10 Οκτωβρίου 2018

Έχεις να πάρεις μια σημαντική απόφαση, αλλά δεν ξέρεις ποια; Ο ύπνος μπορεί να σε βοηθήσει!

Βρίσκεσαι μπροστά σ' ένα τεράστιο δίλημμα ή πρέπει να πάρεις μια πολύ σημαντική απόφασης, μια απόφαση ζωής, και βρίσκεσαι σε απελπιστική κατάσταση, γιατί δεν ξέρεις τι πρέπει να επιλέξεις; Η κατάσταση επιβάλλει πολλή σκέψη, όμως το σημαντικότερο είναι να έχεις καθαρό μυαλό, ώστε να καταλήξεις στην πιο σωστή απόφαση. Πώς θα καθαρίσεις το μυαλό σου; Ρίξ' το στον ύπνο!

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρίστολ αποφάσισαν να εξετάσουν αν ο ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων. Στην έρευνά τους συμμετείχαν άτομα ηλικίας 20 έως 91 ετών, από τα οποία ζητήθηκε να εκτελέσουν κάποιες πνευματικές εργασίες, ενώ οι επιστήμονες μετρούσαν την εγκεφαλική δραστηριότητα στον καθένα ξεχωριστά μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων. Αρχικά οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν μια σειρά λέξεων ως καλές ή κακές και στη συνέχεια τους ζητήθηκε ν' αναγνωρίσουν τα χρώματα (μπλε ή κόκκινο) δεκάδων τετραγώνων που εμφανίζονταν ξαφνικά σε μια οθόνη.
Μόλις οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν αυτές τις δύο πνευματικές εργασίες, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία παρέμεινε ξύπνια, ενώ τα μέλη της δεύτερης ομάδας πήραν έναν υπνάκο μιάμισης ώρας. Με την πάροδο των 90 λεπτών, όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν τις ίδιες πνευματικές εργασίες, που είχαν εκτελέσει νωρίτερα. Οι επιστήμονες μέτρησαν και πάλι την εγκεφαλική δραστηριότητα όλων των συμμετεχόντων και διαπίστωσαν ότι οι αντιδράσεις όσων είχαν κοιμηθεί, ήταν λίγο γρηγορότερες, ενώ αντιθέτως οι αντιδράσεις των υπολοίπων, οι οποίοι είχαν μείνει ξύπνιοι, δεν είχαν καμία απολύτως διαφορά σε σύγκριση με τις αντιδράσεις τους κατά τον πρώτο γύρο. 
Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο κατέληξαν οι ερευνητές είναι ότι ακόμα κι ένας σύντομος υπνάκος μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο να επεξεργαστεί βαθύτερα και πιο ουσιαστικά ορισμένες πληροφορίες , που απέκτησε ενώ ήταν ακόμα ξύπνιος, και στη συνέχεια να βελτιώσει την αντίδρασή του, ενώ μένει να διευκρινιστεί με περαιτέρω έρευνες στο μέλλον αν - και πώς - διαφέρει η διαδικασία αυτή ανάλογα με την ηλικία. 
Έτσι, λοιπόν, μη βιαστείς να δεχτείς ή ν' απορρίψεις την πρόταση γάμου που σου έκανε, να του/της ζητήσεις ή όχι διαζύγιο, να παραιτηθείς ή όχι από τη δουλειά και γενικά πριν βιαστείς να πάρεις μια οποιαδήποτε απόφαση ζωής, ανάβαλέ το και κοιμήσου έστω για λίγο. Δεν θα γίνεις ο πιο έξυπνος ούτε ο πιο αλάνθαστος άνθρωπος του κόσμου, όμως έστω και λιγάκι ο ύπνος θα σε βοηθήσει να εξετάσεις τα δεδομένα με πιο καθαρό μυαλό απ' ό,τι αν άφηνες τις σκέψεις να σε βασανίζουν όλο αυτό το διάστημα. 

* Με πληροφορίες από τα: Earth.com και ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου