4 Οκτωβρίου 2014

Ο ανδρικός πληθυσμός θα μειωθεί εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου; Τι υποστηρίζει Ιάπωνας ερευνητής

Θα μπορούσε η κλιματική αλλαγή, αυτό που ονομάζουμε και ως "φαινόμενο του θερμοκηπίου", να οδηγήσει τον ανδρικό πληθυσμό σε συρρίκνωση; Ήδη οι γυναίκες συνθέτουν περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα μπορούσε αυτό το ποσοστό να μεγαλώσει περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη; Ίσως θα ήταν υπερβολικό ένα τόσο απόλυτο συμπέρασμα, ωστόσο είναι γεγονός ότι μια έρευνα του Ιάπωνα ερευνητή Μισάο Φουκούντα, όπως δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2014 στο περιοδικό "Fertility and Sterility", διαπιστώνει σύνδεση ανάμεσα στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στη μείωση του αριθμού γεννήσεων αγοριών. 

Ο Φουκούντα και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν τις μηνιαίες θερμοκρασίες για το διάστημα μεταξύ 1968 και 2012, όπως καταγράφηκαν από την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη συνέχεια συνέκριναν τα στοιχεία με τον αριθμό των εμβρυικών θανάτων, αλλά και των μωρών που γεννήθηκαν την ίδια περίοδο. Φυσικά, τα στοιχεία αφορούν μόνο την Ιαπωνία, ωστόσο ο ερευνητής υποστηρίζει ότι έχει εντοπίσει κάποια συσχέτιση ανάμεσα στη θερμοκρασία και το φύλο των μωρών που έρχονται στον κόσμο!
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε δύο περιόδους ακραίων καιρικών συνθηκών στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου: στο καυτό καλοκαίρι του 2010 - το πιο καυτό που έχει καταγραφεί στην Ιαπωνία μέχρι σήμερα - και τον εξαιρετικά κρύο χειμώνα του 2011. Κατ' αρχήν διαπιστώθηκε ότι τα δύο αυτά, ακραία καιρικά φαινόμενα συνδέονταν με αύξηση του αριθμού των εμβρυικών θανάτων μέσα στον επόμενο μήνα. Επιπλέον, μελετώντας τα στοιχεία των γεννήσεων μετά την παρέλευση εννιαμήνου από τα δύο αυτά καιρικά συμβάντα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και στις δύο περιπτώσεις το ποσοστό των νεογέννητων μωρών αρσενικού γένους ήταν μειωμένο συγκριτικά με τις περιόδους, που επικρατούν ομαλές καιρικές συνθήκες.
Συγκεκριμένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι "οι πρόσφατες θερμοκρασιακές διακυμάνσεις στην Ιαπωνία φαίνεται να συνδέονται σε μια χαμηλότερη αναλογία αρσενικού/θηλυκού φύλου στα νεογέννητα παιδιά, εν μέρει λόγω αυξημένων θανάτων αρσενικών εμβρύων". Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό, ωστόσο, σε σχόλιό του στην ιστοσελίδα livescience.com, ο Φουκούντα σημειώνει ότι προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά έμβρυα επηρεάζονται από στρεσογόνους παράγοντες, όπως οι σεισμοί. Ίσως θα πρέπει στους στρεοσογόνους αυτούς παράγοντες να περιληφθούν και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν δηλαδή παρατηρείται σημαντική απόκλιση από τις φυσιολογικές κλιματικές συνθήκες σε μια περιοχή - και όχι σε χώρες, όπου το πολύ κρύο ή η υπερβολική ζέστη αποτελούν τον κανόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου