14 Ιουλίου 2014

5 σύγχρονα τραγούδια made in.... Γερμανία!


Η εθνική Γερμανίας κέρδισε το Μουντιάλ ύστερα από 24 χρόνια και φυσικά οι Γερμανοί πανηγυρίζουν. Κάθε πανηγύρι που σέβεται τον εαυτό του, ακόμη και όταν πρόκειται για έναν λαό παροιμιώδη για την ψυχρότητά των αντιδράσεών του, συνοδεύεται από μουσική. Ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε όπως ένας σημερινός Γερμανός εστιάζοντας σε γερμανικά τραγούδια των πολύ τελευταίων ετών, μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τη σύγχρονη, γερμανική - και δη τη γερμανόφωνη - μουσική σκηνή. 
Cro - Traum  [2014]
Κάνει καριέρα φορώντας μια μάσκα από πάντα. Ο ίδιος έχει βαφτίσει το στυλ των τραγουδιών του "raop", επειδή συνδυάζουν τη ραπ με την ποπ. Πάντως, το συγκεκριμένο τραγούδι έχει ξεκάθαρα ποπ μελωδία με ρετρό διάθεση.


Helene Fischer - Atemlos durch die Nacht  [2013]
Μια τραγουδίστρια νεαρή, όμορφη και πολυβραβευμένη στο πιο πετυχημένο εμπορικά τραγούδι της καριέρας της μέχρι σήμερα - με ανάλαφρη ποπ διάθεση. Ο τίτλος τα λέει όλα: "Χωρίς ανάσα όλη νύχτα".


Sido feat. Mark Forster - Einer dieser Steine  [2013]
Είναι δύσκολο να σε κερδίσει ένα τραγούδι χιπ-χοπ σε γλώσσα που δεν καταλαβαίνεις, αφού οι στίχοι είναι πυκνοί και έχουν βαθύτερα νοήματα σε σχέση μ' ένα καλογυαλισμένο ποπ τραγούδι, όμως και μόνο για το βιντεοκλίπ αξίζει την προσοχή σας - και φυσικά για τη φωνή του Sido. Ok, το τραγούδι δεν είναι πολύ χαρούμενο και οι στίχοι του έχουν μάλλον καταθλιπτικό περιεχόμενο, όμως είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των τελευταίων μηνών στη Γερμανία.


Marteria - Kids (2 Finger an den Kopf)  [2013]
Και λίγη εμπορική ραπ, με στίχους που αποτυπώνουν την - καθόλου συμβατή με την ελληνική - γερμανική πραγματικότητα: "Όλοι έχουν δουλειά - εγώ έχω βαρεμάρα!/ Κανείς δεν καπνίζει, πίνει, κάνει πάρτι πια/ Έτσι είναι στη γειτονιά, μέρα μπαίνει, μέρα βγαίνει/ Κράτησε δυο δάχτυλα στο κεφάλι μου και κάνε/ Πένγκ! Πένγκ! Πένγκ! Πένγκ!". 


Die ärzte - M&F  [2012]
Ένα πανκ συγκρότημα από τη δεκαετία του '80, που εξακολουθεί να παραμένει δημοφιλές στις γερμανόφωνες χώρες, σ' ένα περισσότερο ποπ και λιγότερο πανκ τραγούδι μ' ένα βιντεοκλίπ μάλλον γκέι αισθητικής, αν και ο τίτλος "M&F" αναφέρεται στα δύο φύλα ("Άντρες & Γυναίκες").



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου