30 Μαρτίου 2014

Ένα απαγορευμένο βιβλίο κόμικ, αφορμή για να θυμηθούμε την ιδιάζουσα περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας

Τους  δικούς τους σούπερ ήρωες, που πολεμούν το κακό, έχουν οι Άραβες και δεν είναι ένας ή δύο, αλλά... 99, όσα και τα ονόματα του Αλλάχ (π.χ. "δύναμη", "φως", "σοφία" κλπ.). "Οι 99" είναι ο τίτλος της σειράς βιβλίων κόμικ, που δημιούργησε ο Ναΐφ αλ-Μουταουά, ψυχολόγος από το Κουβέιτ, ο σκοπός του οποίου είναι τα παιδιά των Μουσουλμάνων ν' αποκτήσουν ως πρότυπα, Μουσουλμάνους ήρωες, που δεν είναι βομβιστές αυτοκτονίας ή τζιχαντιστές. Η επιτυχία των βιβλίων ήταν σημαντική, ενώ "ανάγκασε" τα αμερικάνικα βιβλία κόμικ να προσθέσουν Μουσουλμάνους ήρωες στις ιστορίες τους.
Ωστόσο, δεν είναι όλος  μουσουλμανικός κόσμος ενθουσιασμένος με τους "99. Στη Σαουδική Αραβία, η επίσημη θρησκευτική ηγεσία έχουν εκδώσει φετφά εναντίον των βιβλίων, αλλά και της τηλεοπτικής σειράς κινουμένων σχεδίων που βασίζεται σ' αυτά, κατηγορώντας τα ως "έργο του διαβόλου, που πρέπει να αποφεύγεται". Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τόσο τα βιβλία όσο και η τηλεοπτική σειρά, θεωρούνται απαγορευμένα στο βασίλειο των Σαούντ. 
Το ζήτημα αυτό αποτελεί μια μόνο πτυχή του γενικότερου προβλήματος με τη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί ντροπή για το δυτικό κόσμο. Ενώ οι δυτικές χώρες δεν το έχουν σε τίποτα να καταγγέλλουν - δικαίως - το Ιράν για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σιωπούν επιδεικτικά για την πολύ χειρότερη κατάσταση που επικρατεί στη Σαουδική Αραβία. 
Ένα απλό παράδειγμα: το 2000, ο τότε μεγάλος μουφτής της χώρας ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Γη είναι επίπεδη και ότι οι διαστημικές φωτογραφίες, που αποδεικνύουν το αντίθετο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από... κατασκευάσματα της δυτικής προπαγάνδας! Εξάλλου, κατά το παρελθόν οι πανίσχυροι θρησκευτικής ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας έχουν βάλει στο στόχαστρό τους και τον Μίκι Μάους, χαρακτηρίζοντάς τον "έναν από τους στρατιώτες του σατανά". 
Και βέβαια, πέρα από τους φετφάδες, που πάντως καθορίζουν σε μέγιστο βαθμό την εσωτερική πολιτική του μοναδικού αραβικού βασιλείου, όλοι γνωρίζουμε για την εξαιρετικά δυσμενή θέση των γυναικών στη χώρα αυτή, όπου δεν τις επιτρέπεται καν να οδηγήσουν αυτοκίνητο - η μοναδική χώρα στον κόσμο - υπό την απειλή αυστηρότατων ποινών! Και βέβαια, όλες οι γυναίκες που κυκλοφορούν στο δρόμο, πάντα με τη συνοδεία κάποιου άντρα, είναι υποχρεωμένες από τη θρησκευτική αστυνομία να φορούν το χιτζάμπ, έναν μανδύα που καλύπτει ολόκληρο το σώμα εκτός από τα μάτια και τα χέρια. 
Άραγε αυτός είναι ο λόγος, ότι δεν κρύβουν και τα μάτια τους σε αντίθεση με την αφγανική μπούρκα επί Ταλιμπάν, που οι δυτικοί δεν έχουν ασχοληθεί με το απαράδεκτο, σαουδαραβικό dress code; Είναι όμως τόσο υποκριτικό να εμφανίζεται κάποιος ως κατά περίπτωση προστάτης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, την ώρα που σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην εξόφθαλμη περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας. Κι αυτό στο όνομα των οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Δεν ανακαλύπτω φυσικά την πυρίτιδα, αλλά καλό είναι να θυμόμαστε συχνότερα πόσο επιλεκτικά εφαρμόζεται ή γίνεται αντικείμενο επίκλησης το διεθνές δίκαιο και η ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν στην πραγματικότητα αυτά ερμηνεύονται κατά το δοκούν - ίσως επειδή οι πολίτες δεν γνωρίζουν ουσιαστικά τους κανόνες και το πραγματικό πλαίσιο λειτουργίας του διεθνούς δικαίου, αλλά περιορίζονται στ όσα επιλεκτικά ακούνε από τους ηγέτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου