27 Ιουλίου 2018

Γιατί δεν πρέπει ν' αφήνουμε την κάρτα ηλεκτρονικών συναλλαγών εκτεθειμένη στην τσέπη του παντελονιού. Βίντεο

Oι ηλεκτρονικές συναλλαγές έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας και όπως όλα δείχνουν, σ' ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον οι αγορές με κάρτες θα υποκαταστήσουν πλήρως την αντικαταβολή χρημάτων με ρευστό. Εδώ το 2014 ανέβηκε στο Youtube ένα βίντεο, που δείχνει έναν ζητιάνο στο Πακιστάν να ζητάει μια μικρή οικονομική βοήθεια με το τερματικό στο χέρι!


Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε κάποιους κινδύνους, τα κόλπα δηλαδή που θα μπορούσαν να μηχανευτούν οι πάντα εφευρετικοί απατεώνες, ώστε να τα προλάβουμε έγκαιρα. Έτσι, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο, που δείχνει πώς μπορούμε να την πατήσουμε, αν έχουμε την ηλεκτρονική κάρτα στην τσέπη του παντελονιού μας (ελεύθερη και όχι φυλαγμένη π.χ. μέσα σ' ένα πορτοφόλι), τη στιγμή που η προσοχή μας είναι αφοσιωμένη σε μια προσωπική μας υπόθεση και αγνοούμε τελείως τον κίνδυνο.

Στο βίντεο αυτό, βλέπουμε μέσα σ' ένα μαγαζί έναν άνδρα, που κρατάει στο χέρι του ένα τερματικό ηλεκτρονικών συναλλαγών, να πλησιάζει έναν άλλον πελάτη του μαγαζιού, την ώρα που εκείνος κοιτάζει τα περιοδικά, που σκέφτεται ν' αγοράσει. Κι ενώ η προσοχή του τελευταίου είναι στραμμένη πλήρως στα περιοδικά, ίσως μάλιστα να διαβάζει και κάποιο ενδιαφέρον δημοσίευμα ή να ξεφυλλίζει εντυπωσιακές εικόνες, ο πρώτος άνδρας τον πλησιάζει, βάζει το τερματικό κοντά στην κωλότσεπη του θύματος, όπου έχει εντοπίσει την ύπαρξη μιας κάρτας ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μετά από ελάχιστα δευτερόλεπτα επιδεικνύει στην κάμερα το μήνυμα του τερματικού ότι "η συναλλαγή ολοκληρώθηκε".

Δεν μπόρεσα να ενσωματώσω το βίντεο, οπότε δείτε το εδώ, όπου ανέβηκε εξ αρχής: 
https://www.facebook.com/100005869691340/videos/871359946402987/

Φυσικά το βίντεο είναι μια σκηνοθετημένη αναπαράσταση και όχι η καταγραφή μιας πραγματικής απάτης, με σκοπό να μας υπενθυμίσει να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοί με τις κάρτες μας, οι οποίες φέρονται να διατρέχουν κίνδυνο όχι απλά να κλαπούν, αλλά και να χρεωθούν εν αγνοία μας από κάποιον κακοπροαίρετο απατεώνα - όχι ότι θα μπορούσε βέβαια ένας απατεώνας τέτοιους βεληνεκούς να είναι ποτέ καλοπροαίρετος... 

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιες απορίες για την ορθότητα του βίντεο. Κατ' αρχάς δεν είναι εύκολο να κυκλοφορεί κάποιος πελάτης, ο αγοραστής δηλαδή ενός ή περισσότερων προϊόντων, μέσα σ' ένα μαγαζί με το τερματικό στο χέρι. Θα πρέπει είτε να το αρπάξει σαν αίλουρος από τον ταμία, ο οποίος λογικά θα προσπαθήσει να τον σταματήσει, είτε θα κουβαλάει ένα δικό του τερματικό, όμως και πάλι θα κινδυνεύει να πιαστεί από τις κάμερες που όλα πολυκαταστήματα πλέον διαθέτουν, στα δε μικρότερα μαγαζιά επίσης δεν είναι πρακτικά εύκολο να κυκλοφορεί κάποιος με το τερματικό σε κοινή θέα. Έπειτα, όλες οι ηλεκτρονικές κάρτες είναι συνδεδεμένες με κάποιον τραπεζικό λογαριασμό, όπως και τα τερματικά, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι εύκολος ο εντοπισμός του απατεώνα, εφόσον βέβαια πρώτα διαπιστωθεί και διασταυρωθεί από το θύμα ότι κάποια από τα χρήματά του έκαναν φτερά με ανεξήγητο τρόπο. 

Όπως και να 'χει, σκοπός του βίντεο είπαμε ότι είναι η ενεργοποίησή μας ως καταναλωτές, να προφυλάσσουμε τις κάρτες ηλεκτρονικών συναλλαγών μας και να μην τις ρίχνουμε απλά σε μια τσέπη (καλά για την κωλότσεπη δεν το συζητάμε καν, είναι ο νούμερο ένα στόχος για κάθε κλεφτρόνι που σέβεται την ιδιότητά του αυτή), γιατί και πάλι είναι - θεωρητικά τουλάχιστον - εκτεθειμένες σε τυχόν κακόβουλες προθέσεις κακόβουλων απατεώνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου