6 Απριλίου 2013

Σαν σήμερα: 6 Απριλίου


Σήμερα είναι Σάββατο, 6 Απριλίου 2013. Πολεμοχαρής η σημερινή μέρα στην ιστορία (από την ελληνική μέχρι την παγκόσμια), ελπίζοντας να αντλήσουμε τα απαραίτητα φιλειρηνικά διδάγματα. 

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - γενέθλια:
Ο σπουδαίος αναγεννησιακός Ιταλός ζωγράφος Ραφαήλ (1483-1520) είναι η σπουδαιότερη φυσιογνωμία γεννήθηκε σαν σήμερα. 
 Άλλη σημαντική προσωπικότητα που γεννήθηκε σαν σήμερα είναι ο Ελβετο-Αμερικανός βιοχημικός Έντμοντ Φίσερ (93 ετών), που το 1992 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ιατρικής από κοινού με τον Έντουιν Κρεμπς για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με την αντιστρεπτή φωσφορυλίωση των πρωτεϊνών και του ρόλου της ως ρυθμιστικού, βιολογικού μηχανισμού.
Από το χώρο της ποπ κουλτούρας, το πιο γνωστό που έχει σήμερα γενέθλια είναι ο ηθοποιός Πολ Ραντ (44 ετών), τον οποίο γνωρίζουμε κυρίως ως τον "Μάικ", το σύζυγο της "Φοίβης" στη σειρά "Φιλαράκια", αλλά και από τους ρόλους του σε ακραίες κωμωδίες του Χόλιγουντ.

ΕΘΝΙΚΕΣ κ ΑΛΛΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:
Στο Μπουρουντί τιμάται η επέτειος από το θάνατο του πρώην προέδρου της χώρας Συπριέν Νταριαμίρα σ' ένα περίεργο αεροπορικό δυστύχημα, όταν το αεροπλάνο όπου επέβαινε μαζί με τον πρόεδρο της Ρουάντα δέχτηκε επίθεση από αγνώστους λίγο πριν την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Κιγκάλι (πρωτεύουσα της Ρουάντα) στις 6 Απριλίου 1994. Ο Νταριαμίρα ήταν πρόεδρος μόλις για δυο μήνες, αποσκοπώντας να επαναφέρει την τάξη στο Μπουρουντί, που είχε περιπέσει στη δίνη του εμφυλίου ύστερα από τη δολοφονία του προκατόχου του τον Οκτώβριο του 1993. Εξάλλου, το περίεργο περιστατικό με την επίθεση κατά του αεροπλάνου και τη δολοφονία των δύο προέδρων έδωσε αφορμή για την εκδήλωση μιας πρωτοφανούς τόσο σε βία όσο και σε έκταση γενοκτονίας στη γειτονική Ρουάντα εξάπτοντας τα φυλετικά μίση μεταξύ των Χούτου και των Τούτσι.

Στην Ταϊλάνδη τιμάται η μνήμη του πρώτου βασιλιά της δυναστείας των Chakra, που κυβερνά τη χώρα μέχρι σήμερα, του Ramathibodi (ή Rama) I - το κοσμικό του όνομα ήταν Thong Duang, ενώ έζησε την περίοδο 1737-1809 - ο οποίος ανέβηκε στο θρόνο σαν σήμερα το 1782. Μεταξύ των πολλών που έκανε για τη χώρα του, ο Rama I αποφάσισε την ίδρυση και της πόλης Μπανγκόκ (Krung-Thep στην τοπική γλώσσα), που έγινε η νέα πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - info:
Στις 6 Απριλίου 1897 κηρύχθηκε και τυπικά ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, απόρροια της κλιμακούμενης έντασης στην Κρήτη και της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει στρατιωτικά τους εκεί επαναστάτες το Φεβρουάριο του ίδιου έτους, αλλά και του φιλοπολεμικού ενθουσιασμού, που είχε καταλάβει τους πάντες στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα επέδωσε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών την παρακάτω διακοίνωση:
"Ένεκα της εχθρικής πλέον στάσεως της Ελλάδος προς την αυτοκρατορικήν οθωμανικήν Κυβέρνησιν, αι διπλωματικαί των δύο Κρατών σχέσεις διεκόπησαν και ο εν Κωνσταντινουπόλει πρέσβυς της Α.Μ. ως και οι καθ' όλην την οθωμανικήν επικράτειαν πρόξενοι διετάχθησαν ν' αναχωρήσωσιν. Ομοίως και ο εν Αθήναις πρεσβευτής της αυτοκρατορικής οθωμανικής Κυβερνήσεως και οι απανταχού της Ελλάδος πρόξενοι προσεκλήθησαν κατεπειγόντως εις Κωνσταντινούπολιν...."
Μιλώντας από του βήματος της Βουλής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων:
"Η τουρκική Κυβέρνησις ανεκοίνωσεν εις ημάς ότι διακόπτει τας σχέσεις προς το ελληνικόν Κράτος, διότι ημείς ηρξάμεθα εχθροπραξιών. Δεν υποθέτω ότι σύνηθες θάρρος ηδύνατο να δικαιολογήση τοιαύτην ακρίβειαν.... Και κατά την 51/2 πρωινήν ώραν, ότε ήρξατο ο κανονιοβολισμός Πρεβέζης εκ του πυροβολείου Πρεβέζης και του πυροβολείου Σκαφιδακίου, δεν είχεν ακόμη επιδοθή εις την ελληνικήν Κυβέρνησιν η διακοίνωσις του εν Αθήναις πρέσβεως της Τουρκίας περί της διακοπής των σχέσεων. Επεδόθη μόλις την 10ην πρωινήν ώραν. Βεβαίως, ο πόλεμος δεν είνε σκοπός ουδενός κράτους. Εάν εις χρόνους αρχαίους παρουσιάζωνται φυλαί ή πληθυσμοί κατακτητικοί, οίτινες σκοπόν είχον τον πόλεμον, εις τους νεωτέρους χρόνους ο πόλεμος δεν αποτελεί σκοπόν, αλλ' αποτελεί μέσον προς επιτυχίαν σκοπού. 
Το Ελληνικόν κράτος είχε σκοπόν, σκοπόν ευγενή, σκοπόν επιβαλλόμενον υπό των καθηκόντων προς το πολιτισμόν, σκοπόν επιβαλλόμενον υπό του αισθήματος όπερ πρέπει να έχη έκαστος λαός προς τους ομοθρήσκους και ομοφύλους αυτού..... αλλ' αφού τον πόλεμον μας προκηρύττει το όμορον κράτος, καθήκον έχομεν να τον δεχθώμεν και τον εδέχθημεν.... Ας ευχηθώμεν, κύριοι,η εξέλιξις των μεγάλων τούτων γεγονότων ν' αποδείξη ότι είμεθα άξιοι απόγονοι των μεγάλων εκείνων λαών, των οποίων φέρομεν το εθνικόν όνομα...."
Αυτό το τελευταίο δε συνέβη, καθώς η Ελλάδα μπήκε απροετοίμαστη σ' έναν πόλεμο που δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας, αλλά η ίδια προκάλεσε εμμέσως με τη στάση της, και παραλίγο έλειψε να χάσει τα πάντα μέσα σε 30 ημέρες, όσο διήρκεσε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.

Στις 6 Απριλίου 1917, το αμερικανικό Κογκρέσο επικύρωσε την απόφαση του προέδρου Γούτροου Γουίλσον και οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο κατά της Γερμανίας και εισήλθαν δυναμικά στον τελματωμένο και αδιέξοδο ευρωπαϊκό πόλεμο, που πλέον γινόταν παγκόσμιος (Α΄ παγκόσμιος πόλεμος). Αφορμή είχε σταθεί το "τηλεγράφημα Τσίμερμαν" που είχε διαρρεύσει στον αμερικανικό τύπο ένα μήνα νωρίτερα, με το οποίο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών προς τον πρόεδρο του Μεξικό για συνεργασία των δύο χωρών σε ενδεχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ εναντίον της Γερμανίας. 

Στις 6 Απριλίου 1941 εκδηλώθηκε η γερμανική επίθεση εναντίον της Ελλάδας. Στις 5.30΄ το πρωί, ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, πρίγκιπας Έρμπαχ, μετέβη στην οικία του πρωθυπουργού Κορυζή, επιδίδοντας γερμανική διακοίνωση, με την οποία ανακοινωνόταν η εκδήλωση της γερμανική  επίθεσης με αφορμή την άφιξη βρετανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, ο Κορυζής του απάντησε ότι "η Ελλάς υπεραμυνομένη πατρίου εδάφους θ' αντιτάξη αντίστασιν εις απόπειραν γερμανικών στρατευμάτων, όπως εισβάλλουν εις αυτό". Ακολούθησε σύσκεψη στα ανάκτορα και υπουργικό συμβούλιο στις 10.30΄ το πρωί, ενώ ακολούθησαν ραδιοφωνικά διαγγέλματα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. 

Στις 6 Απριλίου 1957 ξεκίνησε η λειτουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας (πρώην Τ.Α.Ε.), περίπου 8 μήνες μετά την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας με την ελληνικής κυβέρνησης με τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

Στις 6 Απριλίου 1974, το σουηδικό συγκρότημα ABBA κέρδισε το διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που διοργανώθηκε στο Μπράιτον της Μ. Βρετανίας, με το τραγούδι "Waterloo". Την ίδια μέρα η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο μουσικό διαγωνισμό, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τηλεοπτικά γεγονότα της ευρωπαϊκής ηπείρου.

.Στις 6 Απριλίου 2009, ισχυρός σεισμός 6.3 Ρίχτερ προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη Λ' Ακουίλα της Ιταλίας. Χιλιάδες κατοικίες, ηλικίας πολλών... αιώνων, καταστράφηκαν, ενώ 307 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. 


ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ - δημοσιεύματα:
Η ελληνική Βουλή μερικές φορές μας θυμίζει "παιδική χαρά", όχι επειδή επικρατεί μια χαρούμενη, αθώα ατμόσφαιρα, αλλά λόγω της ανωριμότητας ορισμένων εκπροσώπων του έθνους. Δεν είναι σημερινό το φαινόμενο. Τηρουμένων των αναλογιών, έχει κάποιο γούστο να διαβάσουμε το σατιρικό ποιηματάκι που δημοσιεύθηκε σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1911 στην εφημερίδα "Αθήναι".
[Η ηλικία των Βουλευτών]
Λοιπόν θα μπαίνουν στην Βουλήν
εις το εξής τα νήπια
ν' αναστηλώσουν ασφαλώς
του έθνους τα ερείπια

κι έτσι κατά του Χριστού
την ρήσιν, το οποίον,
θ' ακούετ' η αλήθεια
εκ στόματος νηπίων!...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου