19 Μαρτίου 2014

Αδυνατίστε... ΜΥΡΙΖΟΝΤΑΣ φρούτα!


Ok, δύσκολα θ' αρνηθεί κανείς ότι η εμφάνιση ενός φαγητού επηρεάζει την απόφασή του, αν θα το προτιμήσει ή όχι. Αυτό όμως μόνο αρκεί ή μήπως συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, περισσότερο αόρατοι και υποσυνείδητοι; 

Καθηγητές ψυχολογίας του γαλλικού πανεπιστημίου Μπουρζόν θέλησαν να ερευνήσουν κατά πόσο οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται από υποσυνείδητους παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι μυρωδιές. Στην έρευνα συμμετείχαν 115 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Οι μισοί κάθονταν σ' ένα χώρο, όπου υπήρχε έντονη η μυρωδιά του αχλαδιού, ενώ οι υπόλοιποι κάθονταν σε μια άοσμη αίθουσα. 
Ύστερα από 15 λεπτά, τα μέλη των δύο ομάδων μεταφέρθηκαν σ' ένα τρίτο δωμάτιο, όπου υπήρχαν πιάτα με διαφορετικά φαγητά και ο κάθε εθελοντής έπρεπε να επιλέξει τρία. Συγκεκριμένα, για το ορεκτικό έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα σε κρύο κρέας και ωμό καρότο, για το κυρίως γεύμα οι επιλογές ήταν ανάμεσα σε κανελόνια μπολονέζ και σε σολομό με ριζότο και πράσινα λαχανικά, ενώ για το επιδόρπιο οι δύο επιλογές των εθελοντών ήταν σοκολατένια μπράουνις και κομπόστα μήλου. 
Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές; Ενώ ως προς το ορεκτικό και το κυρίως πιάτο η επίδραση της μυρωδιάς ήταν μικρή, τα αποτελέσματα ήταν διαφορετικά σε ό,τι αφορά το επιδόρπιο που επέλεξαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι τρεις στους τέσσερις μεταξύ όσων δεν είχαν εκτεθεί στη μυρωδιά του αχλαδιού επέλεξαν να φάνε το μπράουνι, ενώ το ποσοστό αυτό έπεσε κάτω του 50% μεταξύ των μελών της άλλης ομάδας, οι οποίοι είχαν εκτεθεί στη μυρωδιά.
Απλή σύμπτωση, ελάχιστη επίδραση που δεν αξίζει καν ν' αναφερθεί ή μήπως μια ένδειξη ότι η όρεξή μας δεν διαμορφώνεται μόνο από εξωτερικά στοιχεία, όπως π.χ. η όραση, αλλά και από υποσυνείδητα, όπως η μυρωδιά; Οι επιστήμονες του γαλλικού πανεπιστημίου εκτιμούν ότι ισχύει το τρίτο και υπογραμμίζουν ότι "για πρώτη φορά μια έρευνα παρέχει επιστημονική απόδειξη ότι μια φρουτώδης μυρωδιά που δεν προσλαμβάνεται συνειδητά μπορεί να επηρεάσει τις πραγματικές επιλογές μας στο φαγητό, οδηγώντας σε πιο φρουτώδη επιδόρπια". 
Αν οδηγούσε και σε πιο υγιεινά κυρίως γεύματα, ίσως είχε μεγαλύτερη αξία. Άλλωστε, τι να το κάνεις το φρούτο για επιδόρπιο, όταν προηγουμένως έχει τσακίσει ένα σωρό από παϊδάκια και τηγανητά; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου