τραγούδια, που έχουν γραφτεί, είναι χιλιάδες και τα πιο αγαπημένα από αυτά αριθμούν μερικές... εκατοντάδες. Επειδή όμως δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν όλα σ' ένα ποστ, έγινε επιλογή μόλις 14, με αφορμή και την ημερομηνία της γιορτής των ερωτευμένων - τότε ανέβηκε το θέμα. Υποψιάζομαι ότι πολλοί θα απογοητεύτηκαν ψάχνοντας μάταια το προσωπικό τους αγαπημένο τραγούδι σ' αυτή τη λίστα, αλλά, ok... πρόκειται απλά για μια ενδεικτική λίστα ενός μπλογκ χωρίς διάθεση αξιολόγησης - δεν πρόκειται για τα "καλύτερα" ερωτικά τραγούδια!

Παίζει να είναι η πιο πετυχημένη ανάρτηση του μπλογκ μέχρι σήμερα, αν σκεφτεί κανείς τον τεράστιο αριθμό αναγνώσεων που είχε το συγκεκριμένο ποστ μέσα σε περίπου δυο εβδομάδες. Οφείλω να "περηφανευτώ" ότι έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου. Αν όλα πάνε καλά, θα υπάρξει αντίστοιχος σχολιασμός και φέτος.

Γενικά, οι αναρτήσεις που φιλοξενεί το "Όλα τα καλά" σχετικά με την αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη τα πάνε περίφημα. Τι κι αν έχουν περάσει πάνω από 17 χρόνια από το θάνατο της "εθνικής σταρ", η ζωή και η καλλιτεχνική πορεία της Βουγιουκλάκη εξακολουθούν να ενδιαφέρουν πολλούς, ενώ ένα θέμα, που μάλλον θα ιντριγκάρει για πολλές ακόμη δεκαετίες τους Έλληνες, είναι ο γάμος και το διαζύγιό της με τον Παπαμιχαήλ.
Ήδη από το 2012 σκεφτόμουν να κάνω τη σχετική έρευνα, αλλά αυτό κατάφερε να γίνει τελικά μόλις τον Απρίλιο του 2013 βάσει πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν σ' εφημερίδες της εποχής, ενώ περιλαμβάνεται και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Αλίκης πολλά χρόνια πριν το διαζύγιο, όπου αναφερόταν με γρίφους, αλλά και με πολύ θετικά σχόλια στον Δημήτρη.

Αυτό κι αν αποτέλεσε έκπληξη για μένα, πώς βρέθηκε τόσο ψηλά σε αναγνωσιμότητα ένα ποστ για τα ονόματα που δίνουν στα κατοικίδιά τους οι κάτοικοι μιας αμερικανικής πολιτείας. Φυσικά, υπάρχουν πολλές χιλιάδες ζωόφιλοι και πολλοί είναι εκείνοι που θέλουν να πάρουν κάποιες ιδέες, αλλά ομολογώ ότι δεν πίστευα πως θα το έψαχναν τόσοι πολλοί στο ίντερνετ.

Πρόκειται για το τελευταίο μέρος ενός μεγάλου αφιερώματος στα ελληνικά καλλιστεία, ο κύριος όγκος του οποίου δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2012 και περιείχε λεπτομέρειες για τις πρώτες Μις Ελλάς του Μεσοπολέμου, όπως και για τις βασίλισσες της ομορφιάς των δεκαετιών '50 και '60. Το συγκεκριμένο αφιέρωμα για τα καλλιστεία του '70 άργησε περίπου... έξι μήνες, αλλά φαίνεται ότι επιβραβεύτηκε από τους ιντερνετάκηδες. Επίσης δεν πίστευα ότι υπάρχουν τόσοι που ενδιαφέρονται σήμερα για τόσο παλιές "εστεμμένες" - εκτός κι αν πρόκειται για πρώην "Σταρ Ελλάς" που γκουγκλάρουν απλά τους εαυτούς τους..

Η σειρά σταμάτησε να σημειώνει μεγάλες τηλεθεάσεις εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, θύμα των σεναριακών απιθανοτήτων αλλά και των συνεχών μετακινήσεων από κανάλι σε κανάλι, ενώ μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ έχει σταματήσει και η προβολή νέων επεισοδίων. Όμως αποτέλεσε σπάνιο τηλεοπτικό φαινόμενο στη χώρα μας στα τέλη της δεκαετίας του '80 και στο μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του '90 κι έτσι πολλοί θέλουν να θυμηθούν τι παρακολουθούσαν με τόσο ενδιαφέρον. 
Έχω στη διάθεσή μου και το δεύτερο επεισόδιο της σειράς και ίσως κάποια στιγμή γίνει ένα update στη συγκεκριμένη ανάρτηση, ώστε να είναι πιο πλήρες το αφιέρωμα.

(-) Σε ποια θέση κατατάσσεται το πέος σου παγκοσμίως; (plus, οδηγίες για να το μετρήσεις σωστά)
Τα αιώνια ερωτήματα του ανδρικού πληθυσμού (πόσο μεγάλο τον έχω; πώς τον μετράω σωστά;) βρίσκουν τις απαντήσεις τους και ανεβάζουν τη διάθεση σ' όσους είχαν ρίξει λευκή σημαία.

8. Τρία ποιήματα για το καλοκαίρι από τους Παλαμά, Σουρή και Βιζυηνό
Το καλοκαίρι εμπνέει γενικότερα τις τέχνες και φυσικά και την ποίηση. Τρία άγνωστα ποιήματα από το 19ο αιώνα ισάριθμων, διαφορετικών μεταξύ τους ποιητών, ήταν η πρόταση του μπλογκ για το καλοκαίρι του 2013, που έτυχε αποδοχής. Γενικά, οι αναρτήσεις με παλιά ποιήματα γνωστών ποιητών, που κατά κύριο λόγο δημοσιεύτηκαν μεμονωμένα και δεν περιλαμβάνονται σε κάποια ποιητική συλλογή, τα πάνε αρκετά καλά, οπότε μάλλον θα ήταν πρόωρο να κηρύξουμε το "τέλος" της ελληνικής ποίησης.
(Κι επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, προτείνω το αντίστοιχο αφιέρωμα με χειμωνιάτικα ποιήματα εδώ:

9. Ελληνικά τραγούδια που είναι διασκευές ξένων
Είναι τόσα πολλά τα ελληνικά τραγούδια που αποτελούν διασκευές ξένων, ώστε τα 10 που περιλαμβάνονται στο αφιέρωμα αυτό είναι πολύ λίγα. Επιφυλάσσομαι για ένα δεύτερο μέρος σύντομα...

10. Ο θάνατος του Άλκη Παλαμά και ο "Τάφος"
Η προσωπική ιστορία του ποιητή Κωστή Παλαμά, που αποτέλεσε την έμπνευση για το ποιητικό του έργο "Ο Τάφος", μου ασκούσε πάντα μια περίεργη απορία. Ψάχνοντας στο αρχείο εφημερίδων της εποχής - χάρη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής - ανακάλυψα πόσο ο θάνατος του μικρού παιδιού του ποιητή είχε συγκλονίσει την αθηναϊκή κοινωνία του 1898, μέσα από αναφορές τόσο για το περιστατικό καθ' εαυτό, όσο και μέσα από τις κριτικές για την ποιητική συλλογή, που κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά.
Δεν πιστεύω να έχει υπάρξει ποτέ αντίστοιχο αφιέρωμα για τον "Τάφο" και αυτός είναι ο λόγος που πολλές φορές σκέφτηκα μήπως ήταν λάθος που το δημοσίευσα στ' "ανοιχτά αλώνια" του ίντερνετ. Πάντως αποτέλεσε πρότυπο για αντίστοιχα αφιερώματα - αποκλειστικά με πρωτογενές υλικό - όπως για τη θεατρική "Γκόλφω", την πρώτη επιθεώρηση με τίτλο "Λίγο απ' όλα" κλπ.

Τέλος, αν και σε απόλυτα νούμερα δεν περιλαμβάνεται στο τοπ10 - ίσως ούτε καν στο τοπ20 - της χρονιάς, αξίζει να γίνει μνεία και στην ανάρτηση Τα κείμενα μιας αιματοβαμμένης επιθεώρησης του Μεσοπολέμου, η οποία ανέβηκε το Μάιο, ενώ δυο μήνες μετά είχε πολλές εκατοντάδες αναγνώσεις μέσω facebook μέσα σε λίγες μέρες. Δεν έχω ιδέα ποιος το ανέβασε, όμως η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα τεράστια και αξίζει να περιληφθεί στο αφιέρωμα γα τις πιο πετυχημένες αναρτήσεις του "Όλα τα καλά χωράνε" το 2013.

Αν θέλετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο για το μπλογκ, τι σας αρέσει και τι όχι, τι θέματα θα σας άρεσε να διαβάζετε περισσότερο κλπ., παρακαλώ κάντε το ελεύθερα είτε εδώ είτε στέλνοντας ένα mail στη διεύθυνση olatakala1@gmail.com. Καλή χρονιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου