5 Ιανουαρίου 2012

ΕΠΤΑ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ

 Για να κρατήσουμε σε καλή κατάσταση την καρδιά μας χρειάζονται πολλά περισσότερα από επτά απλές τροφές που πρέπει να ενσωματώσουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Χρειάζεται ένα πλήρες διαιτολόγιο για όλη την ήμερα που θα μας προτείνει ο γιατρός μας και φυσικά άσκηση. Εντοπίσαμε όμως στη σελίδα του cbsnews ένα αφιέρωμα για επτά τροφές, οι οποίες - σύμφωνα με τους επιστήμονες - αν ενταχθούν στο καθημερινό μας μενού θα αποτελέσουν μια καλή αρχή για να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή. Ας τις δούμε μαζί:


1. Πλιγούρι από βρώμη. Είναι πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερίνης τόσο συνολικά όσο και - το κυριότερο ίσως - της επονομαζόμενης "κακής χοληστερόλης" (LDL).
2. Λιπαρά ψάρια, όπως σολομός. Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βοηθούν στην καλύτερη προστασία της καρδιάς σας.
3. Καρύδια και αμύγδαλα. Αυτοί οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη που επίσης κάνουν καλό στην καρδιά. 
4. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο είναι πραγματικός θησαυρός, ιδανικός για την Ελλάδα όπου το παράγουμε σε μεγάλες ποσότητες και αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Περιέχει μονοακόρεστα λίπη που συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. 
5. Μούρα. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών οιδημάτων, ενώ έχουν ένα σωρό καλά να προσφέρουν στο καρδιαγγειακό σύστημα.
6. Όσπρια. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας οι άνθρωποι που έτρωγαν όσπρια τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους ανθρώπους που τα έτρωγαν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα.
7. Πράσινα λαχανικά, όπως λάχανα, σπανάκι και μπρόκολο. Οι τροφές αυτές έχουν αντιφλεγμονώδεις και αποτοξινωτικές επιδράσεις που κάνουν καλό στην καρδιά.  

Όπως γράψαμε και στην αρχή, η λύση δεν είναι μόνο αυτές οι τροφές, αλλά χρειάζεται και ο σωστός συνδυασμός μέσα από τις συμβουλές που θα σας δώσει ο γιατρός σας, ο οποίος είναι και ο πλέον αρμόδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου