Τα μικροατυχήματα είναι για τους ανθρώπους. Συμβαίνουν σε όλους. Κάποια φορά θα ξεφύγει λίγο το μαχαίρι ψιλοκόβοντας το κρεμμυδάκι, μια άλλη φορά θα βρεθεί σε λάθος σημείο μια πινακίδα την ώρα που μιλάς στο κινητό και θα πέσεις πάνω της κλπ. Τι κάνουν οι περισσότεροι; Θυμούνται τα γαλλικά του πεζοδρομίου και αρχίζουν τα μπινελίκια. Να θυμηθούμε τι έγινε και με την περίφημη μόδα του ice bucket challenge. Την ώρα που το παγωμένο νερό κατέκλυσε τους τολμηρούς, εκείνοι συνήθως ξεσπούσαν με βρισίδια. Ή μήπως δεν είναι πολλοί εκείνοι που αντιμετωπίζουν μια επώδυνη συναισθηματική εμπειρία ξεσπώντας κατά πάντων και χωρίς λόγο; Και καλά κάνουν, αφού φαίνεται ότι το βρίσιμο βοηθάει στην ανακούφιση από τον πόνο. Το λένε και οι επιστήμονες.
Ο δρ. Μάικλ Φίλιπ, λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μάσσεϊ της Νέας Ζηλανδίας, έκανε το εξής. Κατ' αρχήν ζήτησε από εθελοντές να γράψουν για μια στρεσογόνο περίοδο της ζωής τους, κατά την οποία αισθάνονταν κοινωνικά απομονωμένοι. Στη συνέχεια, ζήτησε από τους μισούς να βρίσουν δυνατά για δύο λεπτά και αμέσως μετά να βαθμολογήσουν τον πόνο που αισθάνονταν με κλίμακα από το 1 έως το 100. Τι διαπίστωσε; Ότι όσοι έβριζαν αισθάνονταν λιγότερο πόνο.
Ο δρ. Φίλιπ εξηγεί το εύρημα αυτό κάνοντας λόγο για προσομοίωση. Καθώς γενικά το βρισίδι θεωρείται ταμπού στην κοινωνία, το όποιο ξέσπασμα οδηγεί σε εντονότερους καρδιακούς παλμούς και αυτό βοηθάει στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ωστόσο, με βάση αυτή τη λογική, ο δρ. Φίλιπ επισημαίνει ότι αν κάποιος βρίζει πολύ συχνά στην καθημερινότητά του, τότε το βρίσιμο παύει γι' αυτόν να αποτελεί ταμπού και κατά συνέπεια μειώνεται η όποια ευεργετική επίδραση στην απάλυνση του πόνου.
Συμφωνείτε με το σκεπτικό του δρ. Φίλιπ; Τα μπινελίκια είναι το καλύτερο αναλγητικό, αρκεί να μην το παρακάνουμε στην καθημερινότητά μας; Ή πρόκειται για υπερβολές;
πηγή: www.stuff.co.nz/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου