5 Απριλίου 2014

7 τραγούδια γνωριμίας με την ισπανική ποπ της τελευταίας 12ετίας


Τι γνωρίζουμε για την ισπανική ποπ μουσική σκηνή - όχι γενικά για τη λάτιν, αλλά για τη μουσική που ακούγεται στην Ισπανία; Ό,τι ακούμε από τη Γιουροβίζιον, που όμως δεν αποτελεί και τόσο χαρακτηριστικό δείγμα, καθώς και κάποιες επιτυχίες μιας χρήσης, τύπου "ketchup song", που επίσης δεν αποτελούν ό,τι πιο αντιπροσωπευτικό. Σπανιότερα, κάποια ισπανικά τραγούδια γίνονται γνωστά διά της πλαγίας οδού, όταν Έλληνες καλλιτέχνες τα ερμηνεύουν με ελληνικούς στίχους (π.χ. το "Είχα πει ότι θα φύγω" της Πέγκυς Ζήνα, που αποτελεί διασκευή του "Paris" του ισπανικού συγκροτήματος La Oreja de Van Gogh). Χωρίς να είμαι βαθύς γνώστης της ισπανικής ποπ, μέσω youtube ανακάλυψα κάποια τραγούδια που μου έκαναν θετική εντύπωση - είτε ως τραγουδάρες με διαχρονική δυναμική είτε ως ποπ τσιχλόφουσκες. Σας παρουσιάζω επτά από τα τραγούδια αυτά, τα περισσότερα από τα οποία είναι της προηγούμενης δεκαετίας, ως ένα πρώτο ερέθισμα και μια αφορμή να ψάξετε περισσότερα στο youtube (ή όπου αλλού νομίζετε) μόνοι σας. 

Amaral - Te Necesito  (2002)
Εξαιρετικό δείγμα σοβαρής, ισπανικής ποπ.


David Civera - Que la detengan  (2002)
Μια ποπ σάμπα, που ταιριάζει σε κάθε αποκριάτικο, λάτιν πάρτι.


La Casa Azul - Superguay  (2003)
Ένα πρωτότυπο τραγούδι και η μοναδική μεγάλη επιτυχία του ισπανικού αυτού συγκροτήματος, μίξη ρετρό και ηλεκτρονικού ήχου.


David Civera - Perdóname  (2005)
Φανταστήκατε ποτέ ότι θ' ακούγατε ποπ τανγκό;


David Bustamante - Abrázame muy fuerte  (2010)
Έχω την εντύπωση ότι ο τραγουδιστής είναι κάτι σαν έναν νεώτερο Ρουβά της Ισπανίας, δηλαδή μέτρια φωνή αλλά με τραγούδια που για τον έναν ή τον άλλο λόγο μένουν με το πρώτο άκουσμα.


La Oreja De Van Gogh - La niña que llora en tus fiestas  (2011)
Ένα από τα καλύτερα ισπανικά συγκροτήματα μ' ένα δυνατό τραγούδι.


David Bisbal - Para Enamorarte De Mí  (2013)
Οι Ισπανοί αγαπούν πολύ τις μπαλάντες και ο συγκεκριμένος τραγουδιστής αποτελεί πολύ έναν πολύ πετυχημένο εκπρόσωπο του είδους.



Σχετικά θέματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου