12 Μαρτίου 2014

Γιουροβίζιον 2014: Τα τραγούδια της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας


Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος στα τραγούδια της Γιουροβίζιον 2014 ταξιδεύει ανατολικά σε πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και την Πολωνία, το τραγούδι της οποίας έχει ήδη χριστεί φαβορί από τους φαν του διαγωνισμού, οι οποίοι όμως συχνά πέφτουν τραγικά έξω στις προβλέψεις τους. Τα περισσότερα από τα τραγούδια αυτά είναι από αδιάφορα έως κάκιστα, προς μεγάλη χαρά όσων έχουν κουραστεί να βλέπουν να διακρίνονται συνήθως τα ανατολικοευρωπαϊκά τραγούδια. Ή μήπως θα επαναληφθεί και φέτος το φαινόμενο ανεξάρτητα από την ποιότητα των κομματιών;

ΠΟΛΩΝΙΑ
Donatan & Cleo - My Słowianie
Αυτό το τραγούδι ήταν χιτ στο youtube πριν επιλεγεί για να εκπροσωπήσει την Πολωνία στη Γιουροβίζιον, αν και οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτό συνέβη λόγω του βίντεο κλιπ και μόνο. Καθώς οι στίχοι εκθειάζουν τις κοπέλες σλαβικής καταγωγής, είναι προφανές ότι οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες θα το τιμήσουν με την ψήφο τους, ειδικά αν παρουσιαστεί στα πολωνικά. Κατά τ' άλλα είναι ένα αρκετά περίεργο άκουσμα, που όμως δεν ενοχλεί τ' αυτιά, αλλά ούτε και το λατρεύεις εύκολα.
Βαθμολογία: 6.5/10


ΕΣΘΟΝΙΑ
Tanja - Amazing
Το τραγούδι αυτό είναι σαφέστατα επηρεασμένο από το προπέρσινο νικητήριο τραγούδι, το "Euphoria" - ως προς σύνθεση, αλλά και ως προς το στήσιμο στη σκηνή. Δεν το αντιγράφει, αλλά παραπέμπει έντονα σ' αυτό, κάτι που είναι ακόμα χειρότερο, καθώς φαίνεται να προσπαθεί να μιμηθεί μια παλιότερη "συνταγή".
Βαθμολογία: 5/10


ΛΕΤΟΝΙΑ
Aarzemnieki - Cake to Bake
Ένα κέικ ήθελε να ψήσει ο άνθρωπος, όμως δεν ήξερε τη συνταγή και το 'κανε τραγούδι. Τελείως ανούσιοι και αδιάφοροι στίχοι, που ούτε ως αστείο δεν μπορεί να τους εκλάβει κανείς. Το τραγούδι σώζεται κάπως από τη ρετρό μελωδία, αλλά ούτε καν πλησιάζει τη βάση.
Βαθμολογία: 2/10


ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Vilija Matačiūnaitė - Attention
Ένα κακό τραγούδι, που θα δώσει στους τηλεθεατές - του ημιτελικού, γιατί δεν του δίνω πολλές πιθανότητες να πάει στον τελικό - την ευκαιρία να πάνε στην τουαλέτα, να πούνε κάνα δυο κουβέντες με την παρέα τους ή να κάνουν και κανένα τηλεφώνημα στη μακρινή θεία τους από το Αϊντάχο.
Βαθμολογία: 2/10


ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
TEO - Cheescake
Άλλο ένα τραγούδι με θέμα το φαγητό και μάλιστα ένα γλυκό με τη διαφορά ότι εδώ ο τραγουδιστής δεν θέλει να το ετοιμάσει, αλλά δηλώνει ενοχλημένος που η κοπέλα του τον αποκαλεί υπερβολικά γλυκό (Τσικέικ μου, εσύ!). Τι έκπληξη; Είναι κι αυτό ένα από τα χειρότερα τραγούδια του φετινού διαγωνισμού, αν όχι το χειρότερο.
Βαθμολογία: 1/10


ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Maria Yaremchuk - Tic Tock!
Όπως πέρυσι, έτσι και η φετινή συμμετοχή της Ουκρανίας είναι ένα τραγούδι που δεν φιλοδοξεί να γίνει ραδιοφωνικό χιτ, αλλά ποντάρει πολλά στο στήσιμο πάνω στη σκηνή της Γιουροβίζιον. Είναι ένα καθαρά φεστιβαλικό τραγούδι, αποφεύγοντας όμως τις τετριμμένες συνταγές. Δεν είναι του γούστου μου, αλλά δεν θα μου φαινόταν περίεργο αν μάζευε αρκετούς βαθμούς τη βραδιά της Γιουροβίζιον.
Βαθμολογία: 4/10



Το πρώτο μέρος του αφιερώματος στα τραγούδια της φετινής Γιουροβίζιον, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: Γιουροβίζιον 2014: Τα τραγούδια της Μάλτας, της Ιταλίας, της Ελβετίας, της Γαλλίας, του Ην. Βασιλείου και της Ιρλανδίας
Για το τρίτο μέρος, απλά κλικάρετε στον παρακάτω σύνδεσμο: Γιουροβίζιον 2014: Τα τραγούδια του Ισραήλ, του Σαν Μαρίνο, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Σλοβενίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου