24 Απριλίου 2014

Τα μυστικά μακροζωίας 4 υπεραιωνόβιων


Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας. Πώς ορισμένοι άνθρωποι καταφέρνουν να ξεπερνούν τα 100, μια τάση που αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια και η ιατρική σημειώνει άλματα. Όμως δεν εξαρτώνται όλα από την ιατρική επιστήμη, αλλά κι από τον τρόπο ζωής του καθενός. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιο κοινό μυστικό, μια συνήθεια που να μοιράζονται όλοι οι υπεραιωνόβιοι του πλανήτη, αλλά ο καθένας αποδίδει την τύχη του σε διαφορετικούς παράγοντες, όπως θα διαπιστώσετε από το μίνι αυτό αφιέρωμα.

Όταν στις 27 Αυγούστου 2006 η Μαρία Έστερ Χερέντια δε Καποβίγια πέθανε σε ηλικία 116 ετών και 347 ημερών, κατείχε τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου του πλανήτη, ενώ μέχρι και σήμερα κατέχει το (πιστοποιημένο) ρεκόρ μακροζωίας στο νότιο ημισφαίριο. Η μεγαλύτερη κόρη της, Χίλντα, με την οποία η Μαρία Καποβίγια συγκατοικούσε τα τελευταία 20 χρόνια της ζωής της, είχε αναφερθεί σε συνέντευξή της στα "μυστικά" της γιαγιάς της, προτού ακόμη εκείνη πεθάνει. "Πάντα είχε έναν πολύ ήρεμο χαρακτήρα. Δεν συγχύζεται με τίποτε. Παίρνει τα πράγματα πολύ ήρεμα και έτσι ήταν όλη της την ζωή". Εξάλλου, μια άλλη κόρη της υπερήλικης, η Ίρμα, είχε δηλώσει ότι η μητέρα της έτρωγε πάντοτε τρία γεύματα την ημέρα, ενώ ποτέ δεν κάπνισε ούτε ήπιε βαρύ ποτό, παρά "μόνο ένα μικρό φλιτζάνι κρασί μαζί με το γεύμα και τίποτε περισσότερο".
[Πηγή: USATODAY]

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2011, σε ηλικία 112 ετών και 40 ημερών πέθανε η γηραιότερη γυναίκα της Αυστραλίας, η Μίριαμ Σμίρερ. Εικοσιοκτώ μέρες μετά, ο εγγονός της, Άσλι, αφιέρωσε ένα ποστ από το μπλογκ του στη μνήμη της αγαπημένης του γιαγιάς, ο θάνατος της οποίας έγινε είδηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αν και απέφυγε ν' αναφερθεί ευθέως στο μυστικό μακροζωίας της γιαγιάς του, παρόλο που πολλοί άνθρωποι του έκαναν αυτήν την ερώτηση, ωστόσο τη συνέδεσε εμμέσως με τη βαθιά πίστη της στο Θεό: "Για χρόνια ξάπλωνε στο κρεβάτι της και τραγουδούσε ύμνους για μια ώρα, κάθε απόγευμα στις 6.30΄. Ο ήχος της απαλής της φωνής, ερωτευμένης με τον Ιησού, διαπερνούσε τους διαδρόμους του γηροκομείου". 

Για τρεις μήνες, ο Ισπανός Σαλουστιάνο Σάντσεζ ήταν ο γηραιότερος άνδρας του πλανήτη, μέχρι που στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 112 ετών 3 μηνών και 5 ημερών. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα των ρεκόρ Γκίνες, ο ίδιος απέδιδε τη μακροζωία του στο γεγονός ότι καθημερινά κατανάλωνε μία μπανάνα και τα αναλγητικά χαπάκια του, τα Anacin.

Για την Αμερικανίδα Περλ Κάντρελ, που έφυγε από την ζωή το Φεβρουάριο του 2014 σε ηλικία 105 ετών, το μυστικό της μακροζωίας της κρυβόταν σε μια διατροφική συνήθεια, που οι γιατροί μάλλον θ' αποδοκίμαζαν. Σε συνέντευξή της, τον Ιούνιο του 2013, εκμυστηρεύτηκε ότι αγαπάει το μπέικον, το οποίο τρώει καθημερινά, ενώ επιπλέον αισθανόταν πάντα νεότερη από την ηλικία της. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου