4 Ιανουαρίου 2012

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Σήμερα είναι Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012.
Η Μιανμάρ γιορτάζει την Ημέρα Ανεξαρτησίας της χώρας. Το 18ο αιώνα η περιοχή περιήλθε υπό βρετανική κυριαρχία, συνεχείς ήταν όμως οι εθνικοί αγώνες των Βιρμανών κατοίκων της. Το 1942, κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου η σημερινή Μιανμάρ κατελήφθη από του Ιάπωνες.
Το τέλος του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας οδήγησε στην οριστική αποκοπή της από τη βρετανική αυτοκρατορία με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στις 4 Ιανουαρίου 1948. Αρχικά η χώρα ονομαζόταν Βιρμανία, ωστόσο μετονομάστηκε σε Μιανμάρ το 1989 ύστερα από απόφαση του δικτατορικού καθεστώτος που κυβερνά τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Οι κάτοικοι γιορτάζουν τη σημερινή ημέρα φορώντας τα παραδοσιακά βιρμανέζικα ρούχα aingyi (ως μπλούζα) και longyi (ως φούστα), ενώ τρώνε παραδοσιακά φαγητά, όπως το panthay khowse (κοτόπουλο με νούντλς).
Στην Αγκόλα, η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους στους "μάρτυρες", σε όσους σκοτώθηκαν από τους Πορτογάλους αποικιοκράτες στα πλαίσια του αγώνα τους για περισσότερα δικαιώματα το 1961. Τη χρονιά εκείνη χιλιάδες κόσμου στην περιοχή Kassanje, στα ανατολικά της χώρας, είχαν ξεσηκωθεί κατά των αποικιοκρατών διεκδικώντας τα πολιτικά και εργασιακά τους δικαιώματα, όμως η εξέγερση τους πνίγηκε στο αίμα με το θάνατο χιλιάδων.
Αντίστοιχα, στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό (πρώην Ζαΐρ) η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στους μάρτυρες του αγώνα για περισσότερα δικαιώματα έναντι των Βέλγων, όμως, αποικιοκρατών σε διαδήλωση που είχε λάβει χώρα στην πρωτεύουσα Léopoldville  στις 4 Ιανουαρίου 1959. Η σφοδρότητα των συγκρούσεων και ο αριθμός των θυμάτων σόκαρε την κοινή γνώμη και στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα ο βασιλιάς της χώρας να διακηρύξει λίγες ημέρες αργότερα την πρόθεση του να ξεκινήσουν οι διεργασίες για την παραχώρηση ανεξαρτησίας στην αφρικανική χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου