1 Σεπτεμβρίου 2016

Τα συγκινητικά συναισθήματα μιας γυναίκας, που είδε για πρώτη φορά στην ζωή της τη θάλασσα σε ηλικία 104 ετών

πηγή: La Stampa 

Θυμάστε την πρώτη φορά που αντικρίσατε τη θάλασσα; Οι περισσότεροι δύσκολα θα ανασύρετε από τα βάθη της μνήμης σας αυτήν την εμπειρία, που για τους περισσότερους χάνεται στα πρώτα χρόνια της ύπαρξής μας. Κι όμως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δει ποτέ στην ζωή τους από κοντά τη θάλασσα ή και άλλοι, όπως μια υπερήλικη Ιταλίδα, η Μαρία Μπερνάκι, που αντίκρισε, αλλά και αισθάνθηκε για πρώτη φορά το θαλασσινό νερό σε ηλικία 104 ετών.

Το Μάρτιο του 2016, όταν έκλεισε τα 104 χρόνια, η Μαρία Μπερνάκι, που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της το έχει ζήσει στο βιομηχανικό Μιλάνο, όπου δούλευε σε εργοστάσια, έγινε ακόμη μια υπερήλικας που μοιραζόταν τα μυστικά της μακροβιότητας και της ευτυχίας της - αυτά τα δύο πάνε μαζί: "Να τρως τα πάντα, να δουλεύεις, να έχεις πολλούς φίλους και να βρεις την ειρήνη" ήταν οι συμβουλές της μιλώντας σε μια ιταλική εφημερίδα. 

Παράλληλα εκμυστηρεύτηκε της τρεις ευχές της. Ήθελε να συναντήσει από κοντά τον πάπα Φραγκίσκο (για τον οποίο είπε ότι είναι ο αγαπημένος της πάπας), να μετακομίσει σ' ένα σπίτι που ν' ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες της (καθώς μένει σ' ένα μικρό διαμέρισμα στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας που δεν διαθέτει ασανσέρ) και, τέλος, να δει για πρώτη φορά στην ζωή της τη θάλασσα. Λίγους μήνες μετά, η μία από τις τρεις αυτές ευχές πραγματοποιήθηκε.

Συνοδευόμενη από τη γυναίκα που την προσέχει, η Μαρία Μπερνάκι είδε για πρώτη φορά στην ζωή της τη θάλασσα από κοντά, επισκεπτόμενη ένα μικρό χωριουδάκι στην περιοχή της βόρειας Λιγουρίας. Τα συναισθήματα της ήταν έντονα και συγκλονιστικά. "Συνειδητοποίησα ότι όποτε έλεγε τη λέξη "θάλασσα", δεν ήξερα πραγματικά για τι μιλούσα" ανέφερε στην εφημερίδα La Stampa. "Το να τη δω ήταν μια ικανοποίηση, η καρδιά χάρηκε, όμως το να βάλω τα πόδια μου σ' αυτήν ήταν καταπληκτικό. Αισθάνομαι ότι είμαι στον παράδεισο. Εδώ ο αέρας είναι καλός, ενώ στο Μιλάνο δεν μπορείς ν' αναπνεύσεις. Τώρα που ανακάλυψα τη θάλασσα, ποτέ δεν θέλω να την αφήσω ξανά". 

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο το βίντεο με τη συγκλονιστική στιγμή, όταν η 104χρονη κυρία Μπερνάκι μπαίνει για πρώτη φορά στο θαλασσινό νερό:
L’emozione di mettere i piedi in mare per la prima volta a 104 anni di età - La Stampa

Πραγματικά, ενώ η Μαρία και η συνοδός της είχαν αρχικά κλείσει διαμονή οκτώ ημερών, αποφάσισαν να παρατείνουν την παραμονή τους εκεί για τουλάχιστον ένα μήνα. Δεν θα ήταν καθόλου παράξενο να την παρέτειναν ακόμη περισσότερο, με δεδομένο ότι η κυρία Μπερνάκι ήθελε να βρει ένα καλύτερο σπίτι, πιο άνετο για την ίδια. Θα ήταν ίσως η απόλυτη ευτυχία για μια γυναίκα που στα 104 της χρόνια εξακολουθεί να απολαμβάνει την ζωή και να ονειρεύεται. 

Να της ευχηθούμε να ικανοποιήσει και την άλλη μεγάλη επιθυμία της, να δει από κοντά τον πάπα Φραγκίσκο, και βέβαια να μη σταματήσει να κάνει όνειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου