9 Δεκεμβρίου 2018

Η συμβουλή ενός δισεκατομμυριούχου 100 ετών: Yi de fu ren

Το 1967, σε ηλικία 49 ετών, ο Τσανγκ Γιουν Τσουνγκ χρησιμοποίησε δύο μεταχειρισμένα πλοία για την ίδρυση της ναυτιλιακής του εταιρίας Pacific International Lines στη Σιγκαπούρη. Πενήντα χρόνια μετά, ο στόλος της εταιρίας του αριθμούσε 160 πλοία. Μπορεί το Μάρτιο του 2018 να το πήρε απόφαση και να παρέδωσε τελικά τη διοίκηση της εταιρίας σ' ένα από τα 14 παιδιά του, όμως αυτό ήταν μια μάλλον τυπική  διαδικασία. Στα 100 του χρόνια, ο Τσανγκ Γιουν Τσουνγκ δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος σε ηλικία δισεκατομμυριούχος του πλανήτη, η προσωπική περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 1.8 δισεκατομμύρια δολάρια (σύμφωνα με το Forbes, Δεκέμβριος 2018), αλλά παραμένει ένας εξαιρετικά δραστήριος άνθρωπος - κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό παράδειγμα για όλους μας παρά το αν η περιουσία του αριθμεί κάποια δισεκατομμύρια ή όχι. 

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC παραδέχτηκε ότι βαριέται στο σπίτι κι έτσι κάθε πρωί πηγαίνει στην εταιρία του, ενημερώνεται από όλα τα τμήματα και παράλληλα καταγράφει όλες τις δραστηριότητες της ημέρας στο προσωπικό του ημερολόγιο. Ο Τσανγκ Γιουν Τσουνγκ παραδέχεται ότι στα νιάτα του ήταν αρκετά αυστηρός με τους υπαλλήλους του, όμως αυτό άλλαξε με τα χρόνια. Το μήνυμα που θέλει να περάσει, είναι μια κινέζικη φράση που του έλεγε ο πατέρας του και την οποία ακολουθεί πιστά (όπως τουλάχιστον δηλώνει ο ίδιος, μιας και αρμοδιότεροι να μας το επιβεβαιώσουν θα ήταν οι υπάλληλοί του): Yi de fu ren.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να θέλεις από τους ανθρώπους να σε υπακούουν όχι από φόβο ή λόγω της εξουσίας που έχεις πάνω τους, αλλά επειδή έχουν ξεχωρίσει την ποιότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα σου και σε σέβονται πραγματικά. Ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν είναι εύκολο να επιτύχει κανείς το απόλυτο Yi de fu ren, καθώς κι ο ίδιος το μαθαίνει στην πράξη σιγά σιγά. Είναι πάντως το μυστικό που τον βοήθησε ν' ανταπεξέλθει τη χειρότερη κρίση στην ιστορία της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, όταν το 2009 ένα από τα καράβια της εταιρίας του απήχθη από πειρατές στην ανατολική Αφρική, ενώ ήταν άγνωστη η τύχη του πληρώματος επί 75 ημέρες!

Όμως ακόμη κι εμείς οι ταπεινοί θνητοί που ούτε καράβια διαθέτουμε ούτε υψηλές καταθέσεις στην τράπεζα, καλό είναι να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας το  Yi de fu ren προσπαθώντας να κερδίσουμε το σεβασμό των γύρω μας και όχι να τους επιβληθούμε με τη βία και το φόβο. Μπορούμε;


Με πληροφορίες από:


Περισσότερο motivation, που χώρεσε στο μπλογκ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου