11 Οκτωβρίου 2018

Η μόδα με τις ταμπελίτσες "μην ακουμπάτε το μωρό"! Τρόπος προστασίας από τα μικρόβια ή απλά αγένεια;


Σε διάφορες χώρες του πλανήτη (όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία) έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς κάποιες χαριτωμένες ταμπελίτσες, που μ’ έναν όχι και τόσο χαριτωμένο – και σίγουρα όχι κομψό τρόπο – καλούν τους άλλους ανθρώπους να μείνουν μακριά: «Μην ακουμπάτε. Τα μικρόβια σας είναι πολύ μεγάλα για μένα»!

Και καλά, ένας ξένος και γενικότερα ένας άνθρωπος που δεν έχει αναπτύξει ιδιαίτερη οικειότητα με τους γονείς του μωρού, η λογική λέει ότι πολύ δύσκολα θα έχει το θράσος ν’ αγγίξει ένα ολότελα άγνωστο μωρό – και πώς να το αγγίξει, αφού οι γονείς που ανησυχούν τόσο πολύ για την υγεία του παιδιού τους, θα πρέπει λογικά να το κρατούν στο σπίτι, σ’ ένα αποστειρωμένο περιβάλλον και όχι να το εκθέτουν με άσκοπες βόλτες σε κάθε λογής εξωτερικά μικρόβια.

Από την άλλη, ένας απλός γνωστός λογικά θα τηλεφωνήσει προτού κάνει την επίσκεψή του, οπότε ο νέος γονιός μπορεί να του αρνηθεί ευγενικά λέγοντας π.χ. ότι το μωρό ξυπνάει εύκολα με την παραμικρή φασαρία, ότι ο γιατρός συνέστησε να αποφεύγονται ακόμα οι πολλές επισκέψεις κλπ. χωρίς να προσβάλλει το συνομιλητή του με αναφορές στα μικρόβια που εκείνος φέρει.

Ως ομάδα υψηλού κινδύνου απομένουν λοιπόν οι στενοί συγγενείς και φίλοι, οι οποίοι μπορεί να χτυπήσουν το κουδούνι του σπιτιού ακόμα και απρόσκλητοι. Ε, μη μου πείτε ότι είναι τόσο δύσκολο να ζητήσετε από κάποιον τόσο κοντινό σας να πλύνει πολύ καλά τα χέρια του πριν πιάσει το μωρό ή ακόμα και να μην το πιάσει μέχρι να περάσουν λίγοι μήνες, ώστε θα πρέπει να του το δείξετε με αυτές τις τόσο άκομψες έως αγενείς ταμπελίτσες!

Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να μεγαλώσαμε χωρίς να ήμασταν κλεισμένοι σε μια γυάλα – προσωπικά έχω δει φωτογραφίες να είμαι νεογέννητος ακόμα στην αγκαλιά της γιαγιάς μου, που σίγουρα δεν είχε κάνει αποστείρωση χεριών πριν με πιάσει – αλλά μπορώ να κατανοήσω και κυρίως να σεβαστώ τις ανησυχίες των γονιών για τα μικρόβια, ειδικά όταν ένα μωρό γεννήθηκε πρόωρα, οπότε ο οργανισμός του χρειάζεται πιο αυστηρούς κανόνες προφύλαξης από ανεπιθύμητους και δυνάμει επικίνδυνους εισβολείς.

Όπως εξάλλου διαβάζω στην εισήγηση της Συντονίστριας Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μαιευτηρίου Ιασώ στα πλαίσια του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμόξεων το Νοέμβριο του 2016, «τα νεογνά και ειδικά τα πρόωρα αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο για νοσοκομειακές λοιμώξεις» από μικρόβια που μπορεί να προέρχονται είτε από τη μητέρα είτε από το περιβάλλον της νοσοκομειακής μονάδας – με δεδομένο άλλωστε ότι τα πρόωρα γεννηθέντα μωρά παραμένουν στο μαιευτήριο προστατευμένα από τα... μικρόβια των επισκεπτών, όσο κριθεί απαραίτητο.
Όμως οι Αμερικανοί δεν χρησιμοποιούν τα ταμπελάκια μόνο για τα νεογέννητα και πολύ περισσότερο για τα πρόωρα νεογέννητα μωράκια, τα οποία άλλωστε δεν πρέπει να βγάζουν βόλτα, εκτός κι αν θεωρούν τα καυσαέρια ή τα μικρόβια που κυκλοφορούν στον αέρα πολύ λιγότερο επικίνδυνα. 

Είναι όμως τόσο μεγάλος ο κίνδυνος για τα μωρά;

Το Μάιο του 2014, δημοσίευμα του www.imommy.gr υπογράμμιζε την άποψη πολλών ειδικών ότι «ακριβώς όπως ο εγκέφαλος του μωρού χρειάζεται διέγερση, αλληλεπίδραση και έκθεση σε πολλές πληροφορίες ώστε να αναπτυχθεί σωστά, έτσι και το ανοσοποιητικό σύστημα ενδυναμώνεται από την έκθεση σε συνηθισμένα μικρόβια, καθώς με αυτόν τον τρόπο μαθαίνει, προσαρμόζεται και αυτορρυθμίζεται». Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρονταν τα συμπεράσματα έρευνας του Laboratory for Human Biology Research του πανεπιστημίου Northwestern, σύμφωνα με τα οποία «παιδιά που είχαν εκτεθεί σε περιττώματα ζώων και εμφανίσανε περισσότερες φορές διάρροια μέχρι την ηλικία των δύο ετών, είχαν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης φλεγμονών μεγαλώνοντας», ενώ μεταφερόταν και η εκτίμηση μεγάλης μερίδας ειδικών ότι «η έκθεση των βρεφών σε μικρόβια, ίσως τους προσφέρει προστασία από την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος αργότερα στη ζωή τους».

Από την άλλη πάλι, διαβάζοντας το «Δεκάλογο του υγιούς νεογέννητου» στην ιστοσελίδα www.talcmag.gr, ο πρώτος κανόνας συνιστά των περιορισμό των επισκέψεων φίλων και συγγενών κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού με το σκεπτικό ότι «τα νεογέννητα είναι ευάλωτα σε οποιοδήποτε μικρόβιο και είναι ασφαλές να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο». Δεν γίνεται βέβαια ειδική αναφορά στα συμπεράσματα κάποιας επίσημης ιατρικής έρευνας ή δημοσιευμένης επιστημονικής μελέτης, όμως σε κάθε περίπτωση ο «δεκάλογος» συνιστά στους γονείς «να αρνηθούν ευγενικά κάποια επίσκεψη ή να την αναβάλλουν για κάποιο άλλο διάστημα» και όχι να φορτώσουν το καροτσάκι ή το κρεβατάκι του μωρού τους με αγενείς στάμπες, που πάντως κάνουν τη δουλειά τους, αφού ένας μέσος άνθρωπος το πιθανότερο είναι ότι θα σηκωθεί να φύγει ενοχλημένος.

Αν λοιπόν είστε νέοι γονείς, θα σας πρότεινα να μην υποκύψετε στη μόδα με τα δήθεν χαριτωμένα ταμπελάκια που κρατούν τα μωρά προστατευμένα. Προτιμήστε να ζητήσετε ευγενικά και με χαμόγελο από τον άλλο να μην πλησιάσει το αγαπημένο σας μωράκι, παρά να κρυφτείτε πίσω από την αγένεια μιας ταμπελίτσας, που λέει όσα εσείς ντρέπεστε να πείτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου