Ως επικεφαλής του τμήματος εσωτερικών υποθέσεων της πολιτείας της Οκλαχόμα, ο ντεντέκτιβ Νταγκ Γουίλιαμς πραγματοποίησε χιλιάδες τεστ ανίχνευσης ψεύδους σε διάφορες αστυνομικές και δικαστικές υποθέσεις. Όλα αυτά μέχρι το 1979, οπότε παραιτήθηκε από τη θέση του θεωρώντας τους ανιχνευτές ψεύδους "επικίνδυνη απάτη" και "άρρωστο αστείο". Από τότε αφιέρωσε την ζωή του στο να αποκαλύψει την "απάτη" των μηχανημάτων αυτών, δίνοντας οδηγίες σε ενδιαφερομένους να ξεγελάσουν τους ανιχνευτές.
Έγραψε μάλιστα κι ένα βιβλίο με τίτλο "From Cop To Crusader: The story of my fight against the dangerous myth of lie detection" ("Από αστυνομικός, σταυροφόρος: Η ιστορία του αγώνα μου εναντίον του επικίνδυνου μύθου της ανίχνευσης ψεύδους"), ενώ έχει γυρίσει κι ένα σχετικό ντοκιμαντέρ, το τρέιλερ του οποίου μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.howtostingthepolygraph.com. Στο τρέιλερ αυτό, ο Γουίλιαμς ακούγεται να εξηγεί τη στάση του: "Αν βλέπεις μια καταπιεστική κατάσταση και είναι στο χέρι σου να σταματήσεις αυτή την καταπίεση, δεν έχεις περιθώριο επιλογής. Είναι καθήκον σου να το σταματήσεις".
Το αντίτιμο όλων αυτών είναι... το μακρύ χέρι του αμερικανικού νόμου. Το 2014, δύο αστυνομικοί υποδύθηκαν τους κατηγορούμενος σε δήθεν υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών και σεξουαλικών εγκλημάτων, ενώ ζήτησαν από τον Γουίλιαμς οδηγίες για το πώς θα ξεγελάσουν τον ανιχνευτή ψεύδους. Χωρίς να φαντάζεται την παγίδα, εκείνος τους βοήθησε ξεπερνώντας την όποια ηθική σύγκρουση στην περίπτωση δύο τόσο σοβαρών εγκληματικών πράξεων - όχι ότι σε άλλη περίπτωση δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί για εξαπάτηση, απλά τώρα μπορούσε να κατηγορηθεί για βαρύτερο αδίκημα. Και κάπως έτσι, τον περασμένο Μάιο ο Νταγκ Γουίλιαμς κρίθηκε ένοχος για απάτη αλληλογραφίας και παραποίηση μαρτυρίας, ενώ αναμένει να του ανακοινωθεί η ποινή, που θεωρητικά μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 20 χρόνια φυλάκισης συν πρόστιμο έως 250.000 δολαρίων!
Αν τώρα ενδιαφέρεστε να μάθετε τι συμβουλεύει ο Γουίλιαμς όσους θέλουν να ξεγελάσουν έναν ανιχνευτή ψεύδους (αν και στην Ελλάδα, δεν πολυχρησιμοποιούνται από την αστυνομία για να λέμε και την αλήθεια), σε γενικές γραμμές αυτές είναι οι οδηγίες, τις οποίες δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ισχύουν, αφού δεν μου έτυχε ποτέ να βρεθώ σε μια τέτοια θέση:
Να υπερβάλλετε, όποτε λέτε την αλήθεια. Αντίθετα, προσπαθείστε να καταστείλετε τις αντιδράσεις σας, όταν λέτε ψέματα. Έτσι και στις δύο περιπτώσεις οι απαντήσεις θα φαίνονται ίδιες. Ειδικότερα, ο Γουίλιαμς προτείνει να σκέφτεστε κάτι χαλαρωτικό όταν λέτε ψέματα (π.χ. μια ήρεμη παραλία), ενώ να κέφτεστε ένα εφιαλτικό σενάριο, όταν λέτε αλήθειες. Με τον τρόπο αυτό, θα αυξηθεί η αρτηριακή πίεση, ο ιδρώτας και ο καρδιακός σφυγμός. Κι ένα τεχνικό κόλπο για όσους θέλουν να πουν αλήθειες, αλλά να μην γίνουν πιστευτοί! Αν αναπνέετε γρήγορα και σφίξετε τους μύες, ο οργανισμός σας θα μιμηθεί την κατάσταση ψυχικού στρες που περνάμε λέγοντας ψέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου