7 Οκτωβρίου 2018

Το πρόστιμο που η κυβέρνηση της Λιθουανίας θα επιβάλλει σε όσους θα διασχίζουν το δρόμο μιλώντας στο τηλέφωνο

Είναι γεγονός ότι το κινητό τηλέφωνο, ειδικά στη σημερινή εποχή που αποτελεί ένα πραγματικό πολυεργαλείο και δεν περιορίζεται απλά σε τηλεφωνικές συνομιλίες, μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα. Θεωρητικά, θα πρέπει όλοι οι οδηγοί να έχουν κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι η ομιλία στο κινητό - ακόμα και με hands-free - την ώρα της οδήγησης, καθώς η προσοχή τους επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στη συνομιλία, ενώ ελαχιστοποιούνται τα αντανακλαστικά σε περίπτωση κάποιου απρόοπτου συμβάντος. Όμως τα κινητά δεν είναι επικίνδυνα μόνο για τους οδηγούς. Αντίστοιχους κινδύνους διατρέχουν και οι πεζοί και αυτοί δεν περιορίζονται απλά στα κλασικά μπινελίκια μετά τη σύγκρουση με κάποιον άλλο πεζό ούτε σε κάποιο καρούμπαλο στο κεφάλι μετά από πρόσκρουση σε κάποια οδική πινακίδα!

Όπως διαβάζω στο www.baltictimes.com, η κυβέρνηση της Λιθουανίας πήρε μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία επιβολής προστίμου σε όσους πεζούς διασχίζουν διαβάσεις μιλώντας στο κινητό τους τηλέφωνο! Το πρόστιμο θα κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 ευρώ, ενώ θα πέφτει στο μισό για τους πρωτάρηδες. 
Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μαζί με άλλες, που υποχρεώνουν ειδικά τους μοτοσυκλετιστές να σταματούν πριν τις διαβάσεις ακόμα κι αν ο πεζός στέκεται απλά στην άκρη του πεζοδρομίου χωρίς να έχει πατήσει το πόδι του στο δρόμο, εντάσσονται σε μια προσπάθεια της λιθουανικής κυβέρνησης να περιορίσει τους θανάτους πεζών, που αντιστοιχούν στο 20% των θανάτων στους δρόμους της χώρας: 6 νεκροί πεζοί κατά τη διάρκεια του 2017 και ήδη 42 νεκροί κατά τους οκτώ πρώτους μήνες του 2018, εκ των οποίων οι 11 σε διαβάσεις!
Και βέβαια να διευκρινιστεί ότι σε μια χώρα όπως η Λιθουανία θεωρείται αυτονόητο ότι ένας πεζός θα περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο όχι από όποιο σημείο του κατέβει, αλλά μόνο από όπου υπάρχουν διαβάσεις. Αυτό για όσους σκεφτούν ότι ο μέσος Λιθουανός θα μπορούσε να κάνει μαγκιές α λα ελληνικά και ότι θα ακυρώσει το πρόστιμο με ένα επιχείρημα τύπου "μα, κύριε αστυνομικέ, εγώ δεν διέσχιζα κάποια διάβαση, όταν μιλούσα στο τηλέφωνο"! Σε μια τέτοια περίπτωση θα πέσει άλλο πρόστιμο, κάτι που ίσως πρέπει να το εξετάσουμε και στην Ελλάδα - και όχι μόνο για τους πεζούς, αλλά και για τα μηχανάκια, τ' αυτοκίνητα, ακόμα και για ορισμένα λεωφορεία που αγνοούν τελείως την ύπαρξη των διαβάσεων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου