7 Οκτωβρίου 2018

Ακόμα μία έρευνα επιβεβαιώνει πόσο καλό κάνει στον άνθρωπο μια αγκαλιά

Η αγκαλιά φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά, συσφίγγει τις σχέσεις τους, αλλά και τους βοηθάει να ξεπεράσουν ευκολότερα τις στρεσογόνες συγκρούσεις της καθημερινότητας. Η ψυχοθεραπευτική δύναμη της αγκαλιάς έχει διαπιστωθεί από διάφορες επιστημονικές έρευνες και πρόσφατα επιβεβαιώθηκε από μία ακόμα, όπως δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό PLOS ONE.

Καθημερινά επί 14 ημέρες, 404 άνδρες και γυναίκες απαντούσαν στις ερωτήσεις των ερευνητών του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon. Οι ερευνητές ρωτούσαν τους συμμετέχοντες για τυχόν συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας (σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι συνεντεύξεις γίνονταν το βράδυ, σαν ένα είδος απολογισμού του τελευταίου 24ώρου), αν τυχόν έλαβαν αγκαλιές στο διάστημα αυτό και πόσες, ενώ γενικότερα κρατούσαν σημειώσεις για την εξέλιξη της διάθεσης των συμμετεχόντων μέσα σ' αυτό το δεκατετραήμερο.
Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όποιος συμμετέχοντας ανέφερε ότι είχε δεχτεί μια αγκαλιά στη διάρκεια μιας ημέρας, κατά την οποία είχε βιώσει και μια έντονη σύγκρουση με κάποιο άλλο άτομο, αισθανόταν λιγότερο αρνητικά συναισθήματα, η δε σύγκρουση που είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είχε σ' αυτόν τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο, που είχε μια αντίστοιχη κατάσταση σε όσα άτομα δεν είχαν δεχτεί έστω μια αγκαλιά. Μάλιστα, όπως προέκυψε στο τέλος της έρευνας, μια αγκαλιά δεν είχε μόνο άμεσες θετικές επιπτώσεις, αλλά συνέβαλε στη βελτίωση της διάθεσης και της γενικότερης ψυχολογίας των ατόμων και τις επόμενες μέρες μετά τη σύγκρουση. 
Οι ερευνητές παραδέχονται ότι υπάρχουν ακόμα θέματα που πρέπει να εξεταστούν, όπως πότε, πώς και από ποια άτομα προερχόμενη μια αγκαλιά μπορεί να βοηθήσει ακόμα περισσότερο ένα άτομο. Σε κάθε όμως περίπτωση, μια συναινετική αγκαλιά που έχει τη μορφή υποστήριξης σ' έναν άνθρωπο τον βοηθάει να υπερβεί ευκολότερα τον κλονισμό που του προκαλείται συνεπεία μιας σύγκρουσης. 
Με απλά λόγια, μη φοβάστε να ανοίγετε την αγκαλιά σας και να κλείνετε μέσα σ' αυτήν όσους αγαπάτε, εκφράζοντας ανοιχτά τα συναισθήματα και τη στήριξή σας. Μια αγκαλιά κάνει καλό!

* Με πληροφορίες από το Earth.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου