15 Ιουλίου 2014

8 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Γερμανία


Είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα για τη Γερμανία ή μήπως οι Γερμανοί κρύβουν κάποια "μυστικά", γνωστά μόνο σ' όσους έχουν ζήσει εκεί και που πιθανόν να εκπλήξουν τους αδαείς; Πάρτε μια διαφημιστική γεύση από Γερμανία μέσα από 8 πληροφορίες, ελάχιστα γνωστές στους περισσότερους. Δεν θ' αλλάξει η ζωή σας μετά από αυτό το άρθρο, αλλά ίσως καταλάβετε τους μυστηριώδεις, εσωστρεφείς Γερμανούς κάπως καλύτερα.

1. Αν ποτέ κάποιο ΔΝΤ υποχρέωνε τους Γερμανούς να θυσιάσουν την αργία της Κυριακής, θα έβρισκε τον μπελά του. Η συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας είναι ιερή για τους Γερμανούς, όχι μόνο ως ημέρα ξεκούρασης, αλλά και ως ημέρα σιωπής (Ruhetag). Αν τολμήσετε να κάνετε την παραμικρή φασαρία στο σπίτι σας και ο γείτονας το αντιληφθεί (δηλ. το ακούσει), το πιθανότερο είναι ότι θα σας μηνύσει!

2. Οι Γερμανοί γιορτάζουν τα γενέθλιά τους τα μεσάνυχτα της μέρας που γεννήθηκαν και πάντως όχι νωρίτερα,καθώς το θεωρούν γρουσουζιά.

3. Αν ποτέ βρεθείτε σε γερμανικό εστιατόριο ή οπουδήποτε αλλού και ζητήσετε "νερό", θα πρέπει να περιμένετε ότι θα σας προσφέρουν μεταλλικό νερό και σίγουρα όχι το συνηθισμένο νερό της βρύσης. Για έναν καθωσπρέπει Γερμανό οικοδεσπότη, αυτό θα φαινόταν αγενές εκ μέρους του. Ποια είναι η λύση; Να ζητήσετε απευθείας νερό βρύσης ή έστω ζητήστε στ' αγγλικά "table water" (Έχω προσωπική εμπειρία από γερμανικό ξενοδοχείο, όπου επί τρεις ημέρες είχα λυσσάξει της δίψας μέχρι ν΄ανακαλύψω το κόλπο, μόλις μια μέρα πριν την αναχώρηση!)

4. Το αγαπημένο δείπνο των Γερμανών ονομάζεται "Abendbrot" (απογευματινό ψωμί) και συνήθως αποτελείται από ψωμί, ζαμπόν, τυρί και λίγα λαχανικά.

5. Η καγκελάριος της χώρας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει γίνει κούκλα Μπάρμπι!

6. Η ελληνικής ετυμολογίας λέξη "οικολογία" επινοήθηκε από τον Γερμανό βιολόγο Έρνστ Χάεκελ το 1866.

7. Το πολυαναμενόμενο, νέο διεθνές αεροδρόμιο του Βερολίνου ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2006. Ως ημερομηνία τέλεσης των εγκαινίων ορίστηκε αρχικά η 30η Οκτωβρίου 2011. Από τότε ορίστηκαν άλλες τρεις ημερομηνίες για τα εγκαίνια του έργου, το οποίο όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, λόγω σειράς κατασκευαστικών λαθών, που έχουν ανακόψει πολλές φορές την πορεία των εργασιών. Και ενώ τον Ιανουάριο του 2013 είχε ανακοινωθεί ότι τα εγκαίνια θα πραγματοποιούνταν κάποια στιγμή μέσα στο 2014, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτό δεν θα μπορέσει να συμβεί πριν το 2016!

8. Ο Γερμανός λυρικός ποιητής Φρήντριχ Χαίλντερλιν επαίνεσε τη χώρα του με τους εξής στίχους:
Εσύ, χώρα του ευγενικού και του σοβαρού δαιμόνιου
Εσύ, χώρα της αγάπης!
Αν και είμαι δικός σου, πάντα κλαίω παθιασμένα.
Όταν σε βλέπω ν' αρνιέσαι παράλογα την ψυχή σου.
Αλλά δεν μπορείς να μου κρύψεις τις ομορφιές σου.
Συχνά, πάνω από το πράσινο των απέραντων κήπων σου,
ανέβαινα ψηλά στον Ουρανό σου στο φωτεινό βουνό,
για να σε κοιτάξω με αγάπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου