30 Ιανουαρίου 2015

Για ποιο πράγμα έχει μετανιώσει ο Μπιλ Γκέιτς;

Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της εποχής μας και σίγουρα ο πιο γνωστός στο ευρύτερο κοινό από τους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Και πώς όχι, αφού, αν δεν υπήρχε ο Μπιλ Γκέιτς πιθανόν να μην μπορούσαμε σήμερα να επικοινωνούμε μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών, η εξέλιξη των οποίων προωθήθηκε ιδιαίτερα μετά την εμφάνιση των Windows. Είναι όμως ο Γκέιτς απόλυτα ικανοποιημένος από την ζωή του; Τι είναι αυτό που του λείπει, κάτι για το οποίο ο ίδιος αισθάνεται άσχημα; 

Ο Μπιλ Γκέιτς συμμετείχε σ' ένα Ask Me Anything στο Reddit, όπου απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις και μία από αυτές - η πρώτη για την ακρίβεια - ήταν αν ο πολυεκατομμυριούχος έχει μετανιώσει για κάτι που δεν έχει κάνει στην ζωή του. Προφανώς η απάντησή του δεν είχε σχέση με κάποιο υλικό αγαθό, αφού άλλωστε δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορεί ν' αποκτήσει. Αντίθετα, αυτό για το οποίο ο Γκέιτς αισθάνεται άσχημα έχει γνωστικό χαρακτήρα και είναι η έλλειψη γνώσης μιας ξένης γλώσσας. 
"Αισθάνομαι αρκετά ανόητος, που δεν γνωρίζω οποιαδήποτε ξένη γλώσσα. Παρακολούθησα Λατινικά και Ελληνικά (σ.σ. προφανώς αρχαία ελληνικά) στο Γυμνάσιο και πήρα Α και μαντεύω ότι αυτό βοηθάει το λεξιλόγιό μου, όμως εύχομαι να ήξερα Γαλλικά ή Αραβικά ή Κινέζικα. Συνεχίζω να ελπίζω ότι θα βρω χρόνο να μελετήσω κάποια από αυτές - πιθανόν τα Γαλλικά, επειδή είναι ευκολότερα...", ήταν η απάντησή του. 

Ειλικρινά, δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι θα το θέσει μεταξύ των προτεραιοτήτων του για τα επόμενα χρόνια, όμως θεωρώ ότι η απάντηση του Γκέιτς έχει ένα ενδιαφέρον. Όταν ο άνθρωπος έχει πολλές γνώσεις συνήθως αγωνιά για τα υλικά αγαθά, ενώ όταν έχει τα χρήματα, αυτό που αναζητά είναι η πνευματική καλλιέργεια. Και είναι φυσικό σ' ένα βαθμό, αφού ο άνθρωπος από τη φύση του είναι ένα ον ανικανοποίητο, γεμάτο με ανησυχίες και επιθυμίες να γίνεται διαρκώς καλύτερος. Όταν εφησυχάζει και αρκείται σ' όσα έχει, απλά πλήττει, αισθάνεται άβολα. 
Θεωρητικά το ιδανικό θα ήταν η συνύπαρξη υλικού και πνευματικού πλούτου, αλλά σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να μην εφησυχάζουμε και να προσπαθούμε πάντα για το κάτι περισσότερο, να θέτουμε στόχους και να μην παραμελούμε ό,τι αφορά την πνευματική μας καλλιέργεια. Τα χρήματα απλοποιούν πολύ την καθημερινότητά μας, όμως δεν φέρνουν την εσωτερική πληρότητα, κάτι που επιτυγχάνεται κυρίως μέσω της γνώσης - ανάλογα με τα ενδιαφέροντα που έχει ο κάθε άνθρωπος. Κι αυτό καλό είναι να μην το ξεχνάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου