8 Οκτωβρίου 2018

Οι ακομπλεξάριστοι πρόεδροι της Ελβετίας και της Φινλανδίας, που δεν διστάζουν να κάτσουν καταγής [φωτογραφίες]

Η Ελβετία θαυμάζεται ως μια χώρα φιλειρηνική, όπου η άμεση δημοκρατία λειτουργεί στην πράξη εδώ και δεκαετίας με τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, η έκβαση των οποίων σπάνια ρυθμίζεται από έξαλλες λαϊκιστικές φωνές, ενώ και το πολίτευμά της έχει μια ιδιαίτερη οργάνωση, ώστε το 2018 οι Ελβετοί μπορούν να περηφανεύονται ότι 18 πρώην πρόεδροι της χώρας τους είναι ακόμα ζωντανοί!
Αν ο κάθε πρόεδρος ασκούσε το αξίωμά του για τέσσερα χρόνια, όπως ας πούμε οι Έλληνες πρόεδροι Δημοκρατίας, ακόμα και χωρίς δικαίωμα επανεκλογής, αντιλαμβάνεστε ότι οι παλιότεροι από τους εν ζωή πρώην προέδρους θα έπρεπε να είναι υπεραιωνόβιοι. Μόνο που η θητεία των Ελβετών προέδρων διαρκεί μόλις 12 μήνες!

Στην πραγματικότητα, το αξίωμα του προέδρου είναι τυπικό στην Ελβετική Δημοκρατία. Κάθε χρόνο, πρόεδρος ορίζεται ένα από τα εφτά μέλη του ομοσπονδιακού συμβουλίου που κυβερνά συλλογικά τη χώρα των Άλπεων, ενώ παράλληλα το μέλος αυτό διατηρεί και ασκεί κανονικά τα υπουργικά του καθήκοντα. Δεν θεωρείται αρχηγός του κράτους, αλλά αντιμετωπίζεται ως πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares), με τα όποια προεδρικά του καθήκοντα να περιορίζονται στην προεδρία των υπουργικών συμβουλίων, στην εκφώνηση ομιλιών και στη διπλωματική εκπροσώπηση της χώρας. Με άλλα λόγια, είναι κατά τέτοιο τρόπο δομημένη η ελβετική δημοκρατία, ώστε η προεδρική καρέκλα δύσκολα ξεμυαλίζει όσους κάτσουν σ’ αυτήν.

Πρόεδρος της Ελβετίας για το 2018 ορίστηκε ο Αλέν Μπερσέτ, ο οποίος είναι παράλληλα και υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων. Με την ιδιότητα όμως του προέδρου της χώρας βρέθηκε προ ημερών μαζί με άλλους ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο στη Νέα Υόρκη για να παραστεί στη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκεί που ο άνθρωπος έκανε το διάλειμμά του ή τέλος πάντων ήθελε να ρίξει μια ματιά στις σημειώσεις του εκτός του κτιρίου του ΟΗΕ, μη έχοντας πού αλλού να κάτσει και χωρίς να πολυνοιάζεται στην τελική πού θα καθόταν ή αν θα λερωνόταν το ακριβό του κοστούμι, στρώθηκε στο πεζουλάκι που χωρίζει το διάδρομο από το γκαζόν και με το σακίδιό του δίπλα διάβαζε τα χαρτιά του! Ένας φωτογράφος τον συνέλαβε σ’ αυτήν την παράδοξη θέση, στην οποία αμφιβάλω αν θα καταδεχόταν ποτέ να κάτσει όχι επίσημος αξιωματούχος, αλλά και δημοτικός έστω σύμβουλος στη χώρα μας (και όχι μόνο!), η δε φωτογραφία αυτή του Ελβετού προέδρου έγινε αμέσως viral!
πηγή: Swissinfo.ch

Μάλιστα, ένας μπλόγκερ από την Αφρική έκανε αντιπαραβολή του ταπεινού Ελβετού προέδρου με τον (όχι ιδιαίτερα γνωστό για τις δημοκρατικές του ευαισθησίες) πρόεδρο της Ουγκάντα, ο οποίος μια φορά προκάλεσε μποτιλιάρισμα, επειδή ήθελε να μιλήσει στο κινητό του τηλέφωνο, καθισμένος σε μια αναπαυτική καρέκλα σε πολυσύχναστη λεωφόρο!

Στα χνάρια του Μπερσέτ βρίσκεται και ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, ο οποίος πρόσφατα έφθασε αργοπορημένος στην Έκθεση Βιβλίου της πόλης Τούρκου. Δυστυχώς, όμως, οι θέσεις ήταν όλες πιασμένες και εκείνος, αντί να σηκώσει κάποιον άλλον από την καρέκλα του (άραγε έφτασε στην Έκθεση χωρίς τη συνοδεία σωματοφυλάκων;), προτίμησε να καθίσει στα... σκαλοπάτια μαζί με το υπόλοιπο αργοπορημένο πλήθος!


Από κει και πέρα, ένα άλλο φωτογραφικό ενσταντανέ ακομπλεξάριστου ηγέτη ήταν ίσως αυτό του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βάραντκαρ, ο οποίος το Δεκέμβριο του 2017 προσήλθε στην έδρα της ιρλανδικής κυβέρνησης για να προεδρεύσει σ’ ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το Brexit ντυμένος τελείως κάζουαλ, μ’ ένα αμάνικο κόκκινο φανελάκι (και οδηγούσε κι ο ίδιος το αυτοκίνητό του αντί να έχει σοφέρ) !
πηγή: IrishTimes
Παρόμοια εμφάνιση Έλληνα πρωθυπουργού θα προκαλούσε πολλαπλά εγκεφαλικά και επικούς διαξιφισμούς στο τουίτερ. Βέβαια λογικά ο Βάραντκαρ θα ντύθηκε αργότερα με κοστούμι (η στολή εργασίας όλων των Ευρωπαίων πρωθυπουργών) για να προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, όμως η απορία παραμένει πώς Δεκέμβρη μήνα – και μάλιστα στην Ιρλανδία! – βγήκε ο άνθρωπος από το σπίτι του έστω και για να μπει σ’ ένα αυτοκίνητο με το καλοριφέρ στο τέρμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου