14 Μαρτίου 2014

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι μισούν τη μουσική;


Είναι κάποιοι άνθρωποι, που μια μουσική νότα ν' ακούσουν από το ραδιόφωνο του διπλανού διαμερίσματος (ακόμη και σε ώρα που δεν είναι κοινής ησυχίας), είναι έτοιμοι να κάνουν παρατήρηση για... ηχορύπανση. Όχι γιατί ακούτε κάποιο εκνευριστικό χιτάκι της εποχής (π.χ. το τελευταίο σουξέ του Παντελίδη), αφού η αντίδρασή τους θα ήταν η ίδια ακόμη κι αν το cd έπαιζε τις "Τέσσερις Εποχές" του Βιβάλντι. Δεν πρόκειται για "παράξενους" γείτονες, αλλά υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Γιατί, λοιπόν, ορισμένοι άνθρωποι απεχθάνονται τη μουσική;

Η σχετική έρευνα διενεργήθηκε από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου Βιολογικών Ερευνών του Μπέλβιτγκε, ενώ τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology. 
Κατ' αρχήν, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν ν' απαντήσουν σ' ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο αξιολογούσαν τις προσωπικές συναισθηματικές αντιδράσεις τους σε σχέση με τη μουσική. Μέσα από το ερωτηματολόγιο αυτό, το οποίο μπορείτε να κάνετε και μόνοι σας κλικάροντας απλά στον παρακάτω σύνδεσμο: Cognition and Brain Plasticity Group, οι ερευνητές ξεχώρισαν όσους είχαν έντονο το αίσθημα της απέχθειας απέναντι στη μουσική. 
Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες ν' ακούσουν διάφορα μουσικά κομμάτια διαφόρων ειδών, που είχαν επιλεγεί από φοιτητές του πανεπιστημίου. Εκείνοι, το μόνο που είχαν να κάνουν ήταν να πατούν κάθε φορά ένα κουμπί ανάλογα με το κατά πόσο το συγκεκριμένο τραγούδι τους άρεσε πολύ, αν τους άρεσε λίγο ή αν τους άφηνε παγερά αδιάφορους. Ε, λοιπό, υπήρχαν ορισμένοι που δεν έμειναν ικανοποιημένοι από κανένα απολύτως τραγούδι, με άλλα λόγια δεν ήταν μουσικόφιλοι. 
Οι ερευνητές εξέτασαν αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα στα κέντρα επιβράβευσης των νευρικών συστημάτων των συγκεκριμένων ανθρώπων. Αυτό που τελικά διαπίστωσαν ήταν ότι οι εχθροί της μουσικής είχαν αυξημένους καρδιακούς παλμούς και ίδρωναν περισσότερο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 1 στους 5 ανθρώπους πάσχει από "μουσική ανηδονία", ένα ποσοστό όχι ευκαταφρόνητο. 
Ποια είναι η λύση; Καμία, αφού "δεν πρόκειται για αρρώστια, ούτε είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί", όπως υπογραμμίζει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. δρ. Γιόζεπ Μάρκο. Οι άνθρωποι δεν είναι απλά "στριφνοί", αλλά έτσι είναι φτιαγμένοι από τη φύση τους. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός με όλα τα "προτερήματα", αλλά και τις... "παραξενιές" του κι επομένως πρέπει να το σεβαστούμε. Αρκεί αυτό να ισχύει και vice versa.



Διαβάστε επίσης:
ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ Η ΥΣΤΕΡΙΑ ΜΙΑΣ "ΡΟΥΒΙΤΣΑΣ" ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΝΗΣ ΠΟΡΤΑΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου