7 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΔΕΚΑ ΦΘΗΝΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Η ιστοσελίδα www.priceoftravel.com είναι ένα είδος βάσης δεδομένων όπου καταγράφει τα ποσά που θα κληθούμε να ξοδέψουμε ταξιδεύοντας σε διάφορους δημοφιλείς προορισμούς, προκειμένου να βοηθήσει τους λάτρεις των ταξιδιών να επιλέξουν τους προορισμούς των διακοπών έξυπνα και οικονομικά, να ανακαλύψουν φθηνά, αλλά καλά ξενοδοχεία, και να μειώσουν όσο το δυνατό περισσότερο την ελάφρυνση του πορτοφολιού. Άλλωστε, η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ύφεσης κι επομένως ακόμα και το τελευταίο σεντ πολλές φορές μετράει.Ο τουρισμός και τα ταξίδια είναι πάνω από όλα χαρά και όχι έξοδα και αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Με αφορμή το τέλος του 2011, το priceoftravel έκανε έρευνα ανάμεσα σε σαράντα ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, και τις κατέταξε στη σειρά από την πιο φθηνή έως την ακριβότερη ανάμεσα τους. Ο πίνακας θα σας εκπλήξει, καθώς στους δέκα φθηνότερους τουριστικούς προορισμούς συγκαταλέγονται δύο ρωσικές πόλεις, η πρωτεύουσα Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη, παρόλο που η Ρωσία θεωρείται γενικά μία ακριβή χώρα για τους επισκέπτες. Πρόκειται όμως για πίνακα που απευθύνεται σε "έξυπνους" επισκέπτες. Η κατάταξη έγινε σε σχέση με το μέσο ημερήσιο κόστος που θα κληθεί να καταβάλλει ένα επισκέπτης με βάση κάποια δεδομένα: α) το κόστος διαμονής για μια βραδιά σε ένα ξενοδοχείο που είναι αφενός το πιο φθηνό, αφετέρου δε βρίσκεται σε καλό σημείο της πόλης και έχει δεχτεί πολύ καλές κριτικές, β) δύο μετακινήσεις με δημόσια μέσα μεταφορά την ημέρα, γ) το κόστος για να επισκεφθεί κάποιος έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό την ημέρα στην πόλη, δ) τρία μέσα γεύματα και ε) το κόστος τριών ποτών (κυρίως μπύρα ή κρασί) την ημέρα στην κάθε πόλη.
Όλες οι πόλεις της δεκάδας ανήκουν σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται εκτός ευρώ. Η πιο φτηνή πόλη της ευρωζώνης είναι το Ταλίν, η πρωτεύουσα της Εσθονίας, που βρίσκεται στην 11η θέση, όπου το ημερήσιο κόστος για έναν έξυπνο τουρίστα εκτιμήθηκε στα € 41.84. Η Αθήνα βρέθηκε σ' αυτόν τον πίνακα στη 14η θέση - όχι και πολύ άσχημα - με μέσο κόστος 47.50 ευρώ. Αντιθέτως, μεταξύ των πιο ακριβών ευρωπαϊκών πόλεων κατά συντριπτική πλειοψηφία περιλαμβάνονται πόλεις που ανήκουν στην ευρωζώνη, αν και στην πρώτη τριάδα βρίσκονται πόλεις που δε χρησιμοποιούν το κοινό νόμισμα, ενώ τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης για τουρισμό τον κερδίζει η Ζυρίχη - κάτι που δε μας εκπλήσσει ιδιαίτερα.

Οι δέκα φθηνότερες για τουρισμό ευρωπαϊκές πόλεις με βάση τα παραπάνω κριτήρια είναι:
(Να σημειώσουμε ότι το priceoftravel.com έκανε μετατροπή των εθνικών νομισμάτων στο αμερικάνικο δολάριο, ενώ εμείς παρουσιάζουμε το κόστος με αναγωγή σε ευρώ με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις σε σχέση με τη σειρά κατάταξης της ιστοσελίδας, όπως για παράδειγμα για τις θέσεις 1 και 2. Ως μέτρο αναγωγής χρησιμοποιήθηκαν οι χθεσινές τιμές συναλλάγματος)

Κρακοβία

1. Κρακοβία (Πολωνία) με ημερήσια έξοδα  PLN82.20 ή € 18.29
2. Σόφια (Βουλγαρία)                                       BGN 36.04 ή € 18.44
3. Βουδαπέστη (Ουγγαρία)                               HUF7032 ή € 22.22
4. Βαρσοβία (Πολωνία)                                    PLN 108.75 ή € 24.20
5. Βουκουρέστι (Ρουμανία)                              RON 106.51ή € 24.51
6. Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)                     TRY 71.80 ή € 30.11
7. Αγία Πετρούπολη (Ρωσία)                            RUB 1272 ή € 31.29
8. Πράγα (Τσεχία)                                              CZK 860 ή € 33.23
9. Ζάγκρεμπ (Κροατία)                                     HRK 254 ή € 33.71
10. Μόσχα (Ρωσία)                                           RUB 1443 ή € 35.50




Οι δέκα ακριβότερες πόλεις είναι:
(και εδώ υπάρχει μια διαφοροποίηση στις θέσεις 8 και 9 σε σχέση με τον κατάλογο της ιστοσελίδας, που οφείλεται ακριβώς στη διαφορά κατά τη συναλλαγματική μετατροπή του εθνικού νομίσματος σε ευρώ) 

Ζυρίχη

1. Ζυρίχη (Ελβετία) με ημερήσια έξοδα CHF 111.65 ή € 91.93
2. Όσλο (Νορβηγία)                                  NOK 620 ή € 80.78
3. Στοκχόλμη (Σουηδία)                          SEK 664 ή € 75.21
4. Βενετία (Ιταλία)                                              €70.40
5. Βρυξέλλες (Βέλγιο)                                        €69.40
6. Άμστερνταμ (Ολλανδία)                                €67.60
7. Ελσίνκι (Φινλανδία)                                       €63.20
8. Κοπεγχάγη (Δανία)                             DKK 467 ή € 62.82
9. Ρώμη (Ιταλία)                                                  €62.70
10. Βιέννη (Αυστρία)                                          €62.20     

 Περισσότερα και αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://www.priceoftravel.com/  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου