Η 7η Νοεμβρίου 2001 ήταν μια ημερομηνία που άλλαξε την ζωή της ηθοποιού Σαμπρίν Γκένετ. Μέχρι τότε ήταν γνωστή από τη συμμετοχή της στη σειρά "Ατίθασα Νιάτα", όπου επί τεσσεράμιση και πλέον χρόνια υποδυόταν την Τρίσια Ντένισσον, μια ηρωίδα που ξεκίνησε ως πολύ γλυκιά και ευαίσθητη και κατέληξε... ψυχοπαθής, κάτι όχι σπάνιο για χαρακτήρα αμερικάνικης σαπουνόπερας. Ήταν ο μοναδικός μεγάλος ρόλος της καριέρας της, που θα σταματούσε απότομα με αφορμή ένα ιατρικό λάθος, που θα της προκαλούσε μια σπάνια ασθένεια.
Εκείνη την ημέρα, λοιπόν, η Σαμπρίν, που ακόμη συμμετείχε στο καστ των "Ατίθασων Νιάτων", είχε προγραμματίσει μια επέμβαση lasik στα μάτια της. Η επέμβαση δεν κράτησε πάνω από 5 λεπτά, όμως κάτι φαίνεται ότι δεν πήγε καλά και η ζωή της 30χρονης - τότε - ηθοποιού, δεν θα ήταν πλέον η ίδια.
Λίγες ώρες μετά την εγχείρηση, η Σαμπρίν δεν έβλεπε καλά, ενώ παράλληλα αισθανόταν σαν να υπέφερε από κάποιο σοβαρό τραύμα στο κεφάλι. Ναυτία, ισχυροί πονοκέφαλοι, θολή όραση, αδυναμία (η κοπέλα δεν μπορούσε να σταθεί μόνη της!) ήταν τα επίμονα συμπτώματα που την προβλημάτισαν. Το έψαξε, αλλά κανείς δεν μπορούσε να δώσει μια πειστική εξήγηση.
Διάφοροι οφθαλμίατροι της είπαν ότι απλά έπρεπε να συνηθίσει ο εγκέφαλός της στη νέα όραση μετά την επέμβαση. Όμως πόσες μέρες χρειάζεται να προσαρμοστεί ο εγκέφαλος και γιατί η ίδια αισθανόταν έτοιμη να καταρρεύσει; Γιατροί διαφορετικών ειδικοτήτων της πρότειναν διαφορετικά τεστ, στα οποία και υποβλήθηκε: εξετάσεις αίματος, εγκεφαλογραφήματα, μαγνητικές τομογραφίες κλπ. Έκανε ακόμη και τεστ για σύνδρομο μετατραυματικού τεστ (PTSD), για σκλήρυνση κατά πλάκας, εξετάσεις ανούσιες που δεν έδιναν απαντήσεις, αλλά περισσότερο αποπροσανατόλιζαν την Σαμπρίν, η οποία δεν ήξερε τι της είχε συμβεί έτσι ξαφνικά. Τι μπορεί να πήγε στραβά σ' εκείνα τα πέντε λεπτά, όσο κράτησε η επέμβαση στα μάτια της.
Πέρασαν μήνες, η ίδια είχε σταματήσει να εργάζεται (ήταν άραγε σύμπτωση ότι έφυγε από τη σειρά λίγες μόνο μέρες μετά την οφθαλμολογική επέμβαση, οπότε ξεκίνησαν όλα;) και τελικά διαγνώστηκε με μια μορφή δυσαυτονομίας, μια εξαιρετικά σπάνια και περίεργη εγκεφαλική πάθηση, που συνδέεται με τη βλάβη στο νευρικό σύστημα του ασθενή. Κάτι είχε πάει στραβά σ' εκείνη την επέμβαση, κάτι που ακόμη και σήμερα, έχοντας περάσει δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια από τότε, η ίδια αγνοεί. Το μόνο που ξέρει είναι ότι η ζωή της άλλαξε ριζικά, καθώς αναγκάστηκε ν' αποσυρθεί από την ηθοποιία.
Χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε χρόνια προκειμένου η Σαμπρίν να μιλήσει για πρώτη φορά για το πρόβλημα υγείας της μέσω του προφίλ της στο Instagram, όπου διηγήθηκε όλο το ιστορικό της ιατρικής της περιπέτειας.
Ανέβασε επίσης και μια φωτογραφία, που εξηγεί τι είναι η δυσαυτονομία.
Πρόκειται για έναν όρο ομπρέλα, που χρησιμοποιείται για να περιγράψει διαφορετικές ιατρικές καταστάσεις, που συνδέονται με κάποια βλάβη στο αυτόνομο νευρικό σύστημα. Οι πάσχοντες δυσκολεύονται σε μια σειρά "αυτόματων" λειτουργιών του οργανισμού, οι οποίες ελέγχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα, όπως ο καρδιακός παλμός, η πίεση του αίματος, η πέψη, η συστολή και διαστολή της κόρης των ματιών, η λειτουργία του νεφρού ή ο έλεγχος της θερμοκρασίας του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πάσχοντες από κάποια μορφή δυσαυτονομίας αισθάνονται σωματική αδυναμία, έχουν λιποθυμίες, ασταθή πίεση, ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, ενώ μπορεί να οδηγηθούν ακόμη και στο θάνατο.
Ειδικά το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (POTS), το οποίο διαγνώστηκε - ανάμεσα σε άλλες μορφές δυσαυτονομίας - στη Σαμπρίν, προκαλεί σκοτοδίνη, λιποθυμίες, ταχυκαρδία, πόνους στο στήθος, δυσανεξία στη σωματική άσκηση, τρεμούλιασμα, κόβεται η ανάσα, η θερμοκρασία αυξομειώνεται εύκολα κλπ. Εξωτερικά συμπτώματα δεν υπάρχουν, δηλαδή είναι μια ασθένεια που δεν μπορεί να την αντιληφθεί ένας τρίτος παρατηρητής, καθώς ο ασθενής - συνήθως νεαρές γυναίκες - φαίνονται τελείως υγιείς.
Πρόκειται για μια από τις επονομαζόμενες "αόρατες ασθένειες", ακριβώς λόγω της έλλειψης εξωτερικών συμπτωμάτων, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τον ασθενή, που έχει επιπλέον ν' αντιμετωπίσει τη δυσπιστία των γύρω του, οι οποίοι δεν μπορούν ν' αντιληφθούν τι ακριβώς τι του συμβαίνει και πώς αισθάνεται πραγματικά. Όπως η ίδια η Σαμπρίν Γκένετ το περιγράφει, "ποτέ δεν κάνω σχέδια παρά μόνο την ημέρα ή λίγες ώρες πριν [από ένα γεγονός]. Τόσα πολλά πρέπει να ληφθούν υπόψη σε όσα κάνουμε... Ακόμη και τα μικρότερα πράγματα είναι μεγάλα εμπόδια για εμάς [τους ασθενείς] κατά καιρούς. Όποτε αποφασίζουμε να κάνουμε κάτι, γνωρίζουμε ότι συνήθως θα το πληρώσουμε μετά".
Περισσότερες ιστορίες ηθοποιών από τα "Ατίθασα Νιάτα":
-- Η 66χρονη ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που εργάζεται και ως.. αεροσυνοδός!
-- Ο ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που κληρονόμησε ένα μικρό θησαυρό από ένα μοναχικό άνδρα, που δεν γνώρισε ποτέ
Περισσότερες ιστορίες ηθοποιών από τα "Ατίθασα Νιάτα":
-- Η 66χρονη ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που εργάζεται και ως.. αεροσυνοδός!
-- Ο ηθοποιός της σειράς "Ατίθασα Νιάτα" που κληρονόμησε ένα μικρό θησαυρό από ένα μοναχικό άνδρα, που δεν γνώρισε ποτέ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου